Društvo

NVO sektor u Nikšiću ove godine bez podrške Opštine Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović donio je odluku da se ove godine ne aspiše Javni poziv za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama u Nikšiću.

Predstavnici organizacija civilnog društva u Savjetu za saradnju NVO i lokalne uprave Nikšić Miluša – Cica Žugić i Radoje Mijušković mišljenja su da ovakva odluka nije u redu iz više razloga,

“Taj svoj stav smo iznijeli na sjednici Savjeta koja je zakazana i održana na našu inicijativu i obrazložili ostalim članovima  savjeta zbog čega smatramo da je ne samo moguće, već neophodno raspisati poziv po što hitnijoj proceduri. Dobili smo odgovor da se sredstva od 40.000 eura, koliko je bilo ove godine predviđeno za ovu namjenu moraju preusmjeriti u druge svrhe i da za NVO sektor u Nikšiću ove godine nema novca. Smatramo da je na ovaj način direktno ugrožena egzistencija zaposlenih u NVO sektoru, njihovih porodica i ciljnih grupa i ugroženih kategorija o kojima NVO sektor u nikšiću brine. Na konferenciju za štampu su bili pozvani i članovi Savjeta koji su predstavnici lokalne vlasti, ali se nijesu odazvali pozivu”, navodi se u saopštenju.

Na sajtu Opštine Nikšić 24. Marta objavljeno je obavještenje u kom se navodi da je komisija imajući u vidu činjenicu da se Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava predviđaju i javna okupljanja, kao i da realizacija većine projekata podrazumijeva javna okupljanja, da se bez istih projekti ne mogu realizovati i da Opština Nikšić neće raspisati Konkurs u predviđenom roku shodno novonastaloj situaciji i Naredbi za preduzimanje preventivnih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog Korona virusa.

Članica Savjeta Miluša Cica Žugić iz NVO UZPD Nikšić, istakla je dobru komunikaciju u Savjetu sa članovima koji su predstavnici lokalne vlasti, ali naglasila da se odluke donose na višem nivou, ne uvažavajući stavove, preporuke i zaključke koje donosi Savjet.

“Saradnja sa članovima Savjeta koji su predstavnici lokalne uprave je od samog početka solidna. Mi smo imali zajednički stav da se mimo sporne odluke zatraži raspisivanje konkursa za NVO, da se formira Komisija za raspodjelu sredstava za projekte NVO Nikšić iz budžeta opštine. U Savjetu zastupamo nevladine organizacije iz Nikšića, koje smatraju da ne smije uvijek prvi na udaru kad se kreše budžet biti civilni sektor.

Ove organizacije zastupaju ugrožene socijalne grupe, koje su u situaciji pandemije COVID 19 bile dodatno ugrožene. Obavještenje o neraspodjeli sredstava za ovu godinu objavljeno je na sajtu opštine Nikšić 24.marta 2020. godine, čim je pandemija počela, bez konsultacije sa Savjetom, pa se postavlja pitanje, koja je svrha postojanja Savjeta za saradnju NVO i lokalne uprave”, ističe Žugić.

Član savjeta Radoje Mijušković iz NVO ALFA Centar smatra da su razlozi za neraspisivanje Konkursa za raspodjelu sredstava NVO koji su u obavještenju navedeni neadekvatni i da je u pitanju traženje izgovora da se to ne uradi.

“Nijesu pandemija Corona virusa i mjere NKT- a razlozi zbog kojeg nije formirana komisija kojoj je mandat istekao 27. 12. 2019. godine, što Konkurs za raspodjelu sredstava nije raspisan u prvom kvartalu kad je trebao da bude raspisan, ali jestu izgovori.

Još manje je razlog neraspisivanja Konkursa izjava da se ne može napraviti dobar projekat koji traje mjesec, dva ili tri, koju je na sastanku izrekao gospodin Lazar Mijanović, čovjek koji je sedam godina sa takvim stavom i znanjem o sektoru kojim se bavi na čelu Komisijeza raspodjelu sredstava, ali je izgovor”, rekao je on.

Mogli su, smatra, izgovore da traže i ministarstva Vlade Crne Gore, ambasade, UNDP, Evropska Komisija, ASB i ostale ozbiljne nacionalne i svjetske organizacije i institucije ali nijesu, nego su tražile načine da pomognu tokom pandemije pa su po ubrzanim procedurama i mimo standardnih protokola i poziva reagovale i raspisivale čak i nove grantove koji su po skraćenoj proceduri, ali ne i mimo utvrđenih kriterijuma podijeljeni.

“Reakcija lokalne uprave u Nikšiću, u ovoj situaciji na žalost bila je neažurnost i potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se našao NVO sektor, koji ni ekonomskim mjerama Vlade nije obuhvaćen upravo zbog postojanja redovnih konkursa državnih institucija na koje može da računa svake godine. Uz ukidanje i ovih redovnih izvora finansiranja egzistencija zaposlenih, njihovih porodica i ciljnih grupa o kojima se brinu dodatno je ugrožena”, zaključio je Mijušković.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Crna GorakončarSuzanaPaka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora
Gost
Crna Gora

Što se ne kazne ovo dvoje na slici, što maske ne umiju nositi?

končar
Gost
končar

Od SPC ,gore su samo NVO.Traže pare,a ništa ne rade.Pri tome ih ima na hiljade.

Suzana
Gost
Suzana

Vala su pojedini od Opstine cupali koliko su mogli.

Paka
Gost
Paka

E bas mi je zao ove NVO. Nema para bre!

Send this to a friend