Društvo

NVO: Bizarna zloupotreba slučaja Bošković na društvenim mrežama, podrška ocu i satanizacija majke

Javnost se opravdano masovno solidarisala sa djecom Tomaša Boškovića i Olge Marković, a koja su bila izložena traumatičnom hapšenju oca. I mi smo. Pozdravljamo reakcije nadležnih institucija da se utvrdi odgovornost pojedinaca za propuste koji su se desili i očekujemo da se takav scenario nikada više neće ponoviti ni jednom djetetu u Crnoj Gori. Međutim, zabrinuti smo zbog bizarne zloupotrebe slučaja na društvenim mrežama, kao i tokom svih prethodnih događaja koji su, umjesto skretanja pažnje javosti na postupanje nadležnih organa, poprimili oblik podrške ocu, koji je svoju djecu postavio kao „štit“ kako bi izbjegao zakonske konsekvence zbog nepostupanja u skladu sa sudskim odlukama, i potpunu satanizaciju majke, koja se već tri godine bori da makar vidi svoju djecu, saopštilo je danas više nevladinih organizacija.

NVO Sigurna ženska kuća Podgorica, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Crnogorski ženski lobi, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj, IKRE Rožaje, Prima, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje, Centar za romske inicijative Nikšić i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Berane poručuju da ta dešavanja i pojave vjerodostojno reflektuju poražavajući položaj žena žrtava nasilja i stepen predrasuda i diskriminacije koji je prisutan u crnogorskom društvu.

“Stoga ne čudi obrazac ponašanja dijela javnosti kome svjedočimo – gdje se žena javno satanizuje i sve što kaže biva upotrijebljeno protiv nje, dok se svaki postupak muškarca – oca opravdava bez preispitivanja činjenica. Posebno zabrinjava upravo ta nezainteresovanost za činjenice o dugoj hronologiji nasilja i zloupotrebi od strane oca koja je potvrđena i kroz institucionalne ishode. Žalimo što na zloupotrebu slučaja, zbog povjerljivosti informacija ne možemo iznijeti cijelu istinu u javnost, osim da je postupak za izmjenu odluke o povjeravanju maloljetne djece majci u toku i da su djeca trenutno bezbjedna i srećna pored svoje majke”, navode NVO.

Ističu i da to nije pojedinačan i rijedak slučaj kada se izvršenje, tj. preuzimanje djece od strane oca mora sprovesti uz intervenciju policije i centra za socijalni rad.

“Ono što se u kontinuitetu dešava jeste da otac instruira djecu da plaču i vrište ubjeđujući ih da će „tata zbog majke” (a ne zbog svog ponašanja) da ode u zatvor, nakon čega nadležni organi, a često i majke, odustaju od postupka, kako djecu ne bi dodatno traumatizovali. Posljedica ovakvih događaja je da majke često, godinama ne mogu da vide svoju djecu, čak i onda kada su one zakonski staratelji. Bez namjere da zastupamo ponašanje nadležnih službi, moramo skrenuti pažnju da ovaj događaj, na ovaj način prezentovan javnosti, može snažno uticati i na druge pojedince koji će zlouptrijebiti svoju djecu kako bi izbjegli izrečene sankcije”, ocjenjuju nevladine organizacije.

Odović da kaže da li država podržava rodno zasnovano nasilje

Kako dodaju, osim zbog bizarne zloupotrebe slučaja i poruka kojima se na neprofesionalan i neetički način govori i javno presuđuje ženama žrtvama nasilja, zabrinuti su i što se „isti postupak“ na društvenim mrežama vodi i prema organizacijama koje se profesionalno bave tom tematikom, gdje je pojedincima činjenica da pružaju podršku ženama sa iskustvom nasilja dovoljna da ne štede na neutemeljenim optužbama i uvredama svakakve vrste.

“Na kraju, ali ništa manje značajno, zabrinjavaju navodi, tj. tvrdnje predstavnika grupe građana, koji su „štiteći interese oca“ razgovarali sa državnim sekretarom Jankom Odovićem koji im je kako navode „dao punu podršku“. S tim u vezi, pozivamo Odovića da obavijesti javnost da li su ovi navodi istiniti i da li je dao podršku da se amnestira Tomaš Bošković. Ako su navodi tačni, pitamo se: “Da li ova država podržava rodno zasnovano nasilje?“, „Da li ova država podržava nekog ko krši zakone i odluke sudova Crne Gore?“ i „Da li ova država podržava stav da je intres djece oduzeti im pravo da imaju majku, samo zato što je tako odlučio njihov otac?“ Vjerujemo da će odgovarati svi koji su povrijedili pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života. Vjerujemo da Crna Gora ima kapacitete da zaštiti interese djece i da neće dozvoliti da primjenu javnih politika vode neinformisani, nedovoljno osviješćeni i zlonamjerni pojedinci”, poručuju iz pomenutih NVO.

3

avatar
1000
3
0
0
 
2
NarodSamovasgledam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narod
Gost
Narod

Bravo 👏👏👏 napokon istina. Podrska za majku

Narod
Gost
Narod

Bravo 👏👏👏 napokon normalan i pravedan tekst

Samovasgledam
Gost
Samovasgledam

Tako je, Crna Gora ce zastiti interese i zelje djece, a ove pomenute NVO ce nestati u svojoj mrznji prema muskom rodu i ocevima.

Send this to a friend