Društvo

NVO Mladi Romi: Povećati zarade saradnicima u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju

NVO Mladi Romi, radi unapređenja položaja saradnika u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koji su od Ministarstva prosvjete angažovani za osnovne škole u Crnoj Gori poslala je prijedlog ovom Vladinom resoru za povećanje njihovih zarada, saopšteno je danas iz te organizacije.

Saradnici, odnosno medijatori su posrednici u komunikaciji i prevazilaženju problema i potreba roditelja RE djece i škole, a Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016-2020. predviđena je i realizovana standardizacija zanimanja i sistematizacija tog radnog mjesta. Oni se staraju da djeca redovno prisustvuju nastavi, izmiruju školske obaveze, ne zaostaju sa gradivom. Normom za zapošljavanje predviđeno je da medijator mora voditi brigu o najmanje 70 djece”, dodaje se u saopštenju.

NVO Mladi Romi, kako dodaju, obaviješteni su nakon razgovota sa saradnicima različitih osnovnih škola, da se u uslovima COVID-19 krize, njihov posao našao pred ozbiljnim izazovima.  Budući da se školske aktivnosti sada osim u prostorijama škole, realizuju od kuće, odnosno onlajn, saradnici-medijatori našli su se u nezavidnom položaju, tj. specifičnim okolnostima u kojima svakodnevno moraju raditi.

“Prema informacijama koje smo dobili, neki medijatori nekoliko puta u toku dana obilaze nekoliko škola, domaćinstava, zavisno od potreba učenika. Za obavljanje ovih aktivnosti nemaju obezbijeđen transport, pa izdatke za ove potrebe finansiraju iz svog budžeta. Takođe, neki objekti u kojima stanuju romski učenici nalaze se izvan grada, što iziskuje dodatne troškove.
Osim izdatka koji saradnici izdvajaju za prevoz, tu je komunikacija sa učenicima i roditeljima putem telefona koju medijatori takođe finansiraju iz svog budžeta, budući da mnoga djeca nemaju internet. Ako imamo u vidu da medijatori brinu o 70 djece i da u nekim slučajevima ta djeca pohađaju različite škole koje su prilično udaljene, pa imaju obavezu i da im dostave materijal za nastavu, NVO Mladi Romi smatra da Ministarstvo u što skorijem roku treba da opredijeli dodatna sredstva za povećanje zarade saradnika”, pojašnjavaju u saopštenju.

Podsjećaju da 10 saradnika, od 21 angažovanog u osnovnim školama u Crnoj Gori, dolazi iz RE zajednice koja je ekonomski najugroženija manjinska zajednica u Crnoj Gori i da njihova osnovna mjesečna nadoknada ne može podmiriti navedene troškove, budući da iznosi oko 280 eura.

Ističu i da tokom ljetnjeg raspusta nisu angažovani, te samim tim nemaju primanja.  Saglasnost za podnošenje ovog prijedloga dali svi saradnici angažovani za radu u osnovnim školama u kojima ima romsko-egipćanske djece za školsku 2020/2021. godinu.

“Ovo je prva inicijativa koja ih povezuje u cilju zajedničkog rješavanja problema sa kojima se suočavaju, NVO Mladi Romi nastaviće da radi na unapređenju njihovog položaja.
Na teritoriji Podgorice angažovano je 11 saradnika, u Nikšiću troje, Beranama dvoje, na teritoriji opštine Tivat takođe dvoje, dok u opštinama Herceg Novi, Ulcinj i Bar o učenicima brine po jedan saradnik”, zaključuju oni.

Send this to a friend