Društvo

O epohi crnogorske vojske-između tradicije i modernizacije

Foto: Partner

U svom najnovijem djelu (koje je ujedno i njegov doktorat), monografiji “Crnogorska vojska 1854-1916.” dr Srđa Martinović pravi sintezu istorije crnogorske vojske navedenog perioda, s veoma značajnim uvodom koji crnogorsku prošlost tretira znatno ranije nego što je naznačeno godinom početka studije.

U ovoj obimnoj knjizi, koja će iz štampe izaći početkom naredne godine, data je sveobuhvatna analiza crnogorske vojske, njen karakter, spoljašnje i unutrašnje ustrojstvo, razvojna dinamika, limiti, izazovi i rezultati koji su bili pred crnogorskim vojnim stratezima.

Period između donošenja prve vojne uredbe do nestanka crnogorske države s pravom se može naznačiti kao najdinamičniji period razvoja crnogorske vojske. To je epoha “između tradicije i modernizacije“, odnosno pokušaja države da potpuno uvojači svoju oružanu silu i stavi je pod svoju neposrednu komandu, objavljeno je u časopisu Partner Ministarstva odbrane.

Očuvanje baštine

To je, kako sam autor uviđa u jednom podnaslovu, kraj crnogorskoga “herojskog” doba. Od uskočkih i hajdučkih družina, te plemenskih vojski i odreda, krenulo se u potpunu uniformizaciju, budući da je borba za konačno oslobođenje od Osmanskoga carstva zahtijevala organizovane jedinice, spremne na disciplinu i izvršavanje naredbi. Potom, nakon sticanja nezavisnosti, i za očuvanje te nezavisnosti.

Djelo rađeno 12 godina

Monografija “Crnogorska vojska 1854-1916.” rađena je gotovo 12 godina i predstavlja istoriju crnogorske vojske na način na koji do sada nije bila obrađena. Riječ je o sveobuhvatnom djelu koje obrađuje jednu od najvažnijih institucija Crne Gore. Obrađeni su svi rodovi, struke i specijalnosti crnogorske vojske, njeno obrazovanje, obuka, oprema, finansije, kao i vojno-diplomatske aktivnosti.

U monografiji su predstavljene sve vrste naoružanja koje je crnogorska vojska koristila, sa svim karakteristikama i uporednom praksom sa evropskim državama. Ova monografija rezultat je naučne analize zasnovane na istraživačkom radu, sa snažnom arhivskom osnovom i relavantnom literaturom. Monografija sadrži preko 1.300 fotografija, mapa, dijagrama, tabela od kojih se najveći dio prvi put objavljuje,
skoro 800 strana. Sa likovnog, grafičkog i obuhvatnog aspekta predstavlja jedinstveno djelo o istorijatu jedne vojske, ne samo u Crnoj Gori,
već i na Balkanu.

Monografija je predstavljena na Cetinju 14. juna u Vladinom domu na Cetinju, u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore. O knjizi su tada govorili ministar odbrane mr Predrag Bošković, brigadni general Ilija Daković i akademik Đorđe Borozan. Monografija kao čin patriotizma:

“Istoriju jedne vojske ne čine samo bitke i slavni junaci, nabrajanje oružja i spisak poginulih i ranjenih. Pisati istoriju vojske znači poznavati tu instituciju u njenoj srži, u njenoj kompleksnosti i hijerarhijskoj strukturi. Pisati istoriju crnogorske vojske znači dobro poznavati njenu prošlost koja je satkana od velikih pobjeda i žrtava, ali opet, i poznavati sve specifičnosti koje je institucija crnogorske vojske prošla u svojoj genezi”, kazao je tom prilikom ministar Bošković.

On je kazao da je zato knjiga dr Srđe Martinovića kapitalno djelo crnogorske vojne istoriografije, spomenik epohi i čin patriotizma. Rečeno je i da je Ministarstvu odbrane Crne Gore bila čast pomoći izlazak takve monografije što je posebno priznanje autoru za napore koje ulaže u rekonstruisanju crnogorske vojne povijesti.

Do danas najsveobuhvatnije razmatranje teme

U predgovoru knjige stoji da pitanje bezbjednosti Crne Gore kroz njenu vojsku od 1854. do 1916. godine, kao jedne od institucija sa najvećom tradicijom, do sada nije studioznije i sveobuhvatno razmatrano. Najdalje u proučavanju crnogorske vojske otišao je prof. dr Branko Babić koji je objavio više članaka o pojedinim pitanjima crnogorske vojske i feljton u Pobjedi 1979. godine. Publikovani su i radovi o pojedinim periodima i temama crnogorske vojske: Milana Jovićevića i Tatjane Jović, kao i magistarski rad i nekoliko tekstova Bobana Batrićevića.

Međutim, osim Babićevog feljtona, svi oni tretirali su pojedine segmente i periode razvoja crnogorske vojske. Ova naučna monografija ima namjeru da studiozno i na osnovu raspoložive građe obradi crnogorsku vojsku i njenu bezbjednosnu ulogu u periodu od 1854. godine, kada je knjaz Danilo, u cilju stvaranja moderne vojne organizacije, udario prve temelje, pa do 1916. godine, kada je ona prestala da postoji.

Cilj je bio sinteza postojećih saznanja o ovoj tematici, sa novim dokumentima i saznanjima baziranim na dugogodišnjem istraživanju ove problematike. Crnogorska istoriografija je dobila autora koji je uspio da priredi “Spomenik crnogorskim ratnicima”, a pri tome da ostane svoj, vjeran, tradiciji i riječi, i nastavi da traga za nedokučivošću vremena.

Istorija Crne Gore je neprestana borba za opstanak i slobodu, i bila je uzoran primjer ostalim narodima, a samim tim posebno mjesto pripada vojnoj istoriji.

Trasiranje puta zaštite od zaborava

Martinović je vrstan poznavalac vojne prošlosti, za istinu se bori istraživački, stvaralački, pa je svojim djelom “Crnogorska vojska 1854-1916”
ispisao najljepše stranice vojne istorije. Ova monografija predstavlja kritički aparat veoma vrijedan za svakog budućeg istraživača ove oblasti, ali i pokazuje kolika je snaga jednog naroda, njegova ozbiljnost, plemenitost i spremnost za borbu za svete ciljeve.

Izražava i njegovu težnju da život živi samostalno među drugim narodima i da tako ispuni svoju misiju u istoriji. Čitava knjiga prožeta je tabelama u kojima se nalaze i obrađeni podaci o brojnome stanju vojnika, broju oružja, formacijskome uređenju vojske i teritorijalnoj pripadnosti crnogorskih oficira. Uz to, priložene su mape najvažnijih vojnih operacija koje je crnogorska vojska vodila u pomenutome periodu. Blagotvorno je podsjetiti se istorije jedne institucije koja je bila stub crnogorske bezjednosti, a time i državnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac Cetin
Gost
Crnogorac Cetin

Koje vojske? Mi sad ni nemamo narodnu vojsku. Imamo samo nekoliko vodova Milove privatne formacije. A kad bude Narodne vojske tad nece biti ni DPS-a ni BS-a ni tih ostalih prodanih dusa.

Zoran
Gost
Zoran

Ova knjga je omaz crnorskoj vojsci.

Konj
Gost
Konj

Podrska!!!

Crna Gora,neMNE
Gost
Crna Gora,neMNE

Podrška konju!

Send this to a friend