Društvo

Novi cjenovnik: Odvoz smeća skuplji 50 odsto

Preduzeće Čistoća pripremilo je novi cjenovnik usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada na osnovu kojeg su cijene za fizička lica uvećane za 50 odsto, pa će građani za ovu uslugu preduzeću plaćati 0,045 eura po kvadratu stambenog prostora umjesto dosadašnjih 0,03 eura. O novom cjenovniku, koji je utvrdio odbor direktora Čistoće, izjasniće se odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada koja je zakazana za 29. oktobar, piše Dan.

Cjenovnik je dobio pozitivno mišljenje Sekretarijata za komunalne poslove, a ovaj organ uprave naveo je razloge za utvrđivanje novog cjenovnika.

“Razlozi za utvrđivanje novog cjenovnika usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada jesu u teritorijalnom povećanju površine koje ovo društvo održava, odnosno u povećanju broja posuda koje postavlja i svakodnevno iz njih sakuplja i prevozi otpad, zatim kontinuiranom investicionom ulaganju kojim su se stvorile mogućnosti za primjenu propisanih zakonskih rješenja u cilju zaštite životne sredine, kao i cilju primjene modernijih urbanih rješenja sakupljanja otpada kao što su polupodzemni i podzemni kontejneri, nabavci neophodne mehanizacije koja je usklađena sa novim sistemima odlaganja otpada”, navodi se u mišljenju Sekretarijata za komunalne poslove.

Napominju da je broj posuda koje je društvo održavalo 2007. godine 2.790 komada, dok je taj broj na kraju 2019. godine iznosio 4.132 komada.

“Takođe, broj specijalnih vozila i mašina sa 37 povećan je na 68 čime se sveobuhvatno uticalo na povećanje troškova poslovanja preko povećanja cijene elemenata reprodukcije (gorivo, rezervni djelovi, zarade), troškova amortizacije, registracije vozila, troškova tekućeg i investicionog održavanja komunalnih objekata i ostalih opravdanih troškova koji su nastali u cilju obezbjeđivanjauslova za kvalitetno obavljanje ove usluge od javnog interesa”, ističu u tom sekretatijatu.

U dokumentu je naznačeno da je prilikom utvrđivanja cijene usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada korišćen metod određivanja cijene na osnovu površine objekta korisnika i ona se sastoji iz fiksnog i varijabilnog dijela.

“Cijena ovih komunalnih usluga za fizička lica određena je kao količnik procijenjenih godišnjih troškova sakupljanja i trasnporta otpada i ukupne površine prostora koji koriste korisnici na području jedinice lokalne samouprave, odnosno prostora za koji se vrši obračun po površini objekta, pomnožene sa 12 mjeseci, pa je primjenom ove formule utvrđena usluga sakupljanja i transporta otpada u iznosu od 0,045 eura po kvadratu. Ona je veća za 50 odsto u odnosu na onu koja je utvrđena 2007. godine, odnosno postojeća cijena je nedovoljna da društvo obezbijedi uslove za uredno izmirenje obaveza koje proističu iz obavljanja provjerene djelatnosti i kontinuirano ulaganje u proces rada”, piše u mišljenju Sekretarijata.

Iz Sekretarijata su objasnili i finansijske efekte koje će preduzeće imati primjenom nove cijene za fizička lica.

“Primjenom cijene od 0,045 eura ko kvadratu fakturisana realizacija bi se povećala za 64.055 eura na mjesečnom nivou, odnosno 788.660 eura na godišnjem nivou. Ukupan iznos fakturisane realizacije iznosio bi 192.166 eura na mjesečnom, odnosno 2.305.922 eura na godišnjem nivou. Procijenjena naplata na godišnjem nivou je 80 do 85 odsto, odnosno od 1.844.794 do 1.960.093 eura”, objašnjavaju iz Sekretarijata.

Kada su u pitanju pravna lica cijene su, kako se navodi u dokumentu, za pojedine oblasti povećane za 30 odsto. Povećanje je planirano za vrtiće, škole, fakultete, domove učenika i studenata, biblioteke, pozorišta, bioskopi, galerije, koncertne dvorane, vjerske objekte, sportske objekte, teretane, fitnes centre koje će za usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada po kvadratu umjesto dosadašnjih 0,060 eura sada plaćati 0,080 eura. Za ostale kategorije poput objekata u oblasti zdravstva, proizvodnje, skladišta, trgovine, ugostiteljstva, turizma, zanatstva, zatim tezgi, objekata igara na sreću, parking prostora i parking garaža, cijene po kvadratu za sakupljanje i transport komunalnog otpada ostale su nepromijenjene u odnosu na 2007. godinu.

Novi cjenovnik stupa na snagu danom dobijanja saglasnosti od Skupštine Glavnog grada.

39

avatar
1000
23
16
0
 
36
ObjektivanSrdjangostUhljebUhljeb
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srdjan
Gost
Srdjan

Nista mi nije jasno.
Ako je do sada bilo 0.03 po kvadratu, kako ja za 60 kvadrata placam 3.86e mjesecno, koliko mi iznose mjesecni racuni?

