Društvo Centar za građansko obrazovanje

Ni Bratić nije smetalo što je Botica dopustio organizaciju DPS skupa u školi

Vesna Bratić

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da su netačni navodi v.d. direktorke Gimnazije u Kotoru, Slavice Stupić da CGO nije tražio razrješenje Veljka Botice, u slučaju kad je isti prekršio Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, saopštili su iz te nevladine organizacije.

“Podsjećanja radi, CGO je odmah nakon održavanja predizbornog političkog skupa, tada predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, u sportskoj dvorani Školskog centra u Dobroti u Kotoru, održanog 4. aprila 2018.godine, uputio Inicijativu resornom ministru sa zahtjevom da razriješi Veljka Boticu direktorske funkcije zbog kršenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Tom prilikom su priloženi dokazu da su prostorije škole korišćene za stranačku promociju, a što je suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju”, piše u saopštenju.

Kako su kazali, navedenom Inicijativom, CGO je tražio da se kazni i svaki direktor koji dozvoli zloupotrebu školskih ustanova u političke svrhe, nezavisno od toga koja je politička partija u školama održavala skupove. Dodatno, CGO je nakon ove inicijative podnio i niz urgencija za hitno postupanje, ali nadležno Ministarstvo nikada za to nije imalo sluha.

“Takođe, važno je pomenuti da je tokom sastanka predstavnika CGO-a sa ministarkom Vesnom Bratić, krajem decembra 2020. godine, CGO ukazao, između ostalih, i na ovaj neriješen slučaj zloupotrebe službenog položaja direktora, ali Bratić ga nije zbog ovog smijenila.”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, do smjene Botice došlo je tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tokom „opšte smjene“ svih direktora obrazovnih ustanova, a na osnovu pogrešne primjene toga Zakona zbog čega je isto Ministarstvo sada zatrpano tužbama.

“CGO cijeni da je uloga Prosvjetne inspekcije u procesu kontrole zakonitosti rada vaspitno-obrazovanih ustanova i njihovog osoblja izuzetno bitna. Nažalost, ni prehodne Vlade nisu dosljedno poštovale odluke ovog organa, već su često pravili izuzetke kad su bili u pitanju puleni vlasti, a vidimo da se ta tendencija planira nastaviti. Nepoštovanjem odluka nadležnih organa se urušava institucionalni okvir, a to ne može biti u javnom interesu”, zaključuje se u saopštenju CGO.

 

Send this to a friend