Društvo

Neću kesu! Imam ceger

U okviru ekološke kampanje “Budi šampion!” od 12. do 17. januara stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore biće podijeljeno 7.000 komada platnenih cegera, na kojima se nalazi  slogan kampanje “Neću kesu! Imam ceger”.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori sprovodi od jula 2017. godine ekološku kampanju “Budi šampion!” u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, a čiji je cilj kampanje podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode nacionalnih parkova Crne Gore.

U prvoj fazi, aktivnosti kampanje su bile usmjerene na probleme pravilnog odlaganja otpada. U drugoj fazi kampanje, koja će se odvijati u januaru 2018. godine, cilj je aktivnostima podići svijest šire javnosti o štetnom uticaju plastičnih kesa na prirodu i čovjeka, i ponuditi rješenja kako da smanjimo njihovu prekomjerenu upotrebu.

“U okviru ekološke kampanje od 12. do 17. januara stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije biće podijeljeno 7.000 komada platnenih cegera, na kojima se nalazi  slogan kampanje Neću kesu! Imam ceger”, kazali su u Delegaciji EU u Podgorici.

Pred sam početak ekološke kampanje, u avgustu 2017. godine, sprovedeno je istraživanje na području svih pet nacionalnih parkova Crne Gore, koje je pokazalo da su plastične kese glavni zagađivač prirode, jer čine veliki dio otpada kojim se naružuje i zagađuje životna sredina.

“Činjenice govore o težini ovog ekološkog problema: u prirodi plastičnoj kesi treba više od 400 godina da se razgradi; spaljivanjem četiri plastične kese potroši se ista količina kiseonika koliko čovjek potroši za jednodnevno disanje, a u vazduh sagorijevanjem odu otrovni gasovi i teški metali”, ističu oni.

Prema navedenom istraživanju pojedinačno domaćinstvo prosječno koristi i baci jednu plastičnu kesu dnevno.

“Ukoliko se stanovnici i posjetioci nacionalnih parkova ne suoče sa štetnim posledicama koje prouzrokuju plastične kese, vizija Nacionalnih parkova Crne Gore, kao zaštićene teritorije sa očuvanom prirodom i valorizovanim turističkim  potencijalom, biće dovedena u pitanje.

Podatak da veliki procenat anketiranih, 78 odsto, izražava spremnost da podrži inicijative za smanjenje upotrebe plastičnih kesa uliva nadu u mogućnosti rješavaja ovoga problema.

“Primjenjujući primjere dobre prakse iz zemalja EU, u kojima se sve više koriste biorazgradivi, platneni cegeri, samo jedna porodica u toku jedne godine može da smanji količinu plastičnih kesa u prirodi za 365 komada.  Pojedinačno, na lokalnom nivou to je jedan od najlakših načina da se utiče na povećanje vrijednosti prirodnog blaga nacionalnih parkova, očuva vrijednost sopstvenih imanja, turistički potencijal, a globalno smanji zagađenje i efekat staklene bašte koji troše ograničene resurse”, poručuju u Delegaciji.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
trgovac
Gost
trgovac

Oćeš! Oćeš!

free cetinje
Gost
free cetinje

U NP Prokletije su naknadno odštampali logo ptice risa.

Pirueta
Gost
Pirueta

Lijepa inicijativa. Zelim im da akcija uspije na najbolji nacin.

sara.sara
Gost
sara.sara

cesto i ne pitaju nego sami pakuju ako imas vise artikala vecu kesu naplacuju 5centi.Takva je situacija i u Franca marketima.A to je tako malo nam treba recimo dnevni centri sa mladima koji imaju poteskoca u razv.il slicno po jednu masinu nabaviti i da nam lepo isiju i odstampaju cegere u svakom gradu svima dobro.Nego hvali nama organizacije i svi… Više »

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Jos nesto sto ni ja do sada nijesam znala….Lakovic naplacuje svaku trecu malu kesu ako imate svoj ceger a treba nesto da odvojite…..sramota cista. To nigdje nijesu naglasilu. Moje licno iskustvo u Lakovic u Igalu.

apsurd
Gost
apsurd

Niko ne naplaćuje male kese!

55555
Gost
55555

Voli i Laković naplaćuju velike kese po 3centa, često bez pitanja kupca dali ih želi ili ne !

Jamarko
Gost
Jamarko

U IDEA-i 5 centi, čak i kad kupiš žvaku

Send this to a friend