Objektivan
Gost
Objektivan

0.03e je iznos samo za Cistocu, a isto toliko je i za Deponiju, sto ti i pise na racunu za cistocu, koji se sastoji od dva dijela, ali je objedinjen na istom papiru. Tako da ustvari taj iznos po kvadratu jeste 0.06e,pa pomnozi sa kvadraturom. Nije u redu da se ovdje samo Cistoca dovodi u negativan kontekst kad je i… Više »

Piksi
Gost
Piksi

Bravo komunalci, narod ostaje bez posla zbog ove korone a vi povecavate cijene.Smecari su smecari!

Mitar
Gost
Mitar

50% povecanje cijene? Aj dobro ali makar cutite!!! Zasto bi pokusavali da objasnite nesto sto je neobjasnjivo?!?!!

Haris
Gost
Haris

Tuzi otišle, a ovima se poveća broj kontejnera aaaaaaaaaaaahahahahahahahahahaha
Valjda se smanjio broj konjtejnjera, pa da nadoknadite gubitak povećavate vijenu.

Crni
Gost
Crni

Sto nam plate ne pivecate za 50 posto

realan
Gost
realan

Kako je onda voda u Podgorici pojeftinila za 10%? Kako su takse za legalizaciju divljih objekata takodje pojeftinile u Podgorici? A istovremeno odvoz smeca poskupljuje? Nije vrijeme za poskupljenje!! Jel u redu da se racuni za odvoz smeca fakturisu po metru kvadratnom nekog prostora? Zar istu kolicinu otpada pravi domacinstvo sa recimo 2 clana i domacinstvo sa 5 clanova, a… Više »

Neno
Gost
Neno

Aha, ok, ako ce da kupe
sve i ciste i oko kontejnera redovno i fino. A ne iz kontejnera a okolo haos ostave. I nek ista firma obilazi lokacije tj naselja redovno i procijeni gdje trebaju kontejneri, gdje treba cesci odvoz i sl.

tuti
Gost
tuti

Cim vise gradjani Tuzi ne placaju Cistoci, nove cijene

MPT
Gost
MPT

Uvedite da mogu građani sami svoje smeće odvesti na deponiju, po ovim cijenama više će se isplatit uzet taksi jednom neđeljno i prebacit to smeće do deponije nego da ga vi vozite.

Sova
Gost
Sova

Meni će povećanje biti 85 centi mjesečno. Da za te pare vozim najmanje 4 puta mjesečno na deponiju – dobra ideja. Kako se ja toga nijesam sjetio? Onda mogu do kraja života da uštedim dovoljno da povedem porodicu u restoran na ručak. Sjajna ideja! Samo, nemam pojma đe da nabavim toliko goriva besplatno.

MPT
Gost
MPT

U kolikom prostoru živiš, 10 kvadrata?

Profa
Gost
Profa

Promijenicemo i podgoricku vlast,pa cemo smanjiti cijene….

Sova
Gost
Sova

Kad dobijemo novu vlast, Čistoća doo neće plaćati naftu Arapima po dosadašnjim cijenama, nego će Arapi smanjiti cijene goriva. I kiša će više padati, pa ćemo imati višak struje, koji će Čistoća dobiti džabe od EPCG. Radnici će biti zadovoljni novom vladom, pa će raditi za manje plate, kontejneri iz uvoza će pojeftiniti, kamioni će biti jeftini… sve će biti… Više »

Jojop
Gost
Jojop

Ne branim ih al stvarno nije neko povecanje mozda o.5c ni toliko..ako ce bolje radit prosto im bilo..

MPT
Gost
MPT

Ako imaš kvadrat stana onda je 0,5c, tako je

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Sto mlatis,vidi se da si osnovnu samo na protekciju zavrsio. Da ti pomognem ako si do sad za stan od 50kvadrata placao 1,5e mjesecno sad ces placati 2,25e mesečno a cim lupas da je po kvadratu 50centi skuplje nisi nikad to ni placao

Uhljeb
Gost
Uhljeb

A sta cemo ako imam 150 kvadrata? Da placam 30 eura mjesecno odvoz smeca, je li?

....
Gost
....

Nema tu povecanje 3%,5%,10%… nema toga kod nas brale moj, mi ne sitnicarimo, no odma’ 50%, 100% ! Pi, pare I go.na, barem se toga ima !….
Hahaha

Gavran
Gost
Gavran

Kakva teritorija , povecan je broj stanova i kontejnera a svi oni uredno dobijaju racune a na osnovu toga dobija cistoca vise novca . E sad treba li da poskupi , mozda ali 50 posto previse , jer placas odrzavanje zgrade , odvoz smeca i slicne price a to se bas nakupi

Prč
Gost
Prč

ako se opet ovo izglasa stvarno neka nas cetnici sve priceraju.najbanalnija stvar je da stan ne proizvodi vec oni koji u njemu zive a vi obracunavati kvadraturu stana? Nadjite jos jedan primjer dje su usluge poskupile za 50% nije vazno jel to jedane jl koliko vec.opet se pocinje taktika euro po euro

Milos
Gost
Milos

Ocemo li protestvovat zbog ovoga patriote, litijasi i budvanaki ugostitelji?

