Društvo

Nema malih boginja u Crnoj Gori

Nijedan slučaj malih boginja nije zabilježen u Crnoj Gori od juna 2018, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. Međutim, u Evropi je situacija drugačija, pa je broj zaraženih morbilama najveći u posljednjih 13 godina – ima 90.000 oboljelih. To je i razlog što je prošle sedmice Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na dramatično oživljavanje malih boginja u Evropi, što je kako ističu u saopštenju, djelimično posljedica odbijanja vakcinacije.

<<<Dramatičan povratak malih boginja u Evropu<<<

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u regionu, ali i u Evropi, koja u ovoj godini u statistici nema nijedan slučaj oboljelih od malih boginja.

“U Crnoj Gori u zadnjih 12 mjeseci nijesmo imali ni jedan jedini slučaj malih boginja i jedna smo od rijetkih država u regionu u kojoj je takva epidemiološka situacija i jedna od rijetkih koja je sačuvala status zemlje sa iskorijenjenim malim boginjama”, kazao je Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje.

Statistika Svjetske zdravstvene organizacije zabrinjava, posebno kada su u pitanju evropske zemlje.

“Broj slučajeva malih boginja u prvoj polovini ove godine udvostručio se u odnosu na isti period 2018. Skoro 90.000 ljudi u Evropi zarazilo se virusom od januara do juna. Razlog dramatičnog oživljavanje malih boginja u Evropi je djelimično posljedica odbijanja vakcinacije”, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U Crnoj Gori problem nije odbijanje vakcinacije, već njeno odgađanje.

“I zato imamo problem sa postizanjem pozitivnog imuniteta na vrijeme. Mi ga uspostavljamo, mi ga dostižemo, ali ne onda kada je potrebno, odlaganje je opasno, jer produžava period u kojem je dijete nezaštićeno”, dodaje Begić.

Kada je u pitanju region najnepovoljnija epidemiološka situacija je u Albaniji, kaže Begić, zatim u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je u Srbiji od početka godine upisano 15 oboljelih od malih boginja. Zato se upućuje apel roditeljima da djecu vakcinišu na vrijeme, posebno jer je danas počela nova školska godina.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
stoseradi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
stoseradi
Gost
stoseradi

Da nije zbog vakcina?

Send this to a friend