Društvo

Obilježavanje 90 godina postojanja broda “Jadran” u Baru

Foto: Opština Bar

Ministarstvo odbrane Crne Gore, Mornarica Vojske Crne Gore i Opština Bar organizuju svečani program povodom obilježavanja 90 godina postojanja Školskog broda „Jadran“, kao posebno vrijednog živućeg spomenika tehničke kulture i pomorske tradicije našeg naroda, najavljeno je iz Opštine Bar.

Ovim povodom će u srijedu, 26. jula biti organizovan Dan otvorenih vrata, u okviru kojeg će svi zainteresovani građani i turisti biti u prilici da, u periodu do 19h na carinskom molu u okviru terminala, posjete brod i da se upoznaju sa njegovom tradicijom i karakteristikama.

“Pored toga, u petak, 28. jula, sa početkom u 19h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole biće održana izložba fotografija i eksponata koji prate istorijat čuvenog jedrenjaka, od 1933. godine kada je sagrađen u njemačkoj luci Hamburg, pa do danas”, najavili su iz Opštine Bar.

Školski brod “Jadran” u luku Tivat je uplovio 16. jula iste godine, a u flotnu listu je upisan 19.avgusta, što se od tada proslavlja i obilježava kao Dan školskog broda “Jadran”.

“Već devet decenija brod služi kao najbolja praktična škola pomoraca ratne i trgovačke mornarice i danas, u 21. vijesku, najvećim dijelom plovi i funkcioniše jednako kako su to činili stari, klasični jedrenjaci iz prve polovine 19. vijeka”, podsjetili su u saopštenju.

Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Lenjin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lenjin
Gost
Lenjin

Nadam se da će ostati naš jer je Hrvatska pokrenula spor.

Send this to a friend