Društvo

Ne zna se kome će pripasti pijaca u Tuzima

Pijaca u Tuzima je vlasništvo Glavnog grada, a Tržnicama i pijacama je data na korišćenje. Kome će ona pripasti nakon razgraničenja između Glavnog grada i Opštine Tuzi vidjećemo, ali pravnici Glavnog grada smatraju da ona treba da pripadne nama, saopštio je Ranko Jovanović, izvršni direktor preduzeća.

Jovanović navodi da će na prostoru sadašnjeg pijačnog objekta biti urađen tržni centar u formi privatno-javnog partnerstva.

“Komisije iz Glavnog grada i Tuzi se bave razgraničenjem, postoje razne ocjene, ali pravnici iz Glavnog grada smatraju da pijaca u Tuzima treba da bude naša. Što će biti, vijećemo. Na pijaci u Tuzima imamo preko 300 zakupaca ali izdajemo samo lokacije. Zemljište na kojem je pijačni objekat je površine oko deset hiljada kvadrata i njime raspolaže Glavni grad. Vlada je dala saglasnost da to zemljište može da se uloži za novi tržni centar, a sada još treba da na to saglasnost da i Skupština Glavnog grada ali je to odloženo dok se pitanje razgraničenja ne riješi. Za budući tržni centar je pripremljena tenderska dokumentacija ali se čeka pravni osnov, to jeste da se završi razgraničenje između”, navodi Jovanović.

On dodaje da od ove pijace na godišnjem nivou imaju 150.000 eura neto dobiti.

Jovanović smatra da Distributivni centar u kojem je Kamionska pijaca neće biti sporan pri razgraničenju jer se nalazi na teritoriji Podgorice.

“Distributivni centar je vlasništvo Plodova i mi plaćamo zakup 5.000 eura plus PDV. Godišnje smo na gubitku oko 150.000 eura ali je javni interes da veliki prodavci mogu na veliko da prodaju. Možda smo mi trebali da tražimo neku refundaciju od Ministarstva poljoprivrede ali za sada sami sebe izdržavamo, nemamo ni centa od Glavnog grada”, navodi Jovanović.

Prvi čovjek Tržnica i pijaca navodi da su za pola godine uradili sve planirane aktivnosti koje se tiču održavanja objekata.

“U cilju pripreme za turističku i poljoprivrednu sezonu i stvaranja boljih uslova za rad, na Komionskoj pijaci smo uradili kompletnu rekosntrukciju elektromreže, 25 kontrolnih brojila sa pratećom opremom i instalirali dodatni video nadzor. Vrijednost opreme i radova je 11.176 eura, što je najveće pojedinačno ulaganje u prvih pet mjeseci”, navodi Jovanović

On dodaje da su u cilju stvaranja ljaepšeg ambijenta i modernizacije počeli sa brendiranje objekata.

“Duže vrijeme Tržnice i pijace su se susretale sa vanijačnom prodajom stoke ispred Stočne pijace što je direktno uticalo na poslovanje ovog pijačnog objekta. Na našu inicijativu, uz angažovanje Glavnog grada i nadležnih službi, ovaj problem je gotovo potpuno riješen i sada se stoka prodaje u krugu pijace. To i za kupce znači mnogo jer su sigurni da kupuju zdravu stoku. Na Stočnu pijacu mogu da uđu samo ona grla za koje vlasnik posjeduje dokaz o porijeklu i dobrom zdravstvenom stanju”, navodi Jovanović.

Ranko Jovanović dodaje da im je jedan od najvažnijih zadataka popunjavanje kapaciteta.

“U tržnom centru Pobrežje iskoristili smo slobodni prostor i napravili poslovni prostor od 45 kvadrata koje smo izdali, kao i šalter preduzeća Čistoća gdje vrše naplatu računa za odvoz smeća, bez provizije za građane. Za proširenje ovih kapaciteta uloženo je oko 15.447 eura sa PDV-om. U Bazaru su svi poslovni prostori izdati i slobodnih mjesta ima samo na tezgama za prodaju voća i povrća”, rekao je Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tuzanin
Gost
Tuzanin

