Društvo Osnovni sud u Podgorici donio presudu da Upravni odbor nije donio nezakonitu odluku kada Bjelicu nije izabrao za dekana

Nije bilo političkog revanšizma u slučaju Bjelice

Duško Bjelica

Sutkinja Osnovnog suda Sanja Došljak donijela je presudu da je zakonita odluka Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom nije izabran prof. dr Duško Bjelica za dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pa je ocijenila neosnovanim zahtjev Bjelice da se ponovi postupak izbora dekana, gdje je bio jedini kandidat, saznaje Pobjeda.

Bjelica je ranije dobio podršku Vijeća koje je predložilo Upravnom odboru da se izabere za dekana. Međutim, Upravni odbor to nije učinio, a nakon što je tadašnji v.d. rektora UCG Vladimir Božović dao negativno mišljenje na kandidaturu Bjelice.

“Sud nalazi da je pobijana odluka Upravnog odbora donijeta u skladu sa zakonom, uz poštovanje propisane procedure “, piše u presudi sutkinje Došljak.

Istakla je da je Božović koristio svoje diskreciono pravo i uputio mišljenje o kandidatu Upravnom odboru koji je nakon toga donio odluku da se ne izabere Bjelica za dekana i ta odluka je konačna. Univerzitet, prema njenoj ocjeni, nije nezakonito postupio u ovom slučaju, te nije bilo mjesta da se ta odluka poništi.

“Navedeni prijedlog prvobitne odluke, na koju je vršilac funkcije rektora dao negativno mišljenje, koje je obrazložio, te naveo opisane propuste tužioca tokom ranijeg mandata dekana, Upravni odbor je razmotrio i uvažio, nakon čega je donio odluku koja je konačna, a koja se u ovom postupku pobija, pa su navodi tužioca kojima tvrdi da je riječ o ,,političkom revanšizmu“ tuženog bez osnova “, piše u presudi.

Dodaje se da ocjena programa izabranog kandidata i mišljenje v.d. rektora predstavlja diskreciono pravo, pa to mišljenje ne može biti predmet ocjene suda. Sud se zato i nije upuštao u ocjenu navoda tužioca koji se tiču toga.

Sud je ocijenio neosnovanim i navode Bjelice da Upravni odbor nije birao dekana na prijedlog Vijeća, imajući u vidu da je decidno propisano Statutom da Upravni odbor bira i razrješava dekana, dok Vijeće, kao stručni organ, predlaže izbor i razrješenje dekana.

Advokatska kancelarija Danila Radulovića, koja zastupa UCG u ovom sporu, a gdje je vodeći advokat Radulović, u više navrata ranije su isticali da je odluka Univerziteta zakonita i donešena u skladu sa Statutom ove visokoškolske ustanove.

Isticali su da osim subjektivnog stava tužioca o navodnom političkom revanšizmu i sličnim neutemeljenim tvrdnjama ne navodi niti jedno kršenje propisa koje bi moglo dovesti u pitanje zakonitost odluke.

Ukazivali su i na to da je ispoštovana procedura, te da je odlukom od 15. 6. 2021. na funkciju dekana do izbora čelnika tog fakulteta postavljen vanredni profesor dr Rašid Hadžić.

Advokatica Bjelice Tijana Prelević ranije je, između ostalog, kazala da je odluka Upravnog odbora nezakonita zato što je donešena na osnovu tadašnjeg mišljenja Božovića, a ne na osnovu prijedloga Vijeća fakulteta, ,,što je UO bio u obavezi, shodno članu 75 Statuta“.

Kako je navedeno u presudi, sud obavezuje Bjelicu da na ime troškova postupka tuženom isplati 453,75 eura osam dana od dana pravosnažnsoti presude.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasko
Gost
Vasko

Pravosudje i sve drugo je dotaklo dno. Proci ce i ova najteza moguca vremena.

Istina
Gost
Istina

Svi znaju da nije bio korektan

Filip
Gost
Filip

Bjelica je odlican profesor i jako korektan

Mićo
Gost
Mićo

Isto je radio i on nama, sad ga je samo stigla sudbina.

Aplauz
Gost
Aplauz

Podrska za Duska dr Bjelicu

Send this to a friend