Društvo

NVO Green Home poziva da u subotu ugasimo svijetla na sat vremena

NVO Green Home pozvala je građane Crne Gore da u subotu, 24. marta, od 20.30 do 21.30 časova ugase svijetla ili se pridruže plesu i promotivnoj biciklističkoj vožnji, posvećenim Satu za Planetu, koji počinju u 19.30 časova.

U NVO Green Home ističu da vožnja počinje i završava se na Trgu Nezavisnosti, a koordinisaće je organizacija Biciklo.me.

Nakon završetka biciklističke vožnje biće emitovan kratki promotivni spot Sata za Planetu, koji će još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj najveće globalne akcije.

“Ovim putem pozivamo i sve građane Crne Gore da se pridruže centralnom dogadjaju ili da u periodu od 20.30 do 21.30 sati ugase svijetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena”, navode u organizaciji.

Crna Gora u kampanji, organizovanoj sa ciljem borbe protiv klimatskih promjena učestvuje već devet godina zaredom, a NVO Green Home je obilježava u saradnji sa Svjetskim fondom za prirodu WWF.

Od nastanka, 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret, kom su se prošle godine pridružile brojne zemlje svijeta. Kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije, ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svijetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način.

Ove godine, akcenat je stavljen na šume, uzimajuću o obzir njihov značaj i ulogu kada je u pitanju ublažavanje klimatskih promjena, a sa druge strane činjenicu da su šumski ekosistemi jako pogođeni uslijed globalne promjene klime.

Sat za Planetu je kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.

“Do danas imamo prijavu učešća 16 Opština, većeg broja poslovnih organizacija različitih djelatnosti, javnih institucija, nevladinih organizacija i želimo još jednom pozvati i sve druge nevladine organizacije, kompanije, institucije i gradove da budu dio ovog svjetskog događaja i da pokažu odgovornost prema sredini u kojoj žive gašenjem svijetla na 60 minuta”, zaključuju u NVO Green Home.

Send this to a friend