Društvo

Novi projekat broda konstruktora iz Boke izabran za najbolji u Hrvatskoj

Projektni biro „Mardesign“ iz Rijeke, čiji su osnivači i vlasnici diplomirani inženjeri brodogradnje, supružnici Vedran Botica iz Tivta i Ranka Vukasović-Botica iz Dražin vrta kod Kotora, pobijedio je na upravo završenom konkursu za izbor najboljeg novog projekta broda u Hrvatskoj.

Kompjuterska animacija Trimarana 35

Konkurs za izbor najboljeg idejnog projekta za nova plovila dužine do 24 metra je raspisalo Društvo inženjera brodogradnje iz Splita sa namjerom da oživi projektantsku scenu u Hrvatskoj i podstakne na stručnu raspravu o aktuelnim i budućim trendovima brodogradnje u svijetu. Uprkos tome što je sa svojom dužinom od 35 metara prevazilazio ograničenja konkursa, projekt modernog višenamjenskog trimarana koji je uradio biro supružnika Botica-Vukasović, zbog svoje inovativnosti i tržišnog potencijala, suvereno se okitio titulom najboljeg i prvom nagradom.

„Riječ je o plovilu sa tri trupa (trimaranu) dužine 35, širine 19,2, visine 10,5 i gaza od 1,75 metara koje se može koristiti kao izletnički, brod-restoran ili tzv. party brod, sve odjednom. Deplasman broda čelično-aluminijumske konstrukcije je 200 tona, a brzinom od 14 čvorova, pogoniće da dva duzel-motora Yanmar smage po 405 konja“, objašnjavaju Ranka i Vedran svoju najnoviju kreaciju, piše Boka News.

Njih dvoje su trenutno na odmoru u Tivtu, gdje su predstavili najnoviji projekat svog biroa koji je do sada dao projektna rješenja za niz trgovačkih i ratnih brodova koji se grade u brojnim brodogradilištima širom svijeta, od nekoliko različitih tipova brodova za prevoz kontejnera, tankera, tegljača, jaružala, ledolomaca, feribota, do gorostasnih megakruzera.

Foto: Bokanews.me
Foto: Bokanews.me

“Mardesignov” najnoviji projekat “Trimaran 35” posebno je prilagođen potrebama turističke industrije i ugostiteljstva na jadranskoj obali u Hrvatskoj i Crnoj Gori gdje nedostaju moderni takozvani “day cruiseri” za kraće izlete turista, brodovi-restorani i party brodovi na kojima se može održati sve-od koncerta, do ozbiljnog kongresa ili raznih koroprativnih i privatnih svečanosti.

“Ideja je bila da napravimo fleksibilan i ne preveliki brod, stabilan za veći broj putnika, kojima bi to plovilo pružilo ugođaj luksuzne jahte za mnogo manje uloženog novca. Zahvajujući konceptu sa tri trupa, brod ima veoma prostranu palubu površine 505 kvadrata, koja se može iskoristiti na puno različitih načina. Istovremeno, zbog trimaran-koncepta, brod ima odličan stabilitet, a karakteriše ga i velika otvorenost putničkog prostora prema moru, kao i opcija podmirenja dijela energetskih potreba strujom prikupljenom u solarnim panelima na krovu nadgrađa”, objašnjavaju supružnici.

Njihov trimaran projektovan je za prevoz 82 putnika i člana posade na jednodnevne izlete, kao ploveći restoran ili kafić brod ima kapacitet od 72 sjedeća mjesta, a kao privezani stacionarni noćni klub kapaciteta je 450 ljudi. Natrkiveni prostor na glavnoj palubi može se konfigurisati u više različitih varijanti i brzo prenamijeniti iz jedne u drugu fukciju, krov je po sredini djelimično otvoren, a glavna paluba je okružena velikom panoramskom prozorskom površinom čiji se djelovi mogu otvarati ili uklanjati po potrebi. U bočnim trupovima su, osim strojarnica, i kabine za smještaj posade sa po četiri kreveta i dva sanitarna čvora, dok se u glavnom-središnjem trupu nalazi veliki sanitarni čvor za goste, skladište i niz tehničkih prostorija. U produžetku glavne palube prema krmi je posebna platforma povšine 81 kvadrat koja je atraktivno mjesto za kupanje putnika u moru prilikom jednodnevnih izleta, a koja se može opremiti ležaljkama, skakaonicama, vodenim toboganima i drugim sadržajima za zabavu.

“Cijena ovog broda sa osnovnom opremom bi iznosila od milion do milion i po eura”, dodaju Vedran i Ranka.

6 Komentara na "Novi projekat broda konstruktora iz Boke izabran za najbolji u Hrvatskoj"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend