Društvo

Od 122 eura živi 8.600 penzionera

Pripadnici treće dobi, koji su u Crnoj Gori sve brojniji, nemaju razloga za proslavu Međunarodnog Dana starih jer su ga dočekali u teškoj materijalnoj situaciji i bez adekvatne podrške države.

Jedan od pokazatelja nedovoljne brige o starima jeste i činjenica da najnižu penziju, čiji je iznos propisan zakonom na 122 eura, prima oko 8.600 penzionera. Najniža penzija je duplo manja od prosječne koja zvanično iznosi 285 eura. U Crnoj Gori ima oko 123.000 korisnika penzije, pri čemu ok 5.000 građana prima staračke naknade od oko 50 eura.

Procjene su da oko 37.000 penzionera prima penziju od oko 190 eura, što je za samo pet eura više od granice apsolutnog siromaštva.

Stručnjaci godinama upozoravaju da crnogorsko društvo ubrzano stari, zbog čega je neophodna bolja briga o toj populaciji, stvaranje boljih materijalnih uslova, kao i zdravstvene i socijalne zaštite.

Prema popisu iz 1921. godine, u Crnoj Gori je bilo svega 18.791 osoba ili šest odsto starijih od 65 godina. Broj starih u Crnoj Gori iz godine u godinu je rastao, paje 1991. godine bilo 50.603 pripadnika treće dobi, odnosno 8,23 odsto, dok je na popisu 2011. registrovano 113.465 starih lica ili 18,3 odsto. Procjenjuje se da će do 2050. godine u Crnoj Gori biti preko 150.000 starijih od 65 godina.

Prema riječima predstavnika penzionera, stari su suočeni sa velikim brojem problema koji se odnose na duge liste čekanja kod ljekara, nestašicu i visoke cijene ljekova, male penzije, manjak servisa za stare, kao što su centri za druženje i gerontodomaćice.

Prema riječima Ilije Stanišića iz Udruženja penzionera Podgorice, država treba da uradi više kada je u pitanju zapošljavanje mladih, jer će onda biti lakše i starima.

“To su naša djeca, i ako su oni zbrinuti, i nama će biti lakše. Sada na jednog penzionera dolazi jedan radnik, a trebalo bi da budu tri. Neko mora da puni budžet i zato nam je potrebna veća zaposlenost da bismo svi lakše živjeli”, ocijenio je za Dan Stanišić.

Njegov kolega iz Bara Dževdet Begzić smatra da su penzioneri ugroženi jer su im primanja mala. On navodi primjer u svom gradu gdje se za jednokratne pomoći Udruženju penzionera javljaju stotine starih.

“Država bi trebalo da bude malo ažurnija i izdašnija u tim jednokratnim pomoćima. Ako država ne može time da se bavi, onda treba lokalna samouprava. Ljekovi su jako skupi, uz to stari često plaćaju sve račune u domaćinstvu. Zato treba više pomagati penzionere i povećati im primanja, jer oni nekada izdržavaju cijelu familiju”, rekao je Begzić.

U pljevaljskom Udruženju penzionera kažu da je najbolnije pitanje kod starih visina penzije. Kako kaže čelnik te organizacije Vukadin Damjanović, svi servisi za stare treba da budu unaprijeđeni, a ključno je povećanje penzija.

“Veće penzije doprinijeće većem kvalitetu života, zato one treba da se povećaju. Naravno da treba da bude bolje i u oblastima zdravstvene zaštite, snabdijevanja ljekovima, servisima za razonodu, ali naše glavno pitanje i zahtjev je povećanje penzija”, poručio je Damjanović.

Predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI) Vojo Vuletić smatra da država nije obezbijedila servise za najstarije, a poseban problem je nepostojanje gerontodomaćica koje bi pomagale starim licima.

“Kada ljudi imaju prihod od 120 ili 190 eura, to je ispod svakog minimuma dostojanstvenog života”, ocijenio je Vuletić.

U 12 opština obezbijećena pomoć

Crveni krst Crne Gore već godinama unazad veliku pažnju poklanja aktivnostima namijenjenim za starije osobe i u saradnji sa njima.

Od 2002. godine organizacija pruža kvalitetne volonterske i profesionalne usluge kroz redovne kućne posjete i rad klubova za starije.

Danas Crveni krst pruža podršku za oko 700 korisnika iz 12 opština.

Usluge, koje se prije svega odnose na pružanje psiho-socijalne podrške, sitne kućne poslove, administrativne poslove i distribuciju humanitarne pomoći, u skpadu sa potrebama korisnika, pruža oko 150 obučenih volontera.

Ugostili 20 starijih Barana

Povodom Dana starih, barski Crveni krst sproveo je brojne aktivnosti u cilju uvažavanja i poštovanja starijih sugrađana, kao i prevazilaženja tradicionalnog odnosa prema starosti i starenju.

Zaposleni i volonteri ugostili su preko 20 starijih Barana, koji primaju usluge od Crvenog krsta kroz servis gerontodomaćica, volontera i Kluba za stara lica.

U višečasovnom i veselom međugeneracijskom druženju uživali su i gosti i domaćini.

Send this to a friend