Društvo Crna Gora i Frontex zaključili sporazum o zajedničkom patroliranju

Nuhodžić: Samo dobro zaštićena granica garant bezbjednosti građana

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su danas sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa našom policijom patrolirati duž državne granice Crne Gore, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

Sporazumom koji su u Luksemburgu popodne potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos regulisani su odnosi dviju strana i precizirani prava i obaveze u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima uključujući i ilegalne migracije.

Nuhodžić je ocijenio da Sporazum predstavlja osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbjednosti granice.

“Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove”, istakao je Nuhodžić.

Kako je poručio, samo jačanjem saradnje zemlje mogu ostvariti zajednički cilj kojem teže, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca.

“Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji – da djelujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi“, rekao je Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Sporazuma.

Evropski komesar Avramopulos je zaključivanje sporazuma nazvao važnim postignućem, kako za Crnu Goru, tako i za EU.

“Ovaj je sporazum još jedan korak ka punoj operacionalizaciji Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i označava još jedan korak naprijed u saradnji između EU i partnera sa zapadnog Balkana. Crna Gora je druga zemlja u regionu koja je potpisala takav operativni sporazum, nakon operacije pokrenute u Albaniji početkom ove godine, koja je već dala pozitivne rezultate“, rekao je Avramopolos, zahvalivši se našoj zemlji na sporemnsti i naporu da sporazum bude postignut.

Finska ministarka Ohisalo je ocijenila da je potpisivanje Sporazuma još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje [EU] s Crnom Gorom i da će donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

“Šire gledano, uvjereni smo da će ovaj Sporazum o statusu unaprijediti saradnju s čitavim regionom Zapadnog Balkana, što Evropska unija smatra jednim od svojih prioriteta. Pregovori su vođeni u dobrom duhu saradnje i na konstruktivan način koji karakteriše naše odnose“, rekla je Ohisalo.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

smijesni ste

Pele
Gost
Pele

Nikad suplja nije bila granica, ni za vrijeme turske okupacije bez mehanizacije cuvana je ljudstvom, sad Mokra planina nidje niko eks karaula vojna pa policije granicne, sad niko nema, moze da se migranti nasele u istu da ne zna niko, rijeci pretvorite u djelo.

Fefi
Gost
Fefi

Nema suverene drzave bez jakih granica!!!

Danica
Gost
Danica

“Finska ministarka Ohisalo je ocijenila da je potpisivanje Sporazuma još je jedan dokaz produbljivanja i proširivanja saradnje [EU] s Crnom Gorom i da će donijeti koristi obijema stranama, posebno u kontroli migracionih tokova, suzbijanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.” Bravo 👏🏻👏🏻👏🏻

Ciciban
Gost
Ciciban

E ovo je sporazum o buducnosti nesto sto nam garantuje bezbjednost a ne sporazumi koji su mrtvo slovo na papiru :))

Prc CG
Gost
Prc CG

U europskoj uniji nema granica,a da zaboravih vi nijeste u EU a i ko zna kada ćete i ocete li.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Bezbjednost građana se ne štiti na granici,nego se štiti jednakom primjenom zakona i jednakim postupanjem vlasti prema građanima i to bez diskriminacije po bilo kom osnovu i bez selektivne primjene zakona,a to u Crnoj Gori sa ovom vlašću nije slučaj i kao dokaz tome postoje na stotine odluka ombudsmana i evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Tarantino
Gost
Tarantino

Boga mi ko god sta pricao Crna Gora je na pragu ulaska u EU

Meho
Gost
Meho

Pa ako ti je prag 2025 …

Stefan Djukic
Gost
Stefan Djukic

Ako ko obavlja ministarsku funkciju u pravom smislu te rijeci onda to stvarno radi ovaj covjek poslije cijeg dolaska su i pale vodje oba klana i sprijecen veci broj likvidacija, dokaz da se sve moze kad se hoce, a ne sumnjam da ce i ova saradnja dati dobre rezultate.

Ljuma
Gost
Ljuma

Koliko je meni poznato od kad je on dosso na vlast upravo tada je najviše nivo kriminalni dosje ubistava u našoj zemlji,nakaze koje hvale njegov rad mi izgledaju kao neki poltroni koji zele da mu se dodvore.

Andi
Gost
Andi

Frontex je mnoge drzave granice sacuvao barem kod njih nema ni po babi ni po stricevima

Crni madzgalj
Gost
Crni madzgalj

Poslije ulaska Crne Gore u NATO sporazum sa FORNTEX-om je dodatni stepen bezbjednosti pogotovo sad kad pukti svjetska imigraciona kriza.

Slavko
Gost
Slavko

Znaci sada ce stranci da nam kontrolisu granicu i imaju ovlascenja kao nasa policija, ali ne odgovara pred crnogorakim sudovima? To znaci da svaki taj stranac moze da terorise nas domace, radi sta hoce, ne smijes ga taci, a on nece odgovarati pred nasim sudom sta god da uradi. Pa unististe svako ministarstvo kojeg ste se dohvatili a i ovaj… Više »

Send this to a friend