Društvo UNICEF: NADLEŽNI DA ODLUKU DONESU U NAJBOLJEM INTERESU DJECE

Ništa ne može zamijeniti učionicu i druženje s vršnjacima

Odluku o trenutku ponovnog otvaranja škola potrebno je donijeti u najboljem interesu djece na osnovu konsultacija sa svim zainteresovanima, najprije učenicima, roditeljima i nastavnicima, kao i na osnovu informacija iz više različitih sektora – prije svega obrazovanja, javnog zdravlja i ekonomije, kazala je za Dnevne novine koordinatorka programa obrazovanja u UNICEFu Crna Gora Ivana Ceković.

“Rad škola moraće se uskladiti s mjerama očuvanja javnog zdravlja, uz prilagođavanja kada se otkriju nove informacije o rizicima ili promjenama u smislu lokalne transmisije i uslova” naglasila je Ćeković.

Prema njenim riječima, produženo zatvaranje škola vjerovatno će dovesti do toga da učenici nazaduju u akademskim postignućima.

“Radijski i televizijski časovi, štampani materijali i nastava putem raznih platformi za učenje omogućili su milionima učenika širom svijeta da nastave s učenjem tokom globalne pandemije korona virusa, ali ništa ne može zamijeniti interakciju licem u lice s nastavnicima i vršnjacima. Mnogi učenici sa zatvaranjem škola gube i svoju rutinu, vrijeme koje provode s drugarima, kao i sigurnost koju im škola pruža”, kaže Ceković i ističe da je ovo posebno zabrinjavajuće za brojnu djecu koja dolaze iz siromašnih porodica ili imaju smetnje u razvoju, a kojima je škola jedan od najvećih izvora podrške u svakodnevnom životu.

“Kada se škole zatvore, ova djeca ostaju bez te podrške u smislu svakodnevnog učenja i druženja u bezbjednom ambijentu. Tokom proteklih nekoliko mjeseci, pozivni centri i skloništa širom svijeta prijavljuju povećan broj slučajeva nasilja u porodici. Došlo je i do porasta broja djece koja su zlostavljana i eksploatisana putem interneta. Mentalno zdravlje djece i adolescenata takođe trpi, jer oni osjećaju svu težinu stresnog života kod kuće, siromaštva, izolacije, straha od razbolijevanja članova porodice, kao i pitanja koja se odnose na nastavak školovanja”, naglasila je Ceković.

ZA SVAKO PETO DIJETE ONLAJN NASTAVA BILA OTEŽANA

Osim toga, ona ističe da podaci Svjetske banke u vezi s uticajem krize izazvane COVID-om-19 u oblasti obrazovanja ukazuju da će gubitak biti značajan i da će se posebno odraziti na najranjivije grupe djece, i to najviše u oblasti funkcionalne pismenosti.

“Kao i u mnogim drugim zemljama, pandemija COVID-a-19 je u Crnoj Gori dovela do zatvaranja vrtića i škola, čime je u kratkom periodu došlo do prekida obrazovanja. Brzom reakcijom, osigurano je obezbjeđivanje kontinuiteta obrazovanja. Ipak, rezultati Brze procjene negativnih efekata pandemije, koju su Ujedinjene nacije sprovele u Crnoj Gori, pokazuju da skoro svaka peta (16%) porodica s djecom uzrasta do 18 godina nije imala kompjuter ili laptop povezan na internet, zbog čega im je nastava na daljinu bila otežana”, kazala je Ceković.

Stoga, ona napominje da je ključno da se u narednom periodu osigura pristup i kvalitetna podrška svoj djeci i da se posebna pažnja posveti najugroženijima.

“Da bi se to desilo, neophodno je ne samo održati, nego i povećati nivo javnog ulaganja u obrazovanje uprkos ekonomskoj krizi kako bi se omogućilo kvalitetno obrazovanje svakom djetetu”, predočila je Ceković.

KLJUČNA KONSULTACIJA SA RAZLIČITIM SEKTORIMA

Jedna od ključnih preporuka UNICEF-a je da se odluke o organizaciji nove školske godine zasnivaju na konsultacijama sa različitim sektorima, prije svega obrazovanja, javnog zdravlja i ekonomije, da se uzmu u obzir sve nove informacije o rizicima, kao i da se rad škola prilagođava mjerama očuvanja javnog zdravlja koje se tof kom vremena mijenjaju usljed promjena zdravstvene situacije u zemlji.

“Takođe, na osnovu dosadašnjeg iskustva u odgovoru obrazovnih sistema na pandemiju na globalnom nivou, prepoznato je nekoliko izazova na koje UNICEF preporučuje da se obrati posebna pažnja. Prvo, sva djeca treba da imaju pristup obrazovanju, bez obzira na način na koji se nastava odvija. Prema istraživanju koje su sprovele UN agencije u aprilu ove godine, u našoj zemlji skoro svaka peta (16 odsto) porodica s djecom uzrasta 0 do 18 godina nema pristup kompjuteru ili laptopu s internetom, čime im je onemogućeno da učestvuju u nastavi na isti način kao ostala djeca”, kazala je Ceković.

Drugo, kako navodi, potrebno je unaprijediti kvalitet obrazovanja i prilagoditi podršku potrebama svakog djeteta, a posebno djeci iz osjetljivih grupa. U protivnom, gubitak u učenju biće nesaglediv i može izazvati dugoročne posljedice po djecu i, samim tim, po cijelo društvo.