Čuj kometara stari sedioci,o čemu ti druze pricaš meni nije jasno ovo je Crna Gora i Tuzi pripadaju Crnoj Gori ako imaš vlast u Tuzima misliš da si Bog..svako na svoj način pravi istoriju i jedno pitanje gde ste bili do 90 godine da li se čulo za vas u Crnu Goru jer u druge republike nije sigurno,bili ste u… Više »

memento
Gost
memento

Malisori(albanci iz malesije) su uvijek bili na pravoj strani istorije! A ko su tvoji preci? Da nijesu slucajno potomci sultana Hamida? Od koga ste vi sto branili? Ti, i takvi kao ti imate urezano u genteskom kodu da sluzite ne svakom okupatoru, nego svakom ko je spreman da vam da saku dukata. I nije mi jasno kako tebi kao velikom… Više »

Haris
Gost
Haris

Vidi se u ovom kometarima da blage veze nemaju partoni Nikini zapravo ni on nezna sta je Opstina i sta je lokalna samouprava.Kao prvo svaka firma moze da radi na teritoriju Crne Gore,kao drugo ako ulozi novac d.o.o Trznice i Pjace i naprave sa nekim javno partnerstvo nece valjda da ti Niki Djeljosaj kao trece zemljiste gde se nalazi Pjaca… Više »

memento
Gost
memento

Sto su partoni? Htio si reci poltroni?
Razlikuj drzavne firme od lokalnih, ekspertu!
Pijaca u Tuzima je nasa, a znam sto vas boli, naucili ste bili da ne placate centa za te tezge, ali nikad vise 😉

Shqiptari
Gost
Shqiptari

Kako mozete pitati kome pripada Pijaca, pa naravmo da pijaca u Tuzi pripada Opstini Tuzi, to je ka da pitate kome pripada Kina Americi ili Kini, ne sprdajte se sa ovim stvarima jel pijaca pripasce Tuzi.

awetinja
Gost
awetinja

Adidas se proizvodi u Kini a Eurokrem u Bosni, tako da …

Aloalo
Gost
Aloalo

Tuzi naseljavaju Malisori koji su starosidioci u Crnoj Gori. Na fotografijama od prije 100 godina iz Pg, vidjecete malisore i crnogorce u nacionalnim nosnjama, trecih nema. Ova svadjalacka retorika u komentarima je krajnje neprimjerena. Dogovorice se oni lakse nego sto neki zele.

Nickk
Gost
Nickk

Cus pjaca u Tuzima da pripadne Podgorici. Dobro rece memento, pa da se trampimo sa Gintasem! 😀

Izadji mala
Gost
Izadji mala

Zbog antisrpske histerije ostaste slepi kod ociju…dolazi djavo po svoje

memento
Gost
memento

Pijaca u Tuzima pripada Podgorici?
Ok, onda neka Gintas pripane Tuzima

Vase ime
Gost
Vase ime

Nije to bas tako, to je stvar dogovora, pa se moze placati zakup, a i poenta je da porezi i druge obaveze naraavno idu opstini Tuzi.

memento
Gost
memento

Kakav dogovor? Zna se, zakon o teritorijalnoj organizaciji je jasan!
Mislim da se Tuzanima nista ne zuri, a sto duze bude trajals raspodjela, gore za Glavni Grad.

Vase ime
Gost
Vase ime

Pa dogovor,sjednu ljudi i razgovaraju. Moze opstini Tuzi biti veci interes da sadasnje Trznice budu na pijacu a za ro njima placaju poreze i drugo.

123
Gost
123

Dako i oko toga izbije etnički spor

Vulje
Gost
Vulje

Nece ne brini,ne smiju oni albancima zucnuti,bice kako oni kazu.

Jdieod
Gost
Jdieod

Pijaca… u Tuzima? Da li ce pripasti Podgorici ili… Tuzima? Nema vam nesto nelogicno u ovome?!

memento
Gost
memento

Zamisli, dobro sto se i Kolasin nije umijesao

Vase ime
Gost
Vase ime

Stvar je dogovora kako ce urediti to pitanje. ima hiljadu varijanti …

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Ne radi se o samoj pijaci, nego o komercijalnom zemljistu na kome se standovi nalaze.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Kad ste im dali opstinu dajte i to sra se sad peavite naivni

Atos
Gost
Atos

Samo da nije Beograd, pa će samo da nije Podgorica…

Tako mi milos
Gost
Tako mi milos

Opaaaaa NASA……HA HA HA HA
A SRBI VAM SVE UZESE HA HA HA HA

samo politika
Gost
samo politika

A i vi kojima je sve nacionalono pitanje. Dajte opusteno, dogovorice se kome ce pripast tezge i gotova stvar, sve po starom.

Send this to a friend