Društvo

Nema parka u Podgorici koji vandali ne uništavaju

U Podgorici gotovo ne postoji nijedna javna zelena površina na kojoj vandali nijesu pričinili veću ili manju štetu.

Iz Zelenila su CdM-u potvrdili ovu informaciju, navodeći da su štete koje vandali nanose parkovima, javnim toaletima, gradskim česmama, sadnicama, dječjim igralištima i mobilijaru problem sa kojim se susrijeću godinama.

U posljednje vrijeme sve učestaliji incidenti umnogome zabrinjavaju, a slučaj vandalizma u Kraljevom parku kada su vandali polomili pet klupa, kante za otpatke i stolove za šah revoltirala je javnost.

<<<Vandali lomili klupe i stolove za šah u Kraljevom parku<<<

Iz nadležnih institucija ističu da im nimalo nije lako stati na put.

“Skoro sve evidentirane štete prijavljene su nadležnim institucijama, ali nažalost nije jednostavno identifikovati počinioce koji ove radnje čine najčešće tokom noći”, navode za CdM iz PG biroa.

Oni naglašavaju da je od početka godine Čistoća uložilla 10.267 eura za saniranje devastirane komunalne opreme i objekata čije je  održavanje u nadležnosti ovog Društva.

“Tako je od početka godine na podzemnim kontejnerima zamijenjeno pet vreća, oštećenih usljed istresanja zapaljivih materija i oštrih predmeta. Slomljen je i jedan poklopac, oštećen je nadzemni dio jednog podzemnog kontejnera a jedan podzemni kontejner je u potpunosti uništen, odnosno zapaljen. Ukupan trošak ostvaren po osnovu ovako pričinjene štete na podzemnim kontejnerima iznosio je 7.105 eura”, dodaju iz PG biroa.

Ove pojave nijesu poštedjele ni niše za kontejnere, kao ni betonske korpe, a na ovoj komunalnoj opremi najčešće dolazi do lomljenja ili ispisivanja grafita, zbog čega je od početka godine u sanaciju uloženo 1.216 eura.

Predmeti devastacija su gradske česme, kao i javni toaleti koji se nalaze u Kraljevom parku i podzemnom prolazu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Pored toga što lome česme i vodokotliće vandali se ne libe ni da obijaju vrata toaleta. Takođe, na udaru je i parkovski i dječiji mobilijar, ali i biljke.

Podsjetimo, nedavno smo bili svjedoci uništavanja sadnica u Bulevara Avda Međedovića kada je polomljeno šest sadnica lipe. Sadnice su bile u vrijednosti od 460 eura.

<<<U Ulici Avda Međedovića polomljeno šest sadnica<<<

Osim toga, česte su situacije da vandali odmeću požare, paleći automobilske i kamionske gume koje nađu na otpadima. 

“Suma koje Zelenilo izdvoji na godišnjem nivou za pričinjene štete, na javnim zelenim površinama i dječijim igralištima, dostiže značajnu vrijednost koja se može iskoristiti za uređenje novih zelenih površina i igrališta. Apelujemo na građane da čuvaju javne zelene površine našeg grada kao javno dobro svih nas, a ukoliko su svjedoci vandalskog ponašanja nesavjesnih pojedinaca da iste prijave Upravi policije, Komunalnoj policiji ili našem Društvu”, poručili su iz Zelenila.

S.Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eto tako
Gost
eto tako

Pozoves komunalnu inspekciju ili kom. policiju ili policiju samo te setaju od jednih do drugih niko nece da izadje naterendigns ruke od zvanja

Surova realnost
Gost
Surova realnost

A kad je neki vandal kaznjen za unistavanje inventara igrališta, mobilijara parkova, pisanje grafita??? I onda se stvara utisak da to može jer se zato ne odgovara…Nema zoda u Podgoricu koji nije ispisan grafitima sportsih klubova, što te sportske klubove ne pozovu na odgovornost u na saradnju, pa pare za čišćenje grafita preusmjerit njima za mlade talente, nove terene…

nemamime
Gost
nemamime

pare o kojima ti pričaš će i dalje biti preusmjeravane na punjenje crnih fondova svetozara marovića i vlasnika raznih limenki. takođe će pare biti korištenje za sceniranje raznih i lažnih državnih udara. do tada će kriminalci, huligani i vandali neometano da rade to što rade.