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Kad se nije protestovalo kad je svaki gradjanin iz svoga dzepa dao po 230e samo za MA zasto bi protestovali da na godisnjem nivou platis vise 3,5e racun firmi koja krvavo zaradjuje i zavredjuje. Koliko samo nekulture po podgorici,divlje deponije, sut se baca na svakom cosku,korovi i grane se svuda ostavljaju kao i stari namjestaj. To cistoca ne naplacuje a… Više »

Milos
Gost
Milos

E sramote ove, ja ne znam odakle cu vise placat ove racune…

Ateista
Gost
Ateista

Srećnoooo!

@lexa
Gost
@lexa

Ako se povećao broj stanovnika u PG to ne znači da treba i usluga da se poveća. Šta se promijenilo kod mene koji živim u centru PG da moram plaćati više. To što ste postavili kontejnere po periferiji plaćaće oni koji tamo žive. Ne očekujete valjda da mi za njih plaćamo. Takođe to što vam je naplata 80 % je… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pored toga,povećanjem površina čistoća dobija i veći broj korisnika i samim tim i veći prihod i zaradu i nikakvog osnova nema da navodno zbog povećanja površina povećavaju građanima cijenu svojih usluga i to usred ove ekonomske i zdravstvene muke.Ali dps koji upravlja ovim gradom i ovom firmom čistoća je usled nedomaćinskog poslovanja i rasipanja narodnih para ostao bez sredstava i… Više »

MPT
Gost
MPT

Sram vas bilo! Više plaćam odvoz smeća nego struju! Uvedite naplatu po količini smeća a ne po površini, kakve to veze ima?

Sova
Gost
Sova

Trebalo bi da zaposle nekoliko hiljada radnika da mjere i upisuju količinu smeća. Onda bi poskupio odvoz na račun plata tih radnika i za kupovinu uredjaja za mjerenje.

gost
Gost
gost

Može drugačije, recimo da se kupuju vreće sa unapeijed plaćenim markucama za vreće od 15, 30, 50, 80, 110 litara na pr, pa napuni koliko stvoriš smeća

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Strasno. Znaju li oni kako ovaj narod zivi

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

O kakvom teritorijalnom povećanju površina govorite,kada se teritorija glavnog grada smanjila za novoformirane opštine golubovci i tuzi.Usred ove krize i korone umjesto da pomognete građanima i da smanjite usluge vi povećavate usluge odvoza smeća,a ranije i parkinga.Čapru bi nam odrali da možete.Za ovo je kriv dps koji vlada ovim gradom,ali dako odete više iz ovog grada kao što ste otišli… Više »

Debeli pop
Gost
Debeli pop

Vjerovaćemo ti ako pokažeš bar jednu priznanicu da si platio odvoz smeća.

Janko
Gost
Janko

A o cemu govoris. Placamo cijene smeca po mizernim cijenama, a agencije koje ciste ulaze po desetinama eura. Koliko se novih stambenih blokova izgradilo, koliko novih saobracajnica i ostalih sadrzaja… Oni rade posao koji se ne vidi, koji svi mi ne vidimo, a placeni su mizernim platama. Da se razumijemo govorim o ljudima koji ciste grad, ne o pojedinima iz… Više »

Znam
Gost
Znam

A o cemu tu Janko govoriš,nije smece samo ,nego i struja i voda i hrana malo po malo sve je poskupilio.Zabolje nas za sva preduzeca dok se ne povecaju plate ,ne standard on se steluje sa platama pojedinih od 5,6,7000e nego plate da svi osjete boljitak,dokle vise majku mu

Sova
Gost
Sova

Platu moraš povećati sam. Nije zapad dobio ovolike plate tako što imaju dobru vlast. Tamo ljudi prvo smisle šta da rade, onda i urade. Odje ogroman broj ljudi ne zna šta da radi, a ako ga naćeraš da radi, neće. Ne svi, ali prevelik procenat neće. Zato ne možemo naprijed. Samo odje se ne isplati raditi u poljoprivredi…

Uhljeb
Gost
Uhljeb

Sto pricas jadan, plate zavise od licnih sposobnosti?! Ao, a mi oburdasmo vlast misleci da su oni krivi. E bogomi lijepo.

Prč
Gost
Prč

Ruzumijem o cemu govoris.ali u pitanju je princip na koji ce se nakalemitj opet neko drugo povecanje mimo zakona.to je servis gradjana a ne neka privatna firma.izuzetno vazni za funkcionisanje grada i dobro rade.ali 50 posto je premnogu.a i ljudi koje pominjes od tih 50 nece dobiti ni 0.5 posto.generalno su placeni kao i svi u cg.ne mogu da podrzim… Više »

Roro
Gost
Roro

Dobro,znatno su povećane plate i penzije,pa mogu i ove usluge za 50%?

Send this to a friend