Društvo

Nuhodžić: Od početka godine na drumovima stradalo 18 osoba

Melvudin Nuhodžić

U Crnoj Gori je u saobraćajnim nezgodama, u prvih šest mjeseci ove godine, poginulo 18 osoba, što je oko 40 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas u parlamentu ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

Poslanici su danas razmatrali Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za prošlu godinu.

Nuhodžić je rekao da je na crnogorskim putevima prošle godine evidentirano 5.678 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginule 63 osobe, odnosno da je broj nezgoda 8,6 odsto viši u odnosu na 2016.godinu, a poginulih manji za 3,1 odsto.

“U prvih šest mjeseci ove godine poginulo je 18 osoba, što je za oko 40 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je stradalo 34”, kazao je Nuhodžić, prenosi TVCG.

Rasprava o pravima manjina

Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda tokom 2017, pokazuje da se prava manjina u Crnoj Gori poštuju, i da se njihovi predstavnici osjećaju i tretiraju onako kako bi trebalo u svakoj demokratskoj zemlji, saopštili su predstavnici resornog ministarstva u Skupštini.

Poslanici u Skupštini Crne Gore (Foto: CdM)

“U svim oblastima možemo da konstatujemo da su vidljivi pomaci kad govorimo o integraciji manjina i drugih nacionalnih zajednica u društvo”, kazao je u Skupštini Leon Đokaj, iz Ministarsva za ljudska i manjinska prava.

Pomake su uočile i međunarodne organizacije i predstavnici vlasti, ali ne i predstavnici opozicije, koji smatraju da su najviše ugroženi Srbi, kojih je, kako tvrde jedna trećina stanovništva Crne Gore.

“Ako je ovo naša država, ako mi nememo rezervnu državu, onda imamo pravo kroz formu građanskih i nacionanih partija da participiramo u donošenju svih odluka koje su bitne za razvoj cjelokupnog crnogorskog društva”, kazao je poslanik DPS-a Suad Numanović.

“Mora se svaki narod uvažiti, ne može se diskriminisati srpski narod, koji je većina u pravoslavnom narodu”, poručio je Milutin Đukanović iz DF-a.

Goran Danilović, nezavisni poslanik, pitao je gdje su Srbi u Vladi. “Kakva je to građanska Crna Gora proklamovana Ustavom”, pitao je Danilović.

“Ja zaista ne znam da li ima Srba u Vladi ili ne. Ja ih ne prebrojavam da li su Srbi, muslimani ili Hrvati. Možda i ima to je njiho pravo da se oni izjasne, da na popisu kažu šta su, možda neće da nose barjak, i da kažu mi smo to i to”, odgovorio je Mišo Stanišić, iz DPS-a.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, saopštio je da će taj resor izaći sa podacima o zastupljenosti manjina.

“Izaći ćemo sa podacima, vrši se i to ispitaivanje. Nisam zadovoljan kao čovjek, ni kao ministra neću biti zadovoljan ni upotpunjen ako uovoj državi ne mogu biti svi u jednoj većoj mjeri od 50 odsto zadovoljni svojim statusom kao pripadnik jednog određenog naroda”, poručio je Zenka.

6 Komentara na "Nuhodžić: Od početka godine na drumovima stradalo 18 osoba"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend