Društvo

Nova praksa “Đine Vrbice”: Zajedno uljepšavamo vrtiće i razvijamo zdrave navike

Kako se bliži početak školske godine, u vaspitnim jedinicama JPU “Đina Vrbica” u toku su radovi pripreme i adaptacije vrtića.

U vaspitnoj jedinici “Poletarac” na Zabjelu počeli su radovi krečenja i adaptacije učionica.

Pored majstora koji izvode radove, da bi na vrijeme i pravilno usvojili radne navike, učeći po modelu, djeca i njihove vaspitačice su se pridružili ovoj lijepoj akciji, kako bi uz osmijehe i vrijedne ručice imali što veseliji vrtić i učionice.

“Usvajanje radnih navika već od najranijeg djetinjstva je priprema djeteta za proces školovanja i život uopšte. Najvažnije u procesu usvajanja dobrih navika je osjećaj dobrovoljnosti, a po dječijim osmjesima i više smo nego sigurni da su uživali dok su uređivali svoj prostor”, kazala je ovim povodom Milica Medojević, PR ove ustanove.

Da bi sve izgledalo ljepše i šarenije, pomogli su i prijatelji iz prodavnice boja i lakova na čemu smo im mnogo zahvalni.

“Suština akcije, pored sticanja radnih navika, je i prevencija nepoželjnog ponašanja na ranom uzrastu, te formiranje osjećaja za društveno-odgovorno djelovanje. Ovim principom ćemo se voditi i u narednim aktivnostima”, izjavio je direktor Vuk Stanišić.

Kako dodaje Medojević, ovakve i slične akcije su samo početak zajedničkog rada na sticanju pravilnih navika djece koja prije svega uče primjerom: od svojih vaspitača i ljudi iz okruženja.

“Dakle pored standardizovanog rada sa djecom učićemo ih komunikaciji, prevazilaženju nesporazuma, zajedničkom radu, i važnosti aktivnosti na otvorenom”, kazala je ona.

I, iako možda ne izgleda tako, kako ocjenjuje Medojević, ovakav pristup djeci je prava “mala revolucija” jer ona nepojmljivo utiče na razdvoj zdrave ličnosti.

“A sačuvati zdravlje duha djeteta treba da bude prioritet nad prioritetima svake predškolske ustanove”, poručuje na kraju.

Send this to a friend