Društvo

NPCG očekuju mnogo od partnerstva s Njemcima

Rast broja posjetilaca crnogorskim nacionalnim parkovima u prvih pet mjeseci ove godine predstavlja veliki rezultat, kazali su predstavnici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i dodali da mnogo očekuju od partnerstva sa njemačkim Nacionalnim parkom Švarcvald.

Iz NPCG su kazali da interesovanje Nacionalnog parka Švarcvald za partnerstvo nudi brojne mogućnosti, čiji će se pozitivni efekti osjetiti u dužem vremenskom periodu.

Oni su objasnili da to podrazumjeva razmjenu znanja i iskustava iz različitih oblasti zaštite prirode i mogućnost pristupa evropskim fondovima koji su dostupni samo uz partnera iz države EU.

„Kao oficijelni partner njemačkog parka, NPCG će imati mogućnost predstavljanja sopstvenog promotivnog materijala u nekoliko miliona eura vrijednom njemačkom Info centru, koji je ovih dana otvoren, kao i na njihovim web portalima“, navodi se u saopštenju.

Direktor NPCG, Azra Vuković, koja je u martu posjetila Nacionalni park Švarcvald, kazala je da su za Njemce priroda i zdrava sredina presudni kriterijumi kod planiranja odmora.

„Zbog toga je, između ostalog, važno da Crna Gora bude prisutna na tom tržištu kao zemlja sa pet nacionalnih parkova. Njemci imaju izgrađenu svijest o kvalitetu i imaju visoka očekivanja, jer godinama koriste kvalitetan proizvod svojih 16 nacionalnih parkova“, saopštila je Vuković.

Ona je dodala da Nacionalni park Švarcvald ima godišnji budžet od devet miliona eura za zarade, projekte i promociju, što je nekoliko puta više nego što se u Crnoj Gori izdvaja za svih pet nacionalnih parkova.

„Njemački nacionalni parkovi, kao i velika većina od ukupno 350 u Evropi, u potpunosti finansiraju države kojim pripadaju“, kazala je Vuković i dodala da su u NPCG svjesni da je to velika investicija koja se isplati na duži rok.

Ona je navela i da nacionalni parkovi u Njemačkoj, Evropi i svijetu predstavljaju i ekonomski uspješne priče, što je jedan od razloga povećanja njihovog broja iz godine u godinu.

Iz NPCG su saopštili da je u Njemačkoj procjenjeno da 51 milona turista koji posjete 16 nacionalnih parkova potroši 2,1 miliona eura na području unutar i oko parkova, što je dokaz da se ta investicija isplati za kratko vrijeme.

„Osim toga, nacionalni parkovi se uglavnom nalaze u ruralnim područjima gdje su mogućnosti za ostvarivanje prihoda i razvoj za obrazovane mlade ljude teški. Takav slučaj je kako u Crnoj Gori, tako i u Njemačkoj i drugim zemljama Evrope. Nacionalni parkovi, pa čak i servisna industrija povezana sa njima, nude velike mogućnosti zapošljavanja, ako su dovoljno finansirani“, kazali su iz NPCG.

Prema njihovim riječima, sigurno finansiranje omogućava lakše održavanje visokog nivoa kvaliteta zaštite prirode i turističke ponude u zaštićenim prostorima.

Iz NPCG su saopštili i da će direktor Nacionalnog parka Švarcvald, Wolfgang Schlund, posjetiti crnogorske nacionalne parkove 10. jula.

Send this to a friend