Društvo

NVO Vozom kroz Crnu Goru tvrdi: Samo je Bog spasio da se opet ne desi Bioče

Ilustracija

NVO “Vozom kroz Crnu Goru” u otvorenom pismu premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru za kapitalne investicije Mladenu Bojaniću tvrdi da je krajem aprila zamalo došlo do željezničke nesreće.

“Dana 23.4.2021.godine, voz 6103 (isti broj nosio je i voz koji je 23. januara 2006. iskliznuo iz šina) otpremljen je iz ukrsnice Bratonožići u 11 sati i 31 minut. Poslije nepun minut vožnje do neutralne sekcije Bratonožići i pokušaja uključenja glavnog prekidača, mašinovođa je ustanovio da nema napona. Umjesto da zavede brzo kočenje, zaustavi voz i preduzme sve neophodne mjere da zaštiti isti od samopokretanja (kako je regulisano željezničkim propisima), mašinovođa je pustio voz da ide dalje i tim postupkom ugrozio živote putnika, pomoćnika mašinovođe, vozopratnog osoblja kao i pružnih radnika koji su izvodili radove na dijelu pruge između Bioča i Bratonožića, zbog kojih je pruga bila zatvorena za elektro-vuču. Samo Bog je pomogao da masinovođa voz zaustavi u ukrsnici  Bioču i da ne nastavi nekontrolisanu vožnju kao u slučaju  iz 2006.godine”, tvrdi ova NVO.

Dalje navode da o svemu navedenom odgovorni iz ŽPCG do 28.aprila nijesu preduzeli nijednu radnju u rasvetljavanju incidenta (ili barem ne zvanično), iako su bili obavezni po Pravilniku i Uputstvu o postupcima za slučaj vanrednog događaja.

“Naprotiv, 23.04.2021. godine Odbor direktora je od 15 časova do kasno u noć, vodio međusobnu raspravu i svađu oko rasporeda kadrova u menadžmentu preduzeća. Ministre, ili smijenite kadrove u ministarstvu zadužene za željeznicu ili podnesite ostavku. Ovo što se radi nije profesionalan rad već improvizacija. Brzih dana ćemo obavijestiti javnost o nekoliko incidenata koje su se desili na željeznici od dolaska novog menadžmenta a koje su mogle imati katastrofalne posledice pa nek se javnost sama uvjeri kakve smo profesionalce dobilii na odgovornim mjestima na željeznici”, zaključuje NVO “ Vozom kroz Cnu Goru”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
delboj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
delboj
Gost
delboj

MA to su eksperti. Ka i ministar im.

Send this to a friend