Društvo

Nova školska priča: Kako roditelji i đaci ocjenjuju učenje na daljinu

Iz svojih učionica učitelji, nastavnici i profesori ušli su u svaki crnogorski dom. Pred sobom imaju publiku brojniju nego ikad, od sedam do 77 godina. Tako su širom zemlje osnovci i srednjoškolci u ponedjeljak počeli da slušaju lekcije sa malih ekrana, dopisivali se putem Vibera, dijelili sadržaje na Google učionici, zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima ubrzano savladavali razne aplikacije, i svi zajedno bili dio jedne nove školske priče nastale u izazovnim okolnostima, koju će sigurno dugo pamtiti. Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je za CdM da je apsolutno zadovoljan prvim rekacijama na novi #UčiDoma koncept.

FOTO: CDM

Zadovoljan je Šehović i fleksibilnošću koji je cjelokupan obrazovni sistem pokazao, odgovornošću stotinjak nastavnika koji su bez ikakvog interesa i iz čiste ljubavi prema profesiji stali pred kamere i izložili se sudu javnosti, a posebno pokazanom društvenom odgovornošću i spremnošću brojnih pojedinaca i kompanija da im pruže ruku u jednom od odgovornijih poslova koji je urađen.

“I to u periodu kada se suočavamo sa, slobodan sam reći, najvećim nacionalnim izazovom u posljednje vrijeme”, ističe Šehović.

Crnoj Gori je, naglašava, pošlo za rukom ono što niti jednoj drugoj državi regiona za tako kratko vrijeme nije. Kompletnu izjavu ministra prosvjete za CdM možete pročitati ovdje.

A roditelji sa kojima je CdM razgovarao kažu da su u startu bili su pomalo skeptični povodom uvođenja online nastave, ali su nakon prvih časova priznali da njihovoj sumnji mjesta nema.

FOTO: OŠ Oktoih
FOTO: OŠ Oktoih

“Nisam zamišljala da će nastava ovako izgledati i prijatno sam iznenađena. Moja ćerka je učenica IV razreda osnovne škole. Čas Crnogorskog jezika je bio veoma inetresantan. Učiteljica je na veoma jednostavan i što je važnije prezentovala bajku “Knjeginja na zrnu graška”. Za to treba i znanja i iskustva, svaka čast”, kazala je CdM-u Jovana M, čije dijete pohađa OŠ “Radojica Perović”.

Njenoj ćerki Maji bi bilo draže da je na TV vidjela svoju učiteljicu-ali kako je djetinje iskreno rekla: “Nije ni ova učiteljica loša”.

“U školi bolje slušamo i više pričamo sa učiteljicom na času, ali može i ovako da se uči”, dodala je ona.

Anđela Đ., majka prvaka Elene, zadovoljna je učenjem na daljinu.

Majka Anđela

“U ovoj situaciji ovaj način učenja je dobar. Prva nedelja je bila naporna, valjda sa razlogom da bi postigli što nisu išli u školu. Djeci je sad postalo zanimljivije da ovako uče. Učiteljice su dostupne za sve, da pojasne šta treba. Pored nje nam najviše pomaže i školska platforma na kojoj je sve jednostavno, pristupačno i lijepo objašnjenjo”, kaže za CdM Anđela.

Učeniku VIII razreda Vasiliju L. iz Podgorice kako kaže čas iz matematike nije “lako pao”.

“Nije lako zadatke riješene samo gledati i shvatiti o čemu se radi, a ne učestvovati u njihovom rješavanju. Ipak, uhodaću se”, ispričao je Vasilije novinaru CdM-a.

Srednjoškolci, bar oni koje je CdM kontaktirao, nisu imali primjedbi jer neki od njih već odavno poznaju povoljnosti online nastave.

“Profesori su nam i prethodnih godina mailovima zadavali zadatke i teme iz više predmeta. Učimo doma odavno”, kazao je podgorički gimnazijalac Luka J.

KONFERENCIJSKA SOBA

Učenici pojedinih odjeljenja petog razreda OŠ “Oktoih” iz Podgorice su čas matematike, kod učitelja Save, održali online preko ZOOM aplikacije.

