Društvo

NVO Mladiinfo Montenegro organizuju trening o slobodi medija

Trening se sprovodi za mlade novinare iz 15 zemalja, u sklopu projekta “FreeOurMedia! MediaFreedom in Europe – LimitedEdition?”. 

Događaj je okupio mlade medijske profesionalce iz Njemačke, Danske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Jermenije, Finske, Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, Ujedinjenog kraljevstva, Češke, Mađarske, Rumunije, Crne Gore. Učesnici će mapirati slučajeve kršenja medijskih sloboda u Evropi i tražiti konkretne načine za borbu i zagovaranje za temu koja je ključna za bavljenje novinarstvom.

Mladi novinari će u okviru projekta osmisliti dugoročnu strategiju borbe za slobodu medija, koju će kasnije predstaviti na konsultacijama u svojim zemljama porijekla. Projekat je započet treningom u Podgorici, a ambasadori slobode medija imaće još dva treninga. 

Zadatak ambasadora slobode medija nakon treninga u Podgorici biće lokalne konsultacije i zagovaranje za slobodu medija u njihovim zemljama. Jedan od rezultata projekta biće i izrada komičnog stripa o slobodi medija, koji će biti jedna od alatki za lobiranje.

Projekat “FreeOurMedia! MediaFreedom in Europe – LimitedEdition?” je finansijski podržala European Youth Foundation (Evropska fondacija za mlade) a osim Mladiinfo Montenegro partner na projektu je i Index on Censorship. Zainteresovani diskusiju mogu da prate na tviteru, preko #FreeOurMedia.

Trening u Podgorici završava se 3. maja, kada se proslavlja UN Svjetski dan slobode medija.

 

Send this to a friend