Društvo

Od Čevljana do Staropodgoričana: Saznajte “od kojih su“ lideri crnogorskih stranaka

Crna Gora je ušla u Novu godinu sa novim željama. Ipak, jedina stvar koja će sve nas zauvjek pratiti je – naše porijeklo. U ovom tekstu CdM-a saznajte „od kojih su“ svi predsjednici crnogorskih parlamentarnih stranaka.

Đukanović porijeklom sa Čeva i nije prvi premijer iz familije

Đukanovići su porijeklom Čevljani, a u Nikšić su došli kao zaslužni ratnici sa Vučjeg dola, po nalogu Kralja Nikole, kako bi čuvali novu proširenu crnogorsku granicu, saznaje CdM iz krugova bliskih Đukanoviću. Prvobitno, Đukanovići su u Nikšiću naseljavali Blace pokraj Kočana, da bi se sredinom 50-ih godina prošlog vijeka preselili u Rastoke, jer im je ranije imanje oduzeto i preplavljeno vodom vještačkog jezera Krupac. Porodica predsjednika DPS-a Mila Đukanovića preselila se u Podgoricu sredinom 70-ih godina.

Milo Đukanović nije prvi predsjednik Vlade iz ove porodice. Naime, njegov đed-stric, građevinski inženjer Marko Đukanović, bio je predsjednik Vlade Crne Gore, odnosno Državnog savjeta, u vrijeme Kralja Nikole. Kao inženjer je projektovao mnoge značajne objekte tog doba u Crnoj Gori, vodio je gradnju nekoliko zdanja kraljevske familije na Cetinju, manastira u Nikšiću, udario temelje ondašnje Podgorice, a komandovao je i paradom u čast ustoličenja Kralja Nikole. Markov rođeni brat Milