Društvo

Niko neće da uči za zavarivača iako je tom zanatliji plata preko hiljadu eura

Radionica za zavarivanje u SSŠ "Ivan Uskoković" (Foto: CdM)

Za zanat od koga može da se zaradi preko 1.000 eura mjesečno, niko neće da se školuje posljednjih pet godina. Tome svjedoči primjer Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ u Podgorici, jer već pet godina niko nije upisao smjer zavarivača. Razlozi neinteresovanja za ovu vrstu zanata su mnogi, a direktor škole Žarko Borovinić tvrdi jedno – svi hoće u fotelje.

Borovinić u razgovoru za CdM kaže da veliku ulogu u svemu tome igraju roditelji koji, kako kaže, svoje komplekse žele da liječe preko svoje djece.

„Sve ono što oni nijesu ostvarili trude se da nametnu djeci. U razgovoru sa njima upućuju ih na četvrti stepen, a niko neće da uči treći stepen u koji spada izučavanje za zavarivača. To je totalno pogrešan pristup. Svako dijete je stvoreno za nešto i nema glupe djece, već samo treba poslušati njihove želje i afinitete“, ocjenjuje direktor.

Prema njegovim riječima, veliki problem leži u tome što danas svi žele da budu direktori.

„Niko nije svjestan koliko ta fotelja ‘grebe’. To uopšte nije tako lako kao što izgleda. Za sve uspjehe uvijek je zaslužan kolektiv, a ako se desi nešto loše kriv je direktor“, kaže Borovinić.

Ono što je posebno interesantno jeste da Ministarstvo prosvjete ove godine daje pet stipendija po 70 eura za učenike koje upišu za smjer zavarivača. I pored toga, interesovanja nema, a Boroviniću to nije jasno jer su zanati jako dobro plaćeni.

„Posla ima, samo mladi neće da rade. Zavarivača treba svuda, a dovoljno je samo da vam pomenemo autoput. Od automobilizma, građevinarstva, brodogradnje do mostogradnje zanimanje zavarivača je prijeko potrebno i niko ih neće odbiti. Svjesni ste da su zanati jako isplativi i nude brzu zaradu. Ti ljudi nikad neće biti bez para“, smatra Borovinić, uz napomenu da plata zavarivača može izaći i preko 1.000 eura, a u inostranstvu do 5.000.

U SSŠ „Ivan Uskoković“ uslovi za izučavanje ovog smjera su više nego odlični. Imaju radionicu za zavarivanje koja je u potpunosti opremljena najnovijom opremom i zaštitnom garderobom za đake. Samo, ta odijela nema ko da obuče.

„Imamo čak i sertifikat TUVRheinland instituta da smo kvalitetno opremljeni i sa ponosom mogu da kažem da imamo najbolju radionicu za zavarivače u Jugoistočnoj Evropi. Uporedo sa teorijom, đaci imaju i praksu koja se može obaviti i kod nas ali i kod poslodavaca što je odlično jer tako mogu ostati da rade“, navodi direktor Borovinić.

Tokom školovanja đaci se osposobljavaju da spajaju metalne djelove postupkom zavarivanja električnim lukom i gasom. Vrši se obrada svih metala, a direktor tvrdi da iz škole budući zavarivači izlaze potpuno izučeni.

SMŠ “Ivan Uskoković”

“Najveće interesovanje vlada za saobraćajni smjer. Nadamo se uskoro da ćemo dobiti sertifikat za auto-školu u sklopu naše obrazovne ustanove. U svakom slučaju, saobraćajci su mnogo popularniji od mašinaca”, zaključuje direktor.

Širok spektar smjerova za upis

Mašinska škola ima dva područja obrazovanja, a to su mašinstvo i saobraćaj. Ko želi da upiše program mašinstva za četiri godine može birati smjerove: tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, mašinski tehničar za energetiku i automehatroničar.

U program obrazovanja od tri godine spadaju smjerovi automehaničara, limara-autolimara, zavarivača i instalatera sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije.

Što se tiče područja saobraćaja u programu za četiri godine obrazovanja spadaju: tehničar drumskog saobraćaja, špreditersko-agencijski i carinski tehničar, poštansko-logistički tehničar, tehničar tehničko-kolske djelatnosti i saobraćajno transportni tehničar, dok u treći nivo klasifikacije spada smjer vozača motornog vozila.

Send this to a friend