Društvo Karavan Evropskog savjeta za inovacije

Nove mogućnosti za crnogorske istraživače

U organizaciji Ministarstva nauke i Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije juče je održan Karavan Evropskog savjeta za inovacije – EIC Roadshow in Montenegro.

Na događaju je učestvovalo preko 100 zainteresovanih predstavnika biznisa, akademskog i javnog sektora.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, na karavanu su predstavljeni noviteti u podršci inovacijama kroz EU program Horizont 2020, u okviru aktivnosti Evropskog savjeta za inovacije (EIC), programa koji nudi finansijsku pomoć i usluge inovativnim startap kompanijama, malim i srednjim preduzećima, inovatorima, preduzetnicima i istraživačima, za razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, koji će doprinijeti ekonomskom rastu, kreiranju novih ali i unapređenju postojećih tržišta u Evropi.

Evropski savjet za inovacije je predstavljen i kao dio budućeg Evropskog okvirnog programa za istraživanje i inovacije, Horizon Europe, koji stoji na raspolaganju nacionalnim akterima sa inovativnim idejama, u cilju njihovog uvođenja na tržište.

Evopska unija je uspostavila i novo implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija „EIC Fund“ putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća. Za određene, viskoperspektivne inovacije sa potencijalom za proboj na trištima i promjenu postojećih paradigmi biće moguće finansiranje u iznosu čak od 17,5 miliona eura za jedno preduzeće. Od toga grant je u vrijednosti od 2,5 milina, a investiranje u kapital do 15 miliona eura.

Takođe, v.d. direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj Branka Žižić, predstavila je nacionalne instrumente za podsticaj razvoja inovativne djelatnosti u Crnoj Gori, kao i neke od uspješnih priča koje sve više doprinose unapređenju opšteg inovativnog ambijenta, što je zapravo i jedno od nacionalnih strateških opredjeljenja predviđenih Strategijom pametne specijalizacije

Na tom putu, instrumenti EIC-a koji su na raspolaganju crnogorskim istraživačima i inovatorima su od posebnog značaja budući da Crna Gora, kao pridružena zemlja programa HORIZONT 2020, ima pravo na puni pristup svim sredstvima finansiranja, pod istim uslovima kao i države članice EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Love Me now
Gost
Love Me now

Istrazivaci …. istrazite zemlju neku normalnu i tutanj odavde

Send this to a friend