Društvo

Obilježava se 78 godina od pogibije heroja Spasića i Mašere

Članovi hercegnovskog SUBNOR-a 1941-1945 obilježiće sjutra u 10 sati 78 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Narodni heroji Spasić i Mašera bili su oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, koji su u Tivatskom zalivu potopili razarač Zagreb i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici poslije kapitulacije Jugoslavije.

Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Mašera 1912. godine u Gorici. Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču Zagreb. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni.

Međutim, Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvali su eksploziju koja je uništila brod na kom su i poginuli.

Spasić sahranjen je na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine.

U Herceg Novom na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
istini za volju
Gost
istini za volju

Tijelo Sergeja Mašere nikada nije nađeno.

čeki
Gost
čeki

Vazda im slava i hvala za junaštvo i patriotizam. Neka vam je laka crna zemlja, veliki ljudi i Jugosloveni.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Slava im i hvala! Cesto posjetim grob Milana Spasica, a iskreno se nadam da cu nekad obici I grob Sergeja Masere u Sloveniji. Mozda bi neka od TO mogla organizovat posjetu njegovom grobu jer sigurno nisam jedini koji bi posao polozit cvijece I upalit svijecu. Jedno od rijetkih heroja kojim Niko prigovorit ne moze pa nije ni okupator koji je… Više »

Send this to a friend