Komsija
Gost
Komsija

To je onaj mentalitet to nije moje to ce neko drugi platiti/srediti ili drzava ce sve, neka neizivljenost i debilizam koji je dosta ponesen iz kuce jer tu osobu nisu dobro “istukli” kao malu da se ne kur*i da se tako izrazim itd…. Dosta nas je kao mladji a bogami i kao stariji provodilo vrijeme u parku sa drustvom, jer… Više »

Komsija
Gost
Komsija

posto nije moglo da stane: Podrazumijeva se da iz svog dzepa nadoknade svu stetu koju su nanijeli, slomili klupu super dacemo ti fakturu da uplatis za novu klupu itd… a ako ne moze onda lijepo drustveni rad sa 3x vecom kaznom/iznosom da odradi lijepo to sve, i nema kazne zatvora nego u narandzasto da ga svi vide da se dobro… Više »

Name of game
Gost
Name of game

A nisu to vandali no djeca svih nas pa sad prst na celo !

nemamime
Gost
nemamime

moja nisu, pa ti stavljaj prst na čelo.

nemamime
Gost
nemamime

Jednog dana kad budemo imali policiju vjerovatno se ovo neće dešavati. Ovako kad nemamo, svaki kriminalac, huligan, vandal zna da neće bit uhapšen, pa mu je lako ovo da radi. Da zna da će u zatvor po godine zbog divljanja, ka u civilizovane zemlje, ne bi mu padalo na pamet

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Nijesu to vandali …to su tako vaspitana đeca onih koji su šljegli ovđe i koji mrze Podgoricu …ne mogu jos mnogo generacija shvatit sto je grad i gradski zivot i kultura…

Kao anoniman
Gost
Kao anoniman

Jes’ vala, nikako to nijesu đeca vas staerih Podgoričana, starośedilaca, poznatijeh nadaleko po čojstvu i velikome junaštvu. Ti da išta znaš, znao bi koliko je Podgorica “grad” i koliko je tvoje ispijanje DOIČA U NjegoševU “gradski život”.

perop
Gost
perop

Objavite slike parkova iz Ljubljane. Ne moraju stavljati ograde da bi ih ocuvali.

Rale
Gost
Rale

Volimo i postujmo drzavu, koliko ona voli i postuje nas.

Realno
Gost
Realno

Kamere. Svuda. Ko nije ništa učinio, nema što da mu smetaju.

Sikkkii
Gost
Sikkkii

Realno trebalo bi klonirati Ilije Čvoroviće sa sve Moskvičom. Tuzna je zemlja u kojoj vlast postice ušnu djelatnost. Lome iz revolta, jer vide da se posten zivot ne isplati. Svi se nekako snalaze. Neko ćapi klupu iz parka, neko radijator iz stana. Ali kad šišnjari postignu enormno bogastvo, onda oce da zavode red, jer se boje da neko ne krene… Više »

Jaro
Gost
Jaro

U nijednim novinama u Srbiji ni slova o spašavanju srpskih državljana iz rijeke Morače. Kakav narod i kakva zemlja!

KLM
Gost
KLM

Ako su Kurir novine tamo je pisalo

Željko
Gost
Željko

Ko jedini mrzi Crnu Goru? Srbi! Srbi su ovo uradili isto što i prljaju obalu da bi se osvetili Crnoj Gori!!

veki
Gost
veki

kao da ima bezbroj parkovau ekološkoj državi a koliko ima šumara,Karađorđev i NJegošev park imaju gvozdene ograde kao zološki vrt

NNT
Gost
NNT

Nije sam u PG, nego u cijeloj CG.

gruna
Gost
gruna

e ser(b)i, ser(b)i, pa dokle više??

Babakaj
Gost
Babakaj

Ovo su ovi iSPljevalja sto su sljegli 100%, Prvi put vidjeli park pa ne znaju sto je, krenuli da cijepaju drva za ogrijev. ”Vidji bona ove grancure kake su, sacu da pokinem i da otidem da zalozim da se ogrejem. Uuu ovo niko nekupi ja sam pametan pa cu pokupit.”

Branko
Gost
Branko

Je li moguce da imamo ovakve nesoje u gradu sto ih roditelji nisu dovoljno komatili i naucili sto treba? Ajde sad nek mi rece neko da ne treba djecu dobro dobro istuci.

