Društvo

Nikolić: Najbolji će imati najveće zarade

Foto: UCG

Izrada Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore, koja do sada nije postojala, u fokusu je za 2019. godinu, kao jedna od najznačajnijih preporuka Evropske asocijacije univerziteta, a kojom će se definisati dugoročan pravac razvoja Univerziteta, kazao je u razgovoru za Dnevne novine rektor Danilo Nikolić.

Prošlo je nešto više od godinu od kako je izabran za rektora UCG.

“Godina je dovoljna da nešto uradite, ali nije dovoljna i za sve ono što ste postavili kao cilj. Razloga za zadovoljstvo imam zbog više zacrtanih prioriteta koje su moji saradnici i zaposleni Univerziteta uspješno realizovali, a predstavljaju preduslove za dalji razvoj”, kazao je Nikolić.

Intenziviraće, kaže, aktivnosti na izmjeni Kolektivnog ugovora i Pravila studiranja, gdje će akcenat biti na naučnoistraživačkom i umjetničkom radu, u poređenju sa postojećim, gdje je akcenat bio na broju nastavnih časova.

“Istraživačke i inovativne aktivnosti biće dodatno intenzivirane i kroz novu organizacionu jedinicu Institut Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije. Svakako jedna od najznačajnijih aktivnosti Univerziteta u narednoj godini se odnosi na realizaciju projekta uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori”, navodi Nikolić.

Na pitanje je li zadovoljan sredstvima opredijeljenim u Budžetu za UCG, Nikolić ističe i da jeste i da nije.

“S jedne strane sam zadovoljan, jer budžetska izdvajanja zadnjih godina bilježe rast, dok s druge strane, moram konstatovati da ta sredstva mogu pokriti samo osnovno funkcionisanje, tj. plate zaposlenih i dio režijskih troškova, pošto su i troškovi za razvoj i održavanje Univerziteta, takođe porasli. Opšta ocjena je da je Univerzitet je u 2018. godini ostvario pozitivne poslovne rezultate i da je finansijska situacija u potpunosti stabilna”, kazao  je Nikolić.

Rektor kaže i da ne očekuje tužbe profesora kojima, kako objašnjava, nijesu smanjenje osnovne zarade, već korigovana primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada preko norme.

“Što se tiče trenutnog obračuna zarada, kao što smo na Univerzitetu i ranije više puta ponavljali, ne radi se o smanjenju osnovne zarade, već o korekciji primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada preko norme. Kod nekih zaposlenih je došlo do smanjenja dijela zarade preko norme, a kod drugih do povećanja, u zavisnosti od opterećenja u nastavi, odnosno broja predmeta, studenata i grupa, u skladu sa novim nastavnim programom za ovu studijsku godinu”, kazao je Nikolić.

I prethodnih godina se, dodaje, na početku školske godine usaglašavao obračun zarade sa novim opterećenjima u nastavi, ali su pojedini mediji, iz njima poznatih razloga, dali veliki značaj ovoj temi u naglašenom negativnom kontekstu.

“Na sastanku rukovodstva Univerziteta sa sindikalnim predstavnicima, data je puna podrška svim mjerama za poboljšanje statusa zaposlenih na Univerzitetu, tako da ne očekujem pokretanje tužbi, naročito ako se ima u vidu da su svi obračuni izvršeni u skladu sa važećim propisima. Svjesni smo da se neki osjećaju zakinutim, ali se već uspostavljena pravila i kriterijumi moraju poštovati”, kazao je Nikolić.

Pristupili su izradi izmjena Kolektivnog ugovora, kako bis usaglasili koeficijente rada sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, što bi trebalo da rezultira i povećanjem zarada na Univerzitetu.

“Naravno, očekujem da će se novim kolektivnim ugovorom bolje i preciznije prepoznati kvalitet nastavnog rada, radno opterećenje i naučnoistraživački doprinos zaposlenih, odnosno da će najkvalitetniji i najvredniji ostvarivati i najveće zarade. Posredstvom novog Kolektivnog ugovora i novih Pravila studiranja, naći ćemo način da bolje definišemo i uvažimo određene specifičnosti pojedinih nastavnih, odnosno studijskih programa”, naglasio je Nikolić.

