Društvo

Novljani sve više vjeruju u brak, stranci se vjenčavaju po pontama

Foto: Svet

U Herceg Novom od početka godine sklopljeno je 68 brakova što je neznatno više u odnosu na isti period prethodne godine, u kojoj je zaključeno 158 brakova, kaže za Radio Jadran matičarka Natalija Grbić.

Prema riječima Grbić, za Novljane su udarni mjeseci za zaključenje brakova i svadbe maj, avgust, septembar i oktobar.

Preko ljeta, uglavnom, dolaze strani državljani koji zakažu vjenčanje i po nekoliko mjeseci unaprijed. To su obično stranci koji u Herceg Novom borave nekih sedam do osam dana.

“Stranci jako vole Herceg Novom. Oni prepoznaju neke predjele za koje mi i ne znamo. Skoro sam išla na vjenčanje gdje su tražili praznu pontu kod Dobreča gdje su pristali brodom. Oni nađu mjesto preko Google mape i kažu „mi bismo tu“, a mi im ispunimo želju”, kaže Grbić.

Zbog komplikovanosti procedure, prepiska sa stranim državljanima traje čak i nekoliko mjeseci. Obavezni su dostaviti dokumenta prevedena i ovjerena u Ambasadi, Konzulatu ili kod ovlaštenog sudskog tumača.

Treba da obezbijed i sudskog tumača koji će prisustvovati sačinjavanju zapisnika, kao i danu vjenčanja. Uprkos tome, Grbić ističe da je sve više onih koji se odlučuju sklopiti brak baš u Herceg Novom, a ove godine ima Francuza, Rusa, Ukrajinaca, Engleza, kao i parova iz Srbije.

Administrativna taksa za vjenčanja u zgradi Opštine je 50 eura, a van zgrade je 200 eura. Prema riječima Grbić, Novljani, uglavnom, pozivaju matičare u restorane.

“Kada je riječ o velikim svadbama, ljudi više vole da izađu na teren. To je sada moderno, a i lakše je jer pored opštinskog vjenčanja, imaju fotografisanje, vjenčanje u crkvi i slično. Mi imamo adekvatnu salu, tu smo nekako domaćini. Kad odemo van Opštine, u restoran ili slično tu je muzika i veselje, pa je mladence teško uozbiljiti”, kaže kroz šalu Grbić.

Problem u Herceg Novom je nepostojanje salona za vjenčanja, te nedovoljni kapaciteti restoranskih sala, a mladenci najčešće odlaze u tivatske restorane, pa su novski matičari godinama “gubili” vjenčanja, jer mogu vjenčavati samo na teritoriji naše opštine.

S druge strane, statisatika pokazuje i da je sve manje dugotrajnih brakova. U prethodnoj godini bile su 44 presude o razvodu, koje su se odnosile na parove čija je zajednica trajala od pet do 25 godina. Od početka 2018. bilo je 20 razvoda u Herceg Novom.

Maloljetničkih brakova posljednjih godina u Herceg Novom nije bilo, vjerovatno zbog komplikovanosti procedure. Naime, da bi neko sklopio brak, a još nije napunio 18 godina, potrebno je sudsko rješenje, dozvola ljekara i roditelja.

Send this to a friend