Društvo

Nastavljaju se pregovori o povećanju plata medicinarima

Vladimir Pavićević (Foto: RTCG)

Vlada Crne Gore prepoznala je potrebu ulaganja u zdravstveni sistem, ali od uvećanja budžeta za 32 miliona eura ove godine u odnosu na 2018. nijedan euro nije opredijeljen za povećanje zarada medicinarima, što je nedopustivo, ističe za Dnevne novine predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević i najavljuje nastavak aktivnosti po tom pitanju.

Da je samo polovina tih sredstava opredijeljena za zarade, kako je rekao, uvećanje bi bilo oko 18 procenata.

Podsjetimo, novi zakon o platama na Kosovu, koji je izglasan početkom februara u Skupštini, osigurao je najveće povećanje zarada za sve zdravstvene radnike te susjedne države u posljednjih 20 godina.

“Činjenica da je, po pisanju medija, na Kosovu zarada medicinske sestre sa 377 povećana na 525 eura, a zarada ljekara sa 661 euro na 1.195 eura govori o ozbiljnom povećanju, u prosjeku oko 60 procenata i o jasnoj namjeri zdravstvenih vlasti da sačuva zdravstveni sistem od odlaska zdravstvenih radnika u druge zemlje”, ističe Pavićević.

On podsjeća da su i crnogorski sindikalci aktivno radili na povećanju zarada medicinara, ali su, nažalost, te aktivnosti stale.

“Mi smo vrlo aktivno radili na ovom pitanju i pripremali predlog kolektivnog ugovora tokom 2017. i 2018. godine. Međutim, aktivnosti po tom pitanju su stale, između ostalog, i zbog određenih dešavanja u samom sindikatu. Ja sam imao priliku da premijeru krajem 2017. godine prenesem stav Sindikata zdravstva da ćemo preduzeti sve aktivnosti kako bi zarada medicinske sestre došla na nivo od 420 eura, kao i da zarada ljekara specijaliste dođe na nivo od 850 eura”, pojasnio je Pavićević.

Kako je objasnio sada je plata medicinske sestre bez toplog obroka i regresa sa prosječnim radnim stažom oko 350 eura, a ljekara specijaliste oko 715 eura bez toplog obroka i regresa, sa prosječnim radnim stažom.

“Sindikat zdravstva Crne Gore će usmjeriti sve aktivnosti na povećanje zarada i u tom pravcu ćemo pregovarati sa resornim ministarstvom, kako bi našli odgovarajući model za povećanje zarada, da makar pokušamo približiti zarade onima koje sada imaju zaposleni u zdravstvenom sistemu Kosova”, poručio je Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klinički centar
Gost
Klinički centar

Kad Pavićević priča o pregovaranju o povećanju zarada sigutno trguje nešto sa Ministarstvom. Uostalom kao svaki put. Od povećanja ništa, a Pavićević u veći stan i na novu funkciju. Izgleda prifalilo para….

hju
Gost
hju

Mora da mu je prifalilo jer pada lagano sa svih dobro placenih pozicija

momo
Gost
momo

Ja se izvinjavam sa kim pregovara gospodin ”predsjednik”?

med teh
Gost
med teh

O cemu prica ovaj covjek??? Ovaj covjek sjedi na mjesto sindikata Zdravstva pri Uniji, a nema reprezentativnost. Nema podrsku baze (KCCG) odakle je i ponikao tj. smijenjen je sa te funkcije i ne pripadsa nijednom SINDIKATU! Daj ostavku i povuci se i daj sposobnijim ljudima da zavrse posao koji Vi gosp. Pavicevicu ne umijete zadnjih nekoliko godina. Gledao sam video… Više »

Send this to a friend