Društvo

Nikšić: U bolnici nema pacijenata pozitivnih na koronu, počelo masovno testiranje

Na sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti, konstatovano je da je epidemiološka situacija u Nikšiću odlična, kao i na nivou Crne Gore, što potvrđuje i ublažavanje mjera od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Istaknuto je da je otpočelo masovno testiranje i svi zainteresovani građani se mogu testirati.

“Pod stalnim zdravstvenim nadzorom od početka epidemije je bilo 850 lica, a sada ih je 40.  U Opštoj bolnici Nikšić nema više pacijenata pozitivnih na koronavirus”, kazala je Slobodanka Roganović iz opštine.

Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i vrši rigoroznu kontrolu, kako bi se poštovale mjere o zabrani međugradskog saobraćaja, kao i kontrolu poštovanja mjere izrečenih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela.

“U protekloj nedjelji dana podnešeno je 6 krivičnih prijava protiv 17 lica, a od početka primjene mjera 111 krivičnih prijava protiv 190 lica, zbog kršenja člana 287 Krivičnog zakona. Takođe, vrši se kontinuirana provjera lica koja su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova”, ističe Roganović.

Iz Centra bezbjednosti saopštili su da preduzimaju intenzivne aktivnosti na provjeri oko 550 potvrda izdatih od privrednih društava za kretanje između gradova.

“Pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju i u proteklih nedjelju dana sanitarni inspektori uručili su 101 rješenje crnogorskim državljanima. Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane okupljanja na javnim površinama i konstatovano je da je nakon ukidanja mjera povećan broj lica koja se ne pridržavaju socijalne distance.”, navodi Roganović.

Pripadnici Vojske Crne Gore najavili su da će 8.maja izvršiti dekontaminaciju prostorija Doma zdravlja, Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku i Opšte bolnice u Nikšiću.

Obezbijeđena pomoć za 1.410 penzionera sa najnižim penzijama

Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 2000 zahtjeva, a posredstvom velikog broja volontera, uručeno je 1270 paketa, dok je pripadnicima RE populacije Međunarodna organizacija HELP u 3 navrata izvršila je podjelu oko 640 paketa.

Takođe, prilikom nedavne posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Nikšiću, od strane Udruženja penzionera, inicirano je obezbjeđenje pomoći ovoj posebno socijalno ugroženoj kategoriji stanovnika u opštini Nikšić.

“U skladu s tim, predsjednik je u saradnji s domaćim donatorima obezbijedio podršku za 1.410 penzionera sa najnižim penzijama, čiji sadržaj čine perhrambeni proizvodi i sredstva za higijenu. Raspodjelu penzionerima će shodno preporukama NKT vršiti Crveni krst Nikšić, a podršku za realizaciju akcije pružile su kompanije Voli i NTC Logistics”, navodi Roganović.

Bez obzira na odličnu epidemiološku situaciju, kao i ublažavanje mjera, iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apelovali su na građane da se pridržavaju svih važećih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, prije svega na poštovanje socijalne distance i nošenje zaštitne opreme, uz konstataciju da će sve nadležne službe i dalje vršiti pojačanu kontrolu nad poštovanjem izrečenih mjera.

S.Đ.

Send this to a friend