“Još jedna novina za naše drage učenike koji se odlično snalaze u ovakvoj komunikaciji”, poručuju u školi.

I na društvenim mrežama roditelji su uglavnom pozitivno komentarisali uvođenje nastave na daljinu.

Neki od komentara roditelja na Facebooku su:

  • Učitelji na TV-u fenomenalni! Svaka im čast! Treba moći ovako pričati bez sagovornika. Kapa dolje!
  • Jutros sam krenula u školu i slušala predavanje iz Crnogorskog jezika za 6. razred Osnovne škole. I evo, poslije 2 sata mislim o tome koliko znanja, umjeća, iskustva treba da jedan profesor maternjeg jezika odradi tako dobro nastavnu jedinicu – basnu! Bez interakcije koja je kod predavanja iz književnosti najbitnija. Bravo!!! Bravo!!!
  • Odličan posao odrađen za kratko vrijeme. Samo da se malo uhodamo svi!
  • Danas su naši đaci imali prvi online čas, i po brojnim pozitivnim komentarima roditelja prošao je odlično! Naravno, biće potrebno još navikavanja i usaglašavanja ali smo na dobrom putu.

S.Đukanović

26

avatar
1000
19
7
0
 
26
Učiteljica u peDnskCccMalènaCrni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Učiteljica u pe
Gost
Učiteljica u pe

Samo da su sadržaji pametnije smišljeni a ne ispolitizovani bilo bi dobro. Tekstovi bez pouke i poruke a istorija je posebna priča. Kao da sam rodjena nedje dje na karti ne znaju da pokažu CG. Dobro je da još ima baba i djedova koji nijesu iz knjiga ovih učili već proživjeli istoriju.

Ccc
Gost
Ccc

Ima li u Crnoj Gori ijedna osnovna i srednja škola van Podgorice? Je li jedna škola iz Podgorice bolja i zaslužuje više pažnje od neke druge iz Nikšića, Budve, Kotora, Pljevalja, Berana i ostalih crnogorskih gradova? Ima djece i roditelja i u ostalim gradovima, pa ne morate samo potencirati Podgoricu. Pozdrav!

Crni
Gost
Crni

Ima li ko u CG da nesto radi i uradi i da cuti…ispraste nam mozak sa ovolikim reklamiranjem…

Cgcgcgcg
Gost
Cgcgcgcg

Nimalo ovo nije lose i ko hoce ima odakle da nauci TV ako sto promakne INTERNET a onda KNJIGA neka djeca se stide da pitaju nastavnika na casu da im pojasni nesto a ovako pust vise puta i odlicno a i nastavnici ih ne mogu pitati ono sto nijesu predavalu za sve ima snimak.

Duka bazuka
Gost
Duka bazuka

Super je ovo na TV , ali sa Viber grupama katastrofa , poruke stižu po cijeli dan , nemože se pohvatst sve a pojedini nastavnici , neumoljivi !!! I sve ovo x 3 djaka !!! JES DA SE U IZOLACIJU , ALI NISMO NA GOLI OTOK !!!!

Kotoranin cg
Gost
Kotoranin cg

Bicete brzo bar na Mamulu
😀😀😀

Serdar
Gost
Serdar

Namjera je dobra i pozdravljam što se nešto čini po pitanje učenja i nastavka kako takve nastave.Ali polako sa hvalospjevima. Veliku zamjerku imam što se tekst ili slike koje se pokazuju na slajdu su vrlo loše,male i slabo čitljive.Tu bi pod hitno trebalo poraditi i napraviti da to bude mnogo vidljivije i jasnije za svu djecu.

Neo
Gost
Neo

Ovo su voditeljke za podsmijeh 😂 a ne nastavnice na daljinu. Čast izuzecima

Malèna
Gost
Malèna

Oni nijesu voditelji, niti su željeli to da budu, niti su to ikada radili. Treba imati postovanja za one koji u vrijeme pandemije odlaze na snimanja i rizikuju da se zaraze, dok ih vi, iz udobnosti svog doma nazivate ,, voditeljkama za podsmijeh”. Stidite li se? Trebalo bi!

