Društvo

Neophodno formiranje javnog gradskog prevoza u opštini Tuzi

Tuzi
Tuzi

Decenijaki problem stanovnika mjesnih zajednica Karabuško Polje, Kuće Rajića, Šipčanik i drugih naselja udaljenih od centra opštine Tuzi a samim tim i od svih vitalnih institucija i ustanova uključujući i škole i dom zdravlja moguće je riješiti isključivo formiranjem javnog gradskog prevoza u opštini Tuzi, ocijenio je Ilhan Škrijelj, predsjednik OO SPP Tuzi.

“Obaveza jasno stoji i u statutu opštine Tuzi gdje se u članu 112 kaže – Za pružanje javnih usluga koje su nezamjenljiv uslov života građana, osnivaju se javne službe – javne ustanove, privredna društva i drugi oblici organizovanja u skladu sa zakonom. Imajući u vidu da su prava na osnovno i srednje obrazovanje nezamjenljivi uslovi života građana Tuzi, mi ovoga puta nećemo pozivati opštinu da pripremi proceduru za formiranje javnog gradskog preduzeća koje će pružati usluge prevoza. Postavlja se pitanje zašto nećemo”, kaže on.

Prema njegovim riječima, odgovor je jasan, zato što izvršna vlast u Tuzima nema sluha kada su u pitanju naši prijedlozi od opšteg interesa.

“Potrebu za sigurnim, jeftinim prevozom kako do centra Tuzi, tako i do Podgorice prvenstveno zaslužuje preko 600 đaka, čiji roditelji svakodnevno preživljavaju stresne situacije kako bi svojoj djeci osigurali prisustvo u školama koje se nalaze u Tuzima i Podgorici, jer problem rješavanja izgradnje obećane škole na Karabuškom Polju u ovom trenutku nije ni na vidiku, a opština još nema volju da izvrši eksproprijaciju i otkupi zemljište na kojoj bi se izgradila pomenuta škola. Naročito je iritantan odnos “autentičnih” predstavnika Bošnjaka, gdje njihovom nebrigom se stiče utisak da baš oni opstruiraju otkup parcele a samim tim i izgradnju škole”, istakao je Škrijelj.

On navodi dau zavaravanju javnosti kako su baš oni ti koji bi da izgrade školu, pojavio se još jedan problem u nizu, obustavljen je prevoz do Podgorice, pa ni naši srednjoškolci ne mogu stići na nastavu, ili ako žele stići moraju nekoliko puta više platiti prevoz u odnosu na raniji period.

“Ocjenjivati neku politiku gradacijom u vremenu dok ti djeca putuju u školu o sopstvenom trošku, pa još na teritoriji druge opštine više je nego dvosmisleno. Takve politike i takva opštinska vlast kod građana Tuzi, a posebno tamo gdje žive Bošnjaci ne zaslužuju ni osrednju a kamoli pozitivnu ocjenu. Lokalne vlasti izgleda smatraju da će predizbornim asfaltiranjem pojedinih ulica zamazati oči kako Bošnjaka tako i drugih građana sa kojima dijelimo iste probleme, ovoga puta im poručujemo da im neće proći. Naročito boli nebriga i pokušaj manipulacije od onih političkih struktura koji imaju Bošnjački predznak, ali jedno je sigurno – ne još dugo”, naglašava Škrijelj.

Stranka pravde i pomirenja, dodaje on, kada postane dio vlasti u Tuzima ima rješenje za prevoz preko 600 đaka koji pohađaju škole kako u našoj opštini tako i u Podgorici.

“To rješenje je pokriveno statutom opštine. Umjesto politike predhodne vlasti, a to je partijsko upošljavanje po recepturi jedno radno mjesto = deset zapošljenih, mi ćemo suprotno od toga pokrenuti proceduru osnivanja preduzeća javnog prevoza, odraditi projekat i budžetom opravdati. Djeca će ići besplatnim ili jeftinijim prevozom u zavisnosti odakle putuju i gdje pohađaju nastavu, a samim tim ćemo riješiti i status aktuelnih prevoznika u smislu zapošljavanja u istom. Mi ne umijemo drugačije jer smo servis građana i služimo isključivo njima”, zaključio je Škrijelj.

 

Tags
Send this to a friend