Društvo

Nastavnici: Postavljanje kamera nije mobing, većina glasala ZA

Zaposleni u podgoričkoj Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”, uputili su juče otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću, povodom toga što su, kako navode, ovih dana u žiži interesovanja u medijima i na društvenim mrežama povodom presude Osnovnog suda u slučaju “Uklanjanje kamera”.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Osnovnog suda, utvrđeno je da je direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić, godinama nezakonito snimao profesore, i to u kabinetima gdje se izvodi nastava, ali i u toaletu škole. Jedanaest bivših i sadašnjih profesora te škole tvrdili su da su više od sedam godina bili izloženi nezakonitom snimanju i to čak i dok su obavljali fiziološke potrebe. Presudom je naloženo školi da svakom profesoru isplati po hiljadu eura na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti prava na privatnost i prava na psihički, odnosno duševni integritet.

Međutim, i pored navedenog zaposleni, kako je potpisano pismo ministru, poručuju da postavljanje kamera nije mobing, te da je za to glasala većina nastavnika.

“Zbog čega je na sjednici Nastavničkog vijeća od 13.04.2011. godine traženo od nastavnika da se javno izjasne po pitanju postavljanja kamera u školi. Od 83 člana Nastavničkog vijeća, glasalo je 65 članova. Od njih je bilo 61 za, jedan protiv i tri uzdržano. Napominjemo da to nije bilo prisiljavanje, mobing ili nešto drugo već samo zdrav razum 61 nastavnika koji su imali želju i viziju da rade i stvaraju u školi”, navodi se u pismu.

Kako se ističe, kao i uvijek ima onih koji su protiv i koji su tom činu “Postavljanje kamera” dali neku drugu dimenziju, odnosno neku drugu notu.

“Ali ako je Vaš i naš zadatak uspjeh započete velike reforme srednjeg stručnog obrazovanja u Crnoj Gori, onda Vas molimo da uvažite i glas onih koji su u svakom trenutku spremni da daju svoj doprinos tome, kao što su to radili i do sada”, stoji u pismu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alo
Gost
Alo

OVAJ DIREKTOR NIJE NORMALAN COVJEK.KRIJE SE IZA NASTAVNICKOG VIJECA I PLASI MINISTRA SEHOVICA AKO GA NE IZABERE NA KONKURS.AKO DODJE DRUGI DIREKTOR NASTAVNICKO VIJECE CE ODAHNUTI…..VIDJET CEMO SVI

Karolina
Gost
Karolina

Hoce li meni neko objasniti zasto je bas ova skola na udaru, a ostale nisu?? Kamera ima svuda. U Podgorickoj gimnaziji takodjer su postavljene kamere. Snimaju se ucionice bez znanja i obavjestenja ucenika. Zasto niko ne spominje gimnaziju?

eu nas posmatra
Gost
eu nas posmatra

dok god menadzere skola postavljaju strucnjaci iz opstinskih odbora politickih partija, nema pomaka u ovoj oblasti

Teskao
Gost
Teskao

Kakve poltroncine

nirvan
Gost
nirvan

Elektrotehnika ,to je igra,vrisak i pjesma za gospodina bez pardona.

Društvo
Gost
Društvo

Pa ljuljaške i klackalice ne možemo sačuvati, a u dvorištu su zgrada. Najveći broj roditelja bi podržalo postavljanje kamera na tim mjestima, i da bi se sačuvao inventar i da bi se vidjelo ko sve tuda prolazi i eventualno prilazi djeci. Pohvala za tog direktora

Avnoj
Gost
Avnoj

Čak i Suđenje može da se prati javno na Tv-u, sa hiljadama intimnih detalja. A nađe se neki profesor kome smeta da ukoliko bude potrebe da se može vratiti snimak sa časa

Sistem
Gost
Sistem

Na jednom od roditeljski sastanaka ko e sam prisustvovali u toj školi, razredni je komentarisao kamere, i žalio se što mora da se uklone. Čak dodao, “meni ne smeta ni audio snimanje, ne tidim se svojih časova i da vama roditeljima dam šifru da vidite čas i jako vam se djete ponaša na času”, što s atram be potrebnim. Ali… Više »

