Društvo

Objavljena detaljna prognoza za ljeto: Balkan očekuju oluje i poplave

AccuWeather meteorolozi su objavili vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu. Veći dio Evrope bi se mogao suočiti sa sušom, no na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prelaz u novu sezonu.

Da li će i 2023. biti godina rekordnih ljetnih temperatura?

S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine.

Iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekod za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

“Očekuje se da će ekstremne vrućine biti manje učestale na cijelom kontinentu u odnosu na posljednje godine. Biće vremena kada će postati vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta”, kaže meteorolog Tyler Roys.

Međutim, ono na šta upozoravaju iz AccuWeathera su toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad istorijskog prosjeka za ljeto u Evropi.

Istočna Evropa je pak sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu istorijskog prosjeka i bez talasa vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u poređenju sa istorijskim prosjekom što bi moglo izazvati probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Jun i jul će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

Oni kojima su padavine najpotrebnije kao što su Španija i Italija, čini se da ove godine ipak neće dobiti olakšanje.

AccuWeather ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

“Padavine bi trebalo da budu blizu istorijskog prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana”, kaže Roys.

Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina povećava iznad istorijskog prosjeka za ovu sezonu.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad”, rekao je Roys.

Međutim, to ne znači da je na Balkanu izgubljena svaka nada da ćemo uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će itekako biti lijepih i sunčanih dana.

11

avatar
1000
5
6
0
 
10
BrendonGolf mk1 JGLUžas jedanPostarAnita
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brendon
Gost
Brendon

Dovoljno je da napišu – “Biće to sve dobro … “

Anita
Gost
Anita

🤣🤣🤣meni vise sve ovo smijesna bila vremenska prognoza ili neka druga uvijek balkan cekaju katastrofe 🤦🤦🤦🤣

Rara
Gost
Rara

Vi iz meteroroloske znate samo sta je bilo . Kada bi slusao vas nikada nista ne bi mogao isplanirati

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Kupusna godina !

Bona Ba.
Gost
Bona Ba.

Ovo ne moze pogoditi niko niti dat tacnu prognozu, tako da su samo price.
Jedino Bog zna kako će bit i sto.
Ostala najavljivanja kao sto su rekli prvo tropsko ljeto sad kisa oluja itd.

Pitam
Gost
Pitam

Onda znaju i crkvenjaci. Koji bog boga ti …

Biće Dobro
Gost
Biće Dobro

Ajde polako…

Postar
Gost
Postar

Pitaj i dalje jer mozda nesto i naucis, a treba doosta da ucis

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Pa kad ti Bog zna ti si riješio problem, pitaj ga pa nama reci. Bilo bi fer da nam preneseš prognozu.

Užas jedan
Gost
Užas jedan

Pa što ćete vi ovdje, pravac mjesto na kome ćete se povezati sa sveznajucim 😁

Golf mk1 JGL
Gost
Golf mk1 JGL

Bas je tropska klima kisa i oluja i to svako popodne , a prije podne vedro i sunce, izguglaj

Send this to a friend