Dnsk
Gost
Dnsk

Sramite se

SFRJ
Gost
SFRJ

Pratim I posmatram Vratite djeci makar malo kroz skolske zadatke igru. Igrajte se sa djecom dok im bupate gradivo samo da prodju program .. Izgleda da je bitnije prelaziti nastavni program nego ga smanjiti da djeci osnovno ostane u sjecanje ..NE CERAJTE DJECU DA GALOPIRAJU JER NI VI NE ZNATE OSNOVNE STVARI …

Nada
Gost
Nada

Ocjenjivanje sramno kao i ponašanje nekih nastavnika ili profesora koji i u ovoj situaciji liječe svoje komplekse… Stav im je toliko nadobudan i uopšte nisu tu da budu od koristi djeci već zato što su prinuđeni

KOTOR
Gost
KOTOR

Tačno,djeca su opterećena ispitivanjima,po 4 testa dnevno,jer je neki filozof u doba krize odlučio da se ocjene moraju zaključiti do 31.03.
Taman isto kao poreska,ne radi šalter,ali ste u obavezi….

KOTOR
Gost
KOTOR

Da je fantasticno,nije!
Niti ispitivanje,još manje na TV !
Hoće li biti bolje,nadajmo se da hoće !

H2O
Gost
H2O

Skolstvo nam je tako dobro, fer i korektno da mladi jedva cekaju da odu odavde.

Dnevnik
Gost
Dnevnik

Više pažnje se pridaje učiteljici (pola ekrana), nego nastavi. Nemaju svi TV od 2 metra!

toka
Gost
toka

Svaka čast na projektu Uci Doma. Mislim da bi sve škole u ovom trenutku trebale da se pridržavaju projekta koje je Ministarstvo osmislilo. Medjutim, činjenica je da škole imaju svoje programe rada, i putem vibera, mejla i drugih online načina šalju svoja predavanja djeci, a za TV program kazu gledajte to nije loše, ali radite ovo što vam mi kažemo,… Više »

MarionCrane
Gost
MarionCrane

Cim se juce pricalo o tome kako se ne cuje gkas roditelja, evo odmah reakcije. Dva roditelja i nekoliko komentara su dovoljna za tezu da je sve pun pogodak. Nije trenutak, sacuvacu ga za neko bolje vrijeme. Govorim kao neko ko je najdirektnije ukljucen u ovaj proces. Nemojte, svi koji su ukljuceni u realizaciju ovog clanka, da vrijedjate inteligenciju prosjecnog… Više »

Lisac
Gost
Lisac

Roditelji naucite djecu koliko jedna rijec ima glasova I malo engleskog .Ko ne zna ima intrnet
Hvala

Ana
Gost
Ana

Onda ne koristite situaciju i koristite u predavanjima dublete

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Treba osnovno i srednje obrazovanje dovesti na najviši nivo,i nastavnom kadru dati velike plate,a više od pola fakulteta ukinut jer su katastrofa.

Roditelj
Gost
Roditelj

Da li će djecs ptepisivati na kontrolnom. Te kontrolne rade roditelji. Kako sprijeĉitii prepisivanje.

H2O
Gost
H2O

U nasu skolu, da nekazem koju, se prepusuje i na casovima, a pojedi se caste 5 icom u dnevnik, bez odgovaranja, na osnovu testa koji je prepisan s puskica! Takodje, jedan od najboljih djaka u razred kad nista ne zna dobije 4, kad nesto zna dobije 5. Da ne kazem da se ostalima prebrojavaju crvena krvna zrnca za tu istu… Više »

Lisac
Gost
Lisac

Buduci dps kadar .Bravo

Haha
Gost
Haha

Sigurno je dobro ali eo ja nmg se nakanit da ucim.

Zana
Gost
Zana

Sto se tice predavanja i nastavnika nemam primjedbe,ali sto se tice zadataka mislim da je to previse.Juce smo imali otprilike 2 sata pisanja iz maternjeg,2 sata iz matematike sat iz prirode sat iz drustva i pola sata iz likovnog i pola sata iz informatike.Mislim da je to previse.Plus da dodam da imam 4 djece i da svako moram koliko toliko… Više »

Send this to a friend