Govoreći o plagiranju, on je kazao da je Univerzitet do sada izvršio oko 250 provjera preko I-thenticate softvera.

“U slučaju rada Alekse Bečića, na osnovu Odluke Senata, formirana je stručna komisija i provjera rada je u toku. Podnijeta su dva zahtjeva za provjeru autentičnosti magistarskih radova, od donošenja Odluke kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela akademskog osoblja i lica sa naučnim i istraživačkim zvanjima. Za jedan predmet je formirana komisija, dok je za drugi rad, formiranje komisije na fakultetu na kojem je odbranjen rad, u proceduri. Nadležna tijela Univerziteta će tretirati svaki podneseni zahtjev, u skladu sa ovlašćenjima i propisanim procedurama”, zaključio je Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sve je jasno
Gost
Sve je jasno

Niko-lić

Made in Kotor
Gost
Made in Kotor

Njegovi su preci srbi i junaci kojih se stidi. E moj profesore rdja do vijeka. Milogorac no sto

Made in Kotor
Gost
Made in Kotor

Evo prilike da vam ispricam o ovom covjeku. Bio je asistent pa onda prof pa dekan na pomorskom fakultetu u kotoru. Ubacio ga je otac sto je i sam priznao. Predavao je brodske motore o kojima pojma nema a isti nikad nije vidio ocima. Iz skripti u kojima je bio motor od bmw serije 3! Sto nema veze sa pomorstvom.… Više »

Gusinje
Gost
Gusinje

Rektore, da li planirate Vi da mjerite ko je najbolji!
Vaše mjere sigurno će imati posljedice, o tome bolje neka misli onaj ko Vas je doveo na takvu odgovornu funkciju.
U svakom slučaju Srećno

Boris
Gost
Boris

Ovo je onaj sto se stidi vojih predaka! E pa mozete misliti kakva je ovo ljudina! samo cu reci piiiii

Nick
Gost
Nick

A oće li najbolji bit oni kojima naucne radove objavljuju prominentni naucni casopisi, ili oni za koje iz vaše centrale to odrede?

Profesor
Gost
Profesor

Onaj ko se bavi naukom dobro zna koliko sta vrijedi u njegovoj oblasti. Takodje zna da u svakoj oblasti postoje casopisi sa SCI liste u kojima nije nikakav problem publikovati. I na kraju, svako je svjestan sta je publikovao. Nazalost, tu je napravljena komercijalizacija i hiperprodukcija losih radova u losim casopisima. Bice interesantno vidjeti ko ce i kako izmjeriti neciji… Više »

Mina
Gost
Mina

Konacno da cujemo da se ne radi o smanjenim honorarima vec o smanjenim zaradama stalno zaposlenih na UCGu.

LSCG
Gost
LSCG

Za spas SRPSKIH ideala. Odzvanja svaku noc

Režiser
Gost
Režiser

Tragikomedija. Tragedija je što je Bjelica radi to što radi, a komedija je što se Nikolić jutros obrati javnosti.

Staniša
Gost
Staniša

Sine Danile moraš počet istinu zborit. Ne valja to posa.

Baca
Gost
Baca

Znači da ti nećeš primati platu.

Roro
Gost
Roro

Jel se ovaj Milogorac odrekao svojih Srpskih predaka?

Tina
Gost
Tina

Nije Milogorac nego Crnogorac oduvjek 100%

Milodrag
Gost
Milodrag

Da ti reče čika Milodrag nešto. Prije nego što napišeš nešto prvo provjeri. Dovoljno je na Google da ukucaš prezime Nikolić i da vidiš porjeklo. No kad se već stide svok porjekla bolje i prezime da promjene. Taman nek ubače ova nova slova da se bar zna kakvi su ljudi….

milica
Gost
milica

Porijeklo je takvo da ti mozes samo da sanjas da imas i 1% ugleda koji imaju Nikolici. Pa umjesto sto sijete zlobne komentare po forumima, bolje se latite knjiga pa se poducite.

Milodrag
Gost
Milodrag

I Stanko Crnojević je zarad “ugleda” postao Skender

Mirko G.
Gost
Mirko G.

Milice, gdje se dodjeljuje “ugled”, ko ga mjeri, i ko je obavezan da ga poštuje?

Send this to a friend