Pravnik
Gost
Pravnik

Jel moguće da su onu česmu na uglu ulice Slobode i Hercegovačke slomili? Što je ovo ljudi, ko sve živi u Podgorici? Ima rješenja – kamere! U svim parkovima i glavnim ulicama i trgovima postaviti najkvalitetniji video nadzor sa direktnim (uživo-live) prenosom slike do policijskog monitoring centra! Ili dati Komunalnoj policiji da nadgleda grad uživo preko kamera. Neka i uposle… Više »

nemamime
Gost
nemamime

Znaš što je još jeftinije rješenje. Sledeće izbore dat glas nekome drugome ko će policiju koristiti za hvatanje kriminalaca i vandala a ne za prebijanje nedužnih ljudi po gradu.

Cirilo
Gost
Cirilo

Kamere pa ce im na nos izaci.U 21.vijeku svi glavni gradovi se ponose sa parkovima,cak stanari vode brigu o zelenoj povrsini.Kakvu mozgovi ovo rade,zaista su za posmatranje.

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

Isao sam vala dosta po svijetu ali nidje nisam vidio da neko izlomi klupu na konu je shedio pa shutra kad dodje nema dje da shede … svijest ovoga naroda je kao svemir crna vjerujte mi … a nije ni cuda da se svasta radi kad okom ne mozes milicajca vidjet osim prez zgradom vlade ili pred koji stan od… Više »

Jumbo
Gost
Jumbo

Svaski park treba da ima cuvara i da se kasno nocu zakljucava. Drugacije ga je nemoguce sacuvati.

Milorad Bozovic
Gost
Milorad Bozovic

Gdje su nevladine organizacije,sto se ne ukljuce u zastitu okoline tamo gdje treba,a ne da „brane“ sve sto se u ovoj drzavi rsdi ?

Ivo
Gost
Ivo

Samo kazne sto vece, po dzepu, ima sve da se cuva!

Prešo
Gost
Prešo

Za ove je zatvor nagrada.Redovan obrok ,redovno viježbaju u teretanu ,šetnja ,mobilni i sve im je super.Pa draga gospodo Goli otok treba za ovu stoku,da tucaju kamen do mraka.

Stari
Gost
Stari

Djeje tu snaga Drzave i njenih nadleznih sluzbi.Odgovor nidje

Pjetro
Gost
Pjetro

je li moguce da neko djeciji mobilijar polomi???? a dje nam je taj obraz crni kukala nam majka.

marius
Gost
marius

Je li moguce da su ovi vandali ka vampiri ? Niko ih ne moze identifikovat .

Acrux
Gost
Acrux

Treba postaviti kamere kao po Singapuru pa ko lomi da mu se pokuca na vrata i da mu se naplati.
Jednom kad ga udaris po dzepu nece mu vise padati da lomi.
I po mogucnosti novcane kazne da su sto vece…

BE AOLE
Gost
BE AOLE

SVUDJE SE LOMI .nema te klupe I parka da se ne lomi I za deset god….mora se odrzavat I popravljat..
ode hercegovacka ,izbblijedjese biciklisticke staze..nikome nista a…

Aki
Gost
Aki

Kakvi psihički problemi šetaju ulicama i prolaze pored nas,a da to ne znamo!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kako znate da su Vandali, možda su Varvari?

Serlok
Gost
Serlok

Prije ce bit da su Covicevci, cetnici u svakom slucaju jer jedino o i mrze sve oko sebe

anonimus
Gost
anonimus

Irvasi vratite se kući.

neko tamo
Gost
neko tamo

Ne treba generalizovati, svudje ima fukare

Mirko
Gost
Mirko

Ajde odmori malo.

getr
Gost
getr

kamere da se postave kao svudje po eu

Bulat
Gost
Bulat

Ovo je zaista počelo da boli koliko je destruktivnih osoba u našem gradu.Obijest I bahatost su rezultat porodičnog vaspitanja I društvenog okruženja, pa se krivica prenosi na porodicu I sistem.Ipak, mora se I represivno djelovati I ovo kažnjavati rigorozno. Em da plati štetu,em da se kazni društveno korisnim radom u istom parku u kojem je načinio vandalizam.Da čisti I čuva… Više »

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Čitajući ove nevjerovatne podatke, čovjek se zastidi gdje živi i u krugu kakvih debila!

Ćotek
Gost
Ćotek

Gradu je prijeko potreban sistem CCTV kamera da tate i mame svojih nevaspitanih miljenika krenu plaćati kazne njihove hirove.

Fake street
Gost
Fake street

Nakon toga svi ovi koli lome bi trebalo da sami popravljaju stetu, ne bi im vece kazne bilo od toga..

Send this to a friend