Društvo

Obilježeno 333 godine od Kotobiljske bitke: Počast herojima koji su odredili istoriju grada

Predstavnici Opštine Herceg Novi, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi obilježili su danas 333 godine od Kotobiljske bitke, polaganjem vijenca na Kamenom u podnožju Tajnog brda.

Vijenac je položila potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, koja se ovom prilikom obratila prisutnima, uz osvrt na sami događaj, ali i njegove posljedice.

“Na današnji dan obilježavamo 333 godine od velike pobjede nas vojskom Husein Topal-paše. Crnogorci, Hercegovci, Mleci, kotorska milicija i domaći ustanici su pod Tajnim brdom dali svoje živote kako bi spriječili pristizanje pojačanja turskoj vojsci u Herceg Novom. Kao njihovi potomci, kao patriote, kao građani koji čuvaju i poštuju istoriju našeg grada, mi danas sa ponosom odajemo poštu palim borcima, ma kojoj naciji pripadali. Učinjen je herojski podvig, bez kojeg bi naša istorija i naše postojanje bili zasigurno znatno drugačiji, kazala je Đurović.

Polaganju vijenca prethodio je obilazak platoa Kotobiljskog izvora, formiranog 2016. godine u sklopu projekta “Udahnimo život zaleđu-selo Kameno”, a zamišljen je kao odmorište za aktivne turiste.

Ova lokacija je danas uređen i obilježena muralom, a prostora za širenje turističkih potencijala svakako ima još.

“Kao lokalna samouprava i kao društvena zajednica težićemo da se u vremenu pred nama postavi i spomen-obilježje za sjećanje na kotobiljske junake. Ovo je mjesto na kojem se odvio događaj međunarodnog karaktera i naš je zadatak da se prema njemu odnosimo odgovorno, punih srca i trezvenog uma”, poručila je Đurović.

Ona je naglasila da je zadatak svih nas da poštujemo djela prošlih generacija i da se sa posebnim pijetetom odnosimo prema učesnicima Kotobiljske bitke.

“Istovremeno, moramo razmišljati o budućnosti, o onima koji će doći poslije nas i koji će nastaviti tradiciju obilježavanja ovog događaja. Vjerujem da ćemo se tokom narednih godina ovdje nalaziti u još većem broju, a znam da će svako od nas, u sferi svog djelovanja, učiniti koliko je moguće da ovaj lokalitet i događaji koji su se odvili dobiju još više na značaju”, zaključila je Đurović.

9

avatar
1000
3
6
0
 
7
PravdaSasaPiksiJanCgcg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravda
Gost
Pravda

Eeee pa ja bi bas trebao vjerovati u ovu priču da su spriječili vojsku turske Itd ! Pa to je bio samo jedan mali puk koi je upao u zasedu i ništa vise . Ako pogledamo realno Turci su toliko zemalja osvojili a da nijesu mogli nas krš osvoit nešto ne štima mada mislim nije im bio potreban krš CG… Više »

Cgcg
Gost
Cgcg

Slava palim borcima

Hm...
Gost
Hm...

Zna li im Erdogan za ovo?

🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣

Crnogorci,Hercegovci,Mleci…,a đe su bili Srbi,kad pričaju da su tu 800 god. I da su nas od Turaka oslobodili

Jan
Gost
Jan

Dok ih god spominjes dajes im na vaznosti…..

Piksi
Gost
Piksi

Bili su zauzeti oko Beogradskog pasaluka kopali su neke kanale, znaci opravdano odsutni

Sasa
Gost
Sasa

Crnogorci su Srbi teletabise.

Pravda
Gost
Pravda

Mada ako si i ti Turčin onda smo i mi Srbi ! Teletabise

Pravda
Gost
Pravda

Ma ti vjeruješ u istoriju koju su pisali popovi iz Spc . Samo lud !

Send this to a friend