Društvo

Nastava na engleskom za prvake u još pet osnovnih škola

Od početka ove školske godine na osnovu odluke Ministarstva prosvjete prvaci  u četiri osnovne škole dio nastave slušaju na engleskom jeziku. Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić u izjavi za CdM tvrdi da se ovaj projekat pokazao više nego uspješnim i najavila je da će od septembra naredne školske godine dio nastave na engleskom jeziku biti organizovan za prvake u još pet osnovnih škola, a engleski će se učiti i u vrtićima.

Dio nastave na engleskom jeziku obavljaće se u Osnovnim školama: “21. maj”, “Radojica Perović” iz Podgorice, “Marko Miljanov” i “Nedakusi” u Bijelom Polju, te “Radomir Mitrović” u Beranama.

Naime, od školske 2017/18. godine počeo je se sa realizacijom pilot-projekat izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku od prvog razreda, a tada se projekat odnosio na četiri osnovne škole: “Luka Simonović” i “Olga Golović” iz Nikšića, “Maksim Gorki” iz Podgorice i JU OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca.

“Zbog interesovanja i dobrih rezultata, odlučili smo da proširimo ovaj projekat”, kazala je Lekić.

Nastavnici koji izvode nastavu na engleskom jeziku obučeni su u Britanskom savjetu.

“Naime, naučno je dokazano da se znanje jezika najbolje usvaja u najranijem uzrastu, i da djeca upravo tako stiču tzv. funkcionalno znanje jezika. Preciznije, broj godina je obrnuto proporcionalan potencijalu za učenje jezika, dok će stečeno poznavanje engleskog jezika otvoriti našoj djeci brojne mogućnosti”, pojašnjava Lekić.

Pritom, podrazumijeva se da se ne izvodi čitava nastava na engleskom jeziku već jedan manji dio, za početak do desetak minuta po času.

“Djeca će na ovaj način potpuno usvajiti predviđena znanja iz predmetnih oblasti, a pritom će naučiti komunikaciji na engleskom jeziku. Na kraju, da nijesmo naišli na sjajne reakcije i dobre rezultate, ne bismo ni širili projekat”, dodaje Lekić.

Učenici i roditelji su pokazali veliko interesovanje, a pokazao se i opravdanim inovirani pristup Ministarstva prosvjete učenju jezika.

B. Marković

Send this to a friend