Društvo

Od 1. aprila do danas 98 odsto zaraženih u Crnoj Gori su nevakcinisani građani

Od 9.600 oboljelih od korona virusa u Crnoj Gori u periodu od 1. aprila do danas čak njih 9.400 su građani koji nijesu uopšte bili vakcinisani ili su dobili samo prvu dozu ili nijesu prošle tri do četiri sedmice od revakcinacije, jer se sve vrijeme prije toga osoba ne može smatrati propisno zaštićenom, pošto imunom sistemu treba vrijeme da odreaguje na vakcinu i da se postigne zaštitni efekat, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović.

Kako je istakao, od njih 9.600 samo je 200 građana koji su bili vakcinisani u cjelosti i kojima je od druge doze prošlo tri do četiri sedmice koji se smatraju propisno vakcinisanima.

“To znači da, prema trenutnim podacima od 1. aprila do danas, među otkrivenim slučajevama oboljelih od korona virusa, oko 98 odsto njih nije bilo vakcinisano ili nije bilo propisno vakcinisano. Svega dva odsto među novozaraženima u ovom periodu je bilo propisno vakcinisano”, poručuje Joksimović.

Pozvao je građane na vakcinaciju, jer, kako kaže, na taj način će smanjiti rizik od najtežih psoljedica bolesti.

“Zato vas pozivamo sve da se sad, baš danas vakcinišete, kako biste bili zaštićeni na jesen. Računica je sljedeća: Ako se vakcinišete 28. jula, revakcinacija slijedi 18. avgusta. Do sredine septembra bi trebalo maksimalno da se pridržavate osnovnih epidemioloških mjera od kada ćemo vas smatrati propisno vakcinisanim. Samo tako ćete smanjti rizike od teških i najtežih posljedica bolesti”, apeluje Joksimović.

Napominje da se očekuje porast broja novooboljelih.

“S obzirom na to da je u ovom momentu broj propisno vakcinisanih osoba, dakle onih koji su primili dvije doze i kojima je od druge doze prošlo najmanje 3-4 sedmice, značajno veći nego što je to bilo prije dva mjeseca, za očekivati je da ćemo u budućem periodu imati i veći broj novoregistorvanih slučajeva COVID-19 među propisno vakcinisanim osobama nego što je to bio slučaj u prethodnom period. Očekujem da će te osobe u najvećem broju slučajeva imati blažu kliničku sliku u odnosu na one osobe koje obole a nisu prethodno vakcinisane”, zaključuje Joksimović.

10

avatar
1000
9
1
0
 
10
JovankadragandtoxicMoje ime1Till
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan
Gost
dragan

A koliko je turista doslo sa virusom u drzavi predhodnih 3 mjeseca

dtoxic
Gost
dtoxic

Pocinje osudjivanje ne vakcinisanih,oni se bit glavni krivci vladama sirom svjeta,a to sto vakcina ne sprecava koronu i njeno sirenje to se ne pominje

Jovanka
Gost
Jovanka

Kao prvo, “ne vakcinisanih” se piše sastavljeno. Kao drugo, nije dovoljan motiv da se vakcina primi to što štiti od smrti i teške kliničke slike? Kao treće, naravno da jeste krivci, pošto ste pametniji i od doktora i od kompletne svjetske nauke.

Moje ime1
Gost
Moje ime1

Ma kakvi, to je zavjera, cipovi i gluposti. Neka ste vi pametniji od doktora.

Till
Gost
Till

Dobili koronu, ali nikakve siptome nijesu imali. Nijesu bili zivotno ugrozeni. A bez vakcine svasta mozete ocekivati.

Baranin
Gost
Baranin

Vakcinisani mogu da dobiju koronu, ali ne bi trebalo da završe na respirator ili umru.

Marko
Gost
Marko

Ja mnogo ljudi pozbajem sto su dobili koronu posle revakcine dva meseca

Mintenegrina HN
Gost
Mintenegrina HN

Sigurno!!

Vera
Gost
Vera

Osoba vakcinisana i revakcinisana Fajzer vakcinom dobila koronu

M/na
Gost
M/na

Prijateljica primila vakcinu u aprilu, a reavakcinisana u maju, 17.jula dobila koronu!

Send this to a friend