“Treće, kada se škole otvore, potrebno je preduzeti sve neophodne higijenske i zdravstvene mjere za očuvanje zdravlja djece, školskog osoblja i porodica i staratelja. U ovom slučaju, mora se uzeti u obzir to da sva djeca nijesu jednako ugrožena od korona virusa. Na primjer, za djecu sa hroničnim bolestima rizik je mnogo veći i o tome se mora voditi računa. Dakle, potrebno je za svako dijete naći rješenje koje je u njegovom/njenom najboljem interesu. Postoje i nastavnici sa hroničnim bolestima koji su više ugroženi od ostalih, pa se i ta činjenica mora uzeti u obzir”, rekla je Ceković.

Iz ovih razloga, ona ističe da su neophodne konsultacije sa učenicima, roditeljima i nastavnicima kako bi od njih saznali koji su sve izazovi sa kojima se suočavaju i na osnovu tih informacija lakše dolazili do efektnih rješenja po mjeri djeteta.

“UNICEF će podržati ovaj proces kroz istraživanje sa roditeljima Crne Gore na ovu temu. Objavljivanjem njegovih nalaza omogućićemo da se glas roditelja više čuje u javnoj debati”, dodaje Ceković.

13

avatar
1000
7
6
0
 
11
DadaLenaEneTalaEma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dada
Gost
Dada

Kada za djecu bude bezbjedno da idu u skolu, naravno da je to najbolje. Niko nije zelio pandemiju ni online nastavu. Ako nije namjera da se djeca izloze zarazi, a time i njihove porodice, a nadamvse da nije, treba organizovati online nastavu dok se situacija sa pandemijom ne rijesi, a onda, naravno, da se djeca vrate u skolske klupe gdje… Više »

Ene
Gost
Ene

Nema smisla pozivati se na djecu sa posebnim potrebama da bi se sva ostala djeca gurnula u zarzau. Nije tacno ni da skola pruza djeci sa posebnim potrebama glavnu podrsku. Upravo je obrnuto. To cini porodica, a skola je vaznija samo u slucaju poremecanih porodicnih odnosa. Tako da je taj procenat jako mali i nema smisla gurati 99% druge djece… Više »

Tala
Gost
Tala

Kakve su ovo gluposti? Neka nasa mudra pod plastom Unicef-a filozofira. Sve navedeno moze imati smisla jedino u redovnoj situaciji bez epidemije kad bismo mogli akademski naklapati je li bolja online ili nastava u ucionici. Mada doticna tendenciozno ne pominje prednosti online nastave koji vaze i u redovnim okolnostima, kao sto su prakticno upoznavanje djece sa mogucnostima digitalnih alata, preusmjeravanje… Više »

Lena
Gost
Lena

Djeca moraju u skolu , a Vama niko ne brani da vasu ucite online , nego skola je obavezna pa ni to necete moci 😊

Profesor
Gost
Profesor

Znanje se moze nadoknaditi,kvalitetnom organizacijom i planiranjem nastave kada se stvore uslovi. Zdravlje nema alternativu.Nauka kaze da virus utice i na sterilitet i ko zna na sta sve jos…On -line nastava je rjesenje.

Ema
Gost
Ema

Nauka ništa ne zna o ovom virusu, postoje nagađanja, sa virusom se mora živjeti a neznanje je najpogubnije

Neno
Gost
Neno

Skola nego sta, kakva jadna online nastava. Ne shvatam ove roditelje jadne i tobos uplasene, aooo. Il su dokoni il nesposobni bolje im dijete prolazi kroz online nastavu vjerovatno.. Jadno.Parkovi puni, rodjendani se slave, a da skole ne bude, kako da ne!!!!Skola i obrazovanje su prioritet, a virus ko virus svaki, svi normalni su to provalili vise. Sve se unisti.… Više »

oooo
Gost
oooo

Ovo me sve podsjeca na predizbornu kampanju kako bi se pocela skolska godina u klupama i sto vise djece se zarazilo. Malo je sto se svaki dan zarazi po 60-90 lica nego sad hoce i djecu da nagrde. Online nastava je u ovoj situaciji jedino pametno rjesenje kako bi se spasila djeca od ove posasti.

Ana
Gost
Ana

Koliko god online nastava ne donosila ništa dobro i otežavala i nama roditeljima svakodnevicu,ipak se mora priznati da je to trenutno jedino realno. U našim školama ne postoje uslovi za držanje distance,za održavanje adekvatne higijene,a i djeca su željna druženja,tako da tu neće biti moguće držati socijalnu distancu. Zato vi snimite časove za cijelo prvo polugodište,a do drugog će valjda… Više »

Mama djaka
Gost
Mama djaka

Meni je bas hit kad kazu da se djeca socijalizuju,a zeljni druzenja trebaju da drze distancu i da ne zagrle svoje druhare ili uciteljice poslije ovoliko vremena negledanja. To ke prosto nemoguce i neozvodljivo. Jos u skolama nema uslova za odrzavanje nastave,buduci da su prozori zbog loseg odrzavanja zavareni,a za upotrebu klima kazu da ionako dosta steti u ovoj situaciji.… Više »

Ema
Gost
Ema

Pogubnije je neznanje koje donosi online nastava, nego korona.

Lana
Gost
Lana

Najpogubnija je bolest godpodjo.. svi mozemo da se strpimo jos malo..

Ema
Gost
Ema

Lano, da bi se borili protiv”najpogubnije” bolesti, potrebno je znanje, a do znanja se ne stiže online nastavom. Znači, znanje je iznad svega.

Send this to a friend