Društvo

Niske plate tjeraju 300 ljekara

Kenan Hrapović, PHOTO: Dejan Lopičić

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je odgavarjući na pitanje poslanika da razmatraju povećanje plata doktorima, ali da je na snazi fiskalna konsolidacija, zbog čega nema dovoljno novca. Hrapović je na pitanje poslanika Branke Bošnjak da li će ministar podržati povećanje na osnovu zakona o zaradama u javnom sektoru, istakao da država ulaže u zdravstveni sistem.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak istakla je da neće imati ko da liječi građane Crne Gore, jer doktori odlaze zbog nezadovoljstva platama, a pacijenti su nezadovoljni.

“U Zakonu o zaradam u javnom sektoru iz 2014. bio je predlog da se povećaju plate, ali su predstavnici sindikata naveli da im to ograničava uvećavanje koeficijenata. Razmatramo povećanje zarada s Ministarstvom finansija, jer su osnovne plate ljekarima, priznajemo, niske. U skladu s mogućnostima države preduzećemo dalje korake. U zdravstvenom sistemu trenutno su zaposlena 8.294 radnika. Prosječna zarada ljekara u prvih šest mjeseci iznosi 1.000 eura. Ukupna sredstva za zarade 100 miliona eura. Smatrajući da je kadar osnov, Ministarstvo zdravlja sprovodi aktivnosti zaunapređenje standarda zaposlenih. Uložili smo mnogo na poboljšanje standarda, riješavajući stambena pitanja, uslove za rad i nagrade za ljekare”, ističe Hrapović.

Bošnjak ističe da se manipuliše platama ljekarima, jer to računaju sa dežurstvima.

“Ne plaća se ljekarima što rade i po 150 sati preko norme. Niko im to ne plaća, iako nas ljekari napuštaju. Oko 300 medicinskih radnika želi da ode iz zdravstvenog sistema”, rekla je Bošnjak.

42

avatar
1000
28
14
0
 
40
LjekarNo nameNikolaNikolaVartolomej
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljekar
Gost
Ljekar

Boze,ako te ima,spasi nas da svi odu,pa da dodju sa ZzzCg koji su zeljni rada,primanja,koji su ucili za ovaj humani poziv da bi pomagali bolesnim,a ne samo da zadovolje svoju sujetu!!!

No name
Gost
No name

U Crnoj Gori još malo neće imati ko da živi. Tačka.

Mojas
Gost
Mojas

Ovaj ministar sa sve Miranovickom niti umije niti moze ista da uradi. Vjeciti direktori iz DPS-a su glavni problem, to je totalno nesposobni I korumpirani menadzment, ali idu polako dje treba.

Uku
Gost
Uku

Oni i te kako umiju i sve planski rade, na unistenju zdravstva u drzavi.Vec su obavili veliki dio posla. Zdravstvena zastita je sve dalja od pacijenata. Prepusteni sebi, najbolje da umiru po kucama. Zloupotrijebili su savremene tehnologije za uskracivanje zdravstvene zastite. Polako, bice toga jos , sto im je u planu. Na kraju, ostace im novi uredjaji , da ih… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Citava vlada sa presjednikom i ministrima i direktorima javnih institucija ne umije nista da radi

mojsilović
Gost
mojsilović

Od Bošnjaka u DF, Branka. A u Ministara ih više od pola. E kuku..

Nikola
Gost
Nikola

Ma nisu ni ovi drugi sposobniji

Starac focco
Gost
Starac focco

Silno li lazze ovaj Hrapovicc.Kako izraccuna da je prosjek plata ljekara 1000 eura-raccunica prosta kad se zna da da dosta ljekara prima od 2 do 4 hiljade, a veccina od 550 do 800 eura.Kad se izvede prosjek eto Hiljadarka, a moja komssinica specijalista prima 650 u DZ Podgorica.Sramota!!!

Austa
Gost
Austa

Osnovna.plata ljekara u Srbiji je 110hiljada dinara ili 900€…u BiH 2500KM ili 1250€…A u Crnoj Gori je 650€…STRASNO!!!

da zivimo bolj
Gost
da zivimo bolj

PODNESI OSTAVKU ILI SE IZBORI ZA VECE PLATE

Bnjj
Gost
Bnjj

Niske plate su u svim delatnostima u Cg se rad ne isplati

Pjer
Gost
Pjer

Ne trebaju nama doktori
Dajte zadrzite to malo veterinara da i oni ne razgule preko grane

Mrgud
Gost
Mrgud

Nista novo . .zato sto nam je dobro narod masovno napusta . Dalji komentar i ne treba . . .

Stari
Gost
Stari

Otpustite onaj visak od 300 iz avio kompanije i eto prostora

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako to? ovo mora da je neka greska? pa mi smo monte karlo – lideri u regionu.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Zbog niskih plata,ma je li moguće ali zato nam svaki levi ministar ima (+ śedi tobože još u četri odbora) po 2500 +koji eurić.

Bali beg pojam
Gost
Bali beg pojam

Kako su uspjeli ovi iz pravosudje da podignu plate? Kako Medenica prima 3500€ mjesečno?

lju
Gost
lju

vise naroda ode nego doktora

Send this to a friend