Društvo

Nekažnjivost i dalje problem u Crnoj Gori

Najveći problemi kada je riječ o ljudskim pravima u Crnoj Gori su upotreba sile od strane policije i zatvorskih čuvara da dobiju priznanje krivice i informacije od zatvorenika, nedostatak sudske nezavisnosti, određena orgraničenja slobode medija, korupcija, između ostalog i u agencijama za sprovođenje zakona i sudovima, nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice i izveštaji o prinudnom i dječjem radu, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava.

Nekažnjivost je, kako navodi Državni sekretarijat, i dalje problem, s obzirom na to da Vlada nije kaznila zvaničnike odgovorne za kršenje ljudskih prava.

Podsjeća se i na ocjene OEBS-a da su izbori, održani u oktobru 2016. godine, održani u atmosferi političke konkurencije, a da su se osnovne slobode uglavnom poštovale.

Takođe se navodi da je 14 osoba, među kojima i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, optuženi za pokušaj nasilnog zbacivanja vlade da bi proglasili izbornu pobjedu DF-a i spriječili zemlju da se pridruži NATO-u.

Inače, prema izvještaju Stejt departmenta, koji je predstavio vršilac dužnosti američkog državnog sekretara Džona Salivena ljudska prava najviše se krše u Siriji, Mjanmaru,Sjevernoj Koreji, Kini, Iranu, Turskoj i Rusiji.

Send this to a friend