Društvo

Nevladine organizacije o Budvi: Što prije otvoriti dijalog

FOTO: RTV Budva

Sa zabrinutošću pratimo najnovija dešavanja u Budvi koja svoje izvorište imaju u trajućim i sve dubljim podjelama u crnogorskom društvu, praćenim osjećajem nepravde, ali i spremnošću vlasti da ne birajući sredstva, uz široku zloupotrebu ovlašćenja i institucija, prekraja izbornu volju građana, navodi se u zajedničkom saoštenju koje potpisuju Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA), Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG), Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Goran Đurović, direktor Media centra.

“Umjesto otvorenosti za dijalog i kompromis, vlast prijeti, podstiče tenzije, provocira reakcije i revolt građana ove opštine, ali i širih zainteresovanih aktera. Selektivna primjena zakona koju vlast demonstrira ne mogu se prikriti stalnim ponavljanjem teza o ugroženosti države, destabilizaciji i državnim udarima s desna i s lijeva. Sve je snažniji utisak da je upravo vlast najzainteresovanija da proizvodnjom haosa i nestabilnosti, sebe predstavi kao isključivog garanta mira i stabilnosti, kako u zemlji tako i u međunarodnim krugovima”, navode oni.

Kako ističu, nasilni otpor ne može biti rješenje, a može biti impuls daljoj eskalaciji problema i materijal vlastima da, igrajući na kartu straha, svaki dalji otpor nepravdi predstave kao nasilje, divljaštvo i primitivizam.

“Zato pozivamo građane da se uzdrže od napada na policiju i neistomošljenike i da se na dostojanstven način suprotstave nepravdama i zloupotrebama zakona i institucija. Takođe, pozivamo pripadnike policije da se uzdrže od svake zloupotrebe ovlašćenja, prekomjerne upotrebe sile i da poštuju svakog građanina koji koristi pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, odnosno da svoje aktivnosti sprovode isključivo u okvirima zakona i najboljih praksi”, navode iz ovih nevladinih organizacija.

Cijene da je neophodno otvoriti ozbiljan dijalog vlasti i opozicije, ali i vlasti i građana, uz odgovarajuće učešće Evropske unije, UK i SAD, kako bi se, prema njihovim riječima, smirile postojeće tenzije i snažno ćemo podržati sve napore da se takav dijalog uspostavi.

 

7

avatar
1000
4
3
0
 
7
cikoticka-drackPedja *Posrbice gadneVitni VorenSasa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedja *
Gost
Pedja *

Ocekivao sam od NO da ce pomenuti vecinu u CG i da se manjina povinuje vecini .
Ocito da su i oni zagrabili od onih Vucicevih
1700000 € . Sve petokolonasi .

Posrbice gadne
Gost
Posrbice gadne

Kakav dijalog.. matematika je jasna 17 protiv 16. Ima li sud nadlezan za ove stvari. Jednostavnondonineti odluju ko treba da bude u opstini i cao..

Sasa
Gost
Sasa

Bijednici, plaćenici.

Gutijer
Gost
Gutijer

Dijalog i kompromisi sa četnicima, na koje stalno pozivaju nevladine organizacije kada su im ugroženi politički istomišljenici, doveli su do još jednog pokušaja da se Crna Gora poništi kao država, a da se Crnogorci preimenuju u Srbe. Zahtjevi za dijalogom i kompromisima će se i ubuduće ponavljati kad god četništvo dobije po repu, vriska o nedemokratičnosti države će se i… Više »

Emica
Gost
Emica

Tačno!

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Gutijer – čista 10! Nevladin sektor je debelo u glibu inostranih para koje imaju jedan cilj i jednu trubu dijeli sa Srpskom crkvom i prosrpskom opozicijom u Crnoj Gori. To je poodavno postalo vrlo ocigledno. Ponovo su se izuli. Neka barem znamo s kim sve imamo posla!

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

drzava ovim i ovakvim nebi smjela dati ni centa za njihove tzv “projekte” sve su ovo spavaci sPc i spijun od izdajnika

Send this to a friend