Bajadera
Gost
Bajadera

U tim prodavnicama radnice na kasi su “počinule” ukoliko kamera snima kasu (njeno radno mjesto i ne stresiraju se, naprotiv). Nema više, da neko da 10€ a da kaže dao je 100€. Zna se kome kamere smnetaju…

Bajadera
Gost
Bajadera

Ja bih da ukinu kamere u Voli, Aromu, Laković oću da imam intimu dok kupujem krompir, ko krade tome smeta meni ne nijedna…

Podgorica
Gost
Podgorica

Da nije u onom Vrtiću bila kamera, niko ne bi znao kako su maltretirali djecu. A da je taj Vrtić slučajno bio u PG, tužili bi taj vrtić i dobili odštetu a Direktora vrtića smenili. Ima li ko a da postavi pitanje, šta je u intetesu ĐAKA, izgleda da su oni najmanje bitni

Toni
Gost
Toni

Profesori izgleda imaju problem sa nekim osnovnim znanjima. Niko ne zabranjuje direktoru da postavlja kamere zato što mu je antipatičan, nego zato što to zakonom nije dozvoljeno. Da su kamere pomogle, to ne sumnjam, ali je bilo koji dokaz protiv nekoga prikupljen na takav način nezakonit.

Sistem
Gost
Sistem

Nisu ni namenjene za Sud već preventivno za internu upotrebu. A ako bi bile svađe, tuče, krađe. I ako bude neka stvar zahtevala i uključivanje Suda, valjda će Sud znati da li mu može koristiti snimak. Policiji zbog usmeravanja u startu definitivno koristi

Toni
Gost
Toni

Šta može direktor da uradi sa snimkom? Da kazni nekoga? Zakon kaže da ne može. Ovo što ja pišem se odnosi na zakon i ništa više. Ako si snimao nekoga sa svoje terase kako obija auto, a nije bilo upozorenja o snimanju javne površine, taj snimak je na sudu ništavan. Možda je i nakaradno, ali je tako.

Sistem
Gost
Sistem

Ovo što ja pišem odnosi se na praksu, u praksi kako je u toj školi. Nakon svake tuče se pogleda snimak i učesnici se isključe iz škole, i polažu vanredno. Neki se i žale ministarstvu pa ih ono nakon nekoliko mj. i vrati u Školu. Ali su bili isključeni na neko vrijeme i u momentu povratka su naučili lekciju, i… Više »

Kontraš
Gost
Kontraš

Da li je bio nezakonit snimak, i da li ga je sud uzeo u obzir kada je ubijen Pejanović ispred kafića, a TV Vijesti ga objavio javno? Da li sud priznaje snimke sa kamera, na osnovu kojih traže ubice, kao što je recimo slučaj ubistva Šakovića i Jovanovića u centru, kada su kamere snimile ubicu? Da li su pitali ubice… Više »

BeliGrandZvezda
Gost
BeliGrandZvezda

Dok je Beli bio “profesor” imao je isti kriterijum za sve djake. Na pitanja iz elektro-struke učenici su pjevali narodne ili zabavne melodije, dok su iza katedre i Beloga igrali folkloru nadareni učenici. Bio je snimak tokom emisije na televiziji!

Reg
Gost
Reg

Bio je snimak sa jednog od rođendana zna se to, da su pevali Happy Brhtejjjjj bilo bi uredu. A da je zbog rođendana nekog uhvatio za uvo, bilo bi da tuče đake, ne sprdaj se

moamer
Gost
moamer

Bravo za Belog cirkusanta.

DNO DNA
Gost
DNO DNA

Bruka za Beloga

Elvira Beli
Gost
Elvira Beli

Crni Beli, što si tako požutio!?

nemamime
Gost
nemamime

Nemamo mi države. Da imamo davno bi neko morao u zatvor zbog neovlašćenog snimanja i distribuiranja tih snimaka. Sramno je što ova država dozvoljava nekome da krši zakon (da neovlašćeno snima ljude) i još da se krije iza nekakvih glasanja. Mogu li ja da opljačkam banku i da kažem da su moje kolege radnici banke glasali kako ja to mogu!

Region
Gost
Region

Gluposti “distribuiranje” đe si to čuo. Obrnuto je ovdje su pljačkali pa ne mogu

Send this to a friend