Društvo

Nikšić: Održana Biciklijada u susret ljetnjem raspustu

U Nikšiću je održana biciklijada u Susret ljetnjem raspustu u organizaciji Biciklističkog kluba Perun a čiji je cilj bio pokloniti mladima Biciklijadu s namjerom da motivišemo mlade da tokom ljeta koriste bicikl kao alternativno ekološko prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu.

Cilj je i promocija biciklizma kao sporta kod najmlađih ,takođe i biciklizma kao modernog atraktivnog vida rekreacie koji pruža mnoge benefite za zdravlje i očuvanje prirode.

Veliki broj djece uzrasta do deset godina koji su vozili u prisustvu roditelja i redara koje je obezbijedio organizator poslali su snažnu poruku da razvoj biciklizam u Nikšiću ide uzlaznom linijom i da su u urbanom dijelu grada potrebne biciklističke staze.

Takođe, osvrt je stavljen na biciklizam kao turistički proizvod i predložili učesnicima da otkrivaju i upoznaju i isrtažuju okolinu Nikšića koja je bogata lijepom priodom i kulturno istorijskim spomenicima biciklirajući.

Rijetko koji grad ima toliko bciklističkih staza u okolini a i mogućnosti za planinski biciklizam u ruralnom dijelu kao što je to Nikšić .

Dionicu dugu pet km prešlo je oko 150 učesnika.

Biciklisti su pedalali uz podršku Saobraćajne policije Nikšić bez koje bi nemoguće bilo organizovati sličan događaj jer bezbjednost biciklista je na prvom mjestu.

Poslata je jaka poruka i lijepu slika vozačima automobila a to je da Biciklista ima dosta u Nikšiću i da sebi ne mogu i ne smiju dozvoliti da voze neprilagođenenom brzinom i neoprezno. Ljetnji je raspust period i sezona kada je djece na biciklima mnogo.

Realizacijom ovog projekta smatraju da su doprinijeli promociji zdravih stilova života, promociji sportskih vrijednosti, efikasniji i isplativiji prevoz na kraćim dionicama, smanjenom zagađenju vazduha i manjoj buci, snižavanjem emisije štetnih gasova koji stavraju efekat staklene bašte, smanjenoj potošnji goriva…

Najmlađa učesnica bila je Una Barović (5 godina), dok je najmlađi učesnik bio Lazar Jauković) 3,5 godine). Najstarii učesnik je bio Jaredić Branko (68 godina).

Dobitnica bicikla koju je obezbijedila firma Grmeč je Ana Gojković .

Za vrijeme događaja koji se odvijeo na Trgu Slobode PZU Moj doktor zainteresovanim učesnicima provjeravala je šećer u krvi i krvni pritisak jer je cilj promocija brige o zdravlju na prvom mjestu.

Nakon pedalanja uz osvježenje i muziku Miladina Šobića biciklisti su nastavili druženje a organizatri su pripremili brojne poklone koje su obezbijedili: servis za bicikla Cero, Inter sport, kozmetika Avene i Farmasi .

Send this to a friend