Društvo

Nove preporuke za morbile: Nevakcinisanoj djeci koja su bila u kontaktu sa oboljelim 42 dana onemogućen pristup vrtićima i školama

Ilustracija
Ilustracija

Prema novim preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, koje se odnose na morbile, predviđene su mjere za sprečavanje širenja virusa morbila u predškolskim i i školskim ustanovama.

„U slučaju pojave oboljelih od malih boginja u predškolskim i školskim ustanovama, svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja u toj predškolskoj/školskoj ustanovi. Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi nephodno je organizovati onlajn nastavu. Djeci kojoj je po ovom osnovu onemogućena nastava, ukoliko se podvrgnu vakcinaciji omogućava se povratak redovnom pohađanju nastave“, navedeno je u novim preporukama IJZ.

Epidemiolog nikšićkog Doma zdravlja dr Redžeb Zejnelagić u jutarnjem programu RTNK je pojasnio da će taj period onemogućavanja pohađanja predškolske ustanove ili škole iznositi 42 dana.

„Sva ona djeca koja nemaju dokaze o vakcinaciji ukoliko bi se vakcinisala do 72 sata mogla bi da se vrate u predškolsku ustanovu. Djeci koja nemaju uredno vakcinalni status a bila su u kontaktu sa pozitivnom osobom prema rješenjima Zdravstveno- sanitarne inspekcije biće onemogućen pristup predškolskim ustanovama. To isto važi i za školu, takva djeca neće moći da pohađaju nastavu fizički već će se za njih organizovati onlajn nastava. Taj period izolacije predstavlja dvostruko vrijeme inkubacije, u ovom slučaju je to 42 dana“, kazao je dr Zejnelagić.

Novi Protokol-vodič IJZ, pojasnio je on, odnosi se na postupanje sa licima kod moguće sumnje na morbile i kod obolijevanja na morbile. Definiše određene korake, definiciju slučaja, zatim način uzorkovanja, testiranja i postupanja kod lica koja su pozitivna na morbile i njihovih kontakata.

S obzirom da su kada su morbile u pitanju najosjetljivija djeca predškolskog i školskog uzrasta kog kojih je klinička slika i najteža, a, rekao je dr Zejnelagić, u Nikšiću i u Crnoj Gori mali je obuhvat vakcinacije MMR vakcinom, novim preporukama bi se spriječilo širenje zaraze.

„Djeca predškolskog uzrasta borave u vrtićima s malim obuhvatima i ukoliko bi se dokazao pozitivan slučaj morbila u predškolskoj ustanovi kompletna grupa bi išla u izolaciju, osim ona djeca koja trenutno imaju uredan vakcinalni status vezano za MMR“, rekao je dr Zejnelagić.

MMR vakcina je izuzetno efikasna, pa je apelovao na roditelje da vakcinišu svoju djecu, da se jave pedijatrima i zakažu termin.

„Prevashodno da bi zaštitili zdravlje svoje djece a onda da i kroz kolektivni imunitet zaštitimo i onu djecu koja zbog svojih osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu i na kraju da mogu da se ponašaju i kreću slobodno, idu u vrtić i školu bez ikakvih ograničenja“, apelovao je dr Zejnelagić.

U Domu zdravlja, rekao je on, urađeni su određeni planovi koji se odnose na postupanje kod zaraze morbilama, bilo da se radi o pojedinačnim slučajevima ili ukoliko dođe do masovnog obolijevanja.

„Potrebno je da roditelji kada vide da djeca imaju povišenu temperaturu, da se javlja curenje iz nosa, kašalj , da imaju ospu po tijelu da se telefonskim putem jave u Dom zdravlja, u Dječiji dipanzer kako bi dogovorili termin sa pedijatrima vezano za izolacionu prostoriju gdje bi se ta djeca pregledala , testirala, shodno definiciji slučaja i gdje će dobiti dalje preporuke od pedijara“, istakao je dr Zejnelagić.

U okruženju su već potvrđeni slučajevi morbila, a s obzirom na svakodnevnu komunikaciju, putovanja, transport ljuudi i roba, kaže dr Zejnelagić, i u Crnoj Gori veoma je veliki rizik od obolijevanja, prevashodno one najrizičnije grupe, odnosno djece od jedne do pet godina starosti kod kojih je u Crnoj Gori veoma nizak obuhvat vakcinacije.

„Imamo osjetljivu popualciju , a kazao sam već ranije da su u tom uzrasnom dobu kliničke slike mogu da budu izrazito teške , kadkada može do dođe do smrtnog ishoda. Prema obaveznom kalendaru vakcinacije MMR vakcina se prima sa navršenih godinu dana , a druga doza je pred upis u školu.Dokazano je da su djeca baš te uzrasne grupe najosjetljivija na bolest morbila, kod njih se najčešće javljaju komplikacije , najteža je klinička slika i kod njih se značajno češće javlja smrtni ishod“, naglasio je dr Zejnelagić.

21

avatar
1000
11
10
0
 
19
VakcinaShow🇲🇪Patriot🇲🇪MijaKli
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vakcina
Gost
Vakcina

E kad krenu stručnjaci da dovode u pitanje sastav vakcine..
A mrcili se vi, pa velika većina se ne hrani zdravo, udiše vazduh los.. Konzumirate cigarete u prisustvu te iste djece.
Nema te vakcine koja im može naškoditi u poređenju s vašim ponašanjem, roditelji. Mozgovi.

Mija
Gost
Mija

Sto kaze Jonikije, Porfirije i Vucic oko ovoga?

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Onlajn nastava, dok prođe grejna sezona! Eto to leži iza ovoga!

Kli
Gost
Kli

Fali loz ulja

leeteejash
Gost
leeteejash

sto kaze crkva !!!

Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Je li se oglasavao reis?

Dakar123
Gost
Dakar123

Konačno jedan razuman potez. Nećeš vakcinu, ne možeš u kolektiv. Osnovna škola je obavezna – u redu evo ti onlajn nastava. Primiš vakcinu izvoli dođi.

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Pa to je to, kolektiv-stado.

noname
Gost
noname

Prvo treba da kaznite neodgovorne roditelje, pa nece biti ove mjere.
Kako cemo znati ko je bio u kontaktu?

VIKTORIJA
Gost
VIKTORIJA

Ovo je strašno, osnovna ljudska prava se uskraćuju. Ovo se ne smije raditi!!!!!!!

Djordjina
Gost
Djordjina

Фa sta cemo sa osnovnim ljudskim pravom zastite od bolesti?

Njujork
Gost
Njujork

Osnovno ljudsko pravo svakog covjeka da zastiti svoje zdravlje od drugih !

Show
Gost
Show

Vakcina ili u pećinu! Ne možeš u civilizaciju a ne poštujes elementarna pravila ..

MNE
Gost
MNE

Diskriminacija horor od drzave kukala nam majka sta nam rade

marko
Gost
marko

pitanje:
da li ima i koliko zarazenih u Cg?
odgovor:
ni jedan!

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Ali ce ih biti, ovako im stave u podsvjesti a onda se i pojavi i stado poslušnooo

Berkli
Gost
Berkli

Pričestite se samo i sve “prolaziii”

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Pa nije preporuka nego diskriminacija!Spremite se na kolektivne tužbe,kojim zakonom vi djecu udaljavate od predskolske i skolske ustanove,u koji vijek zive ovi kvazi ministri?Ovo nije bilo ni u doba inkvizicije!A neko djetetu koje je zdravo da zabrani pohadjanje nastave ako nije pelcovano mmr-om to je za krivičnu prijavu!.

Rodjak
Gost
Rodjak

Za krivicnu prijavh je ako dijete nije vakcinisano,prije svwga zbog djeteta,ne razumijem toliku neodgovornost prema zdravlju djece

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Obaveza svakog pedijatra je da odradi kompletan pregled djeteta tj. krvnu sliku sa alergenima konkretno IGa IGe i ako je sve u granicama normale moze da se dijete vakciniše.Do tada roditelji neka se malo informisu tj. neka ukljuce mozak i neka procitaju fabricko upustvo pomenutih vakcina dalje nista ne moraju!Doktor koji ne odradi gore navedeno a u drzavi ne postoji… Više »

Hoklica
Gost
Hoklica

“kojim zakonom vi djecu udaljavate od predskolske i skolske ustanove”

Predškolske ustanove nisu obavezne i lako je ograničiti ih. Osim toga čim prime vakcinu mogu nesmetano nazad. Sa druge strane osnovna škola jeste obavezna, ali tu je razrađen sistem online nastave. Tako da pravo na obrazovanje nije uskraćeno. Srednja škola takođe nije obavezna i može se ograničiti.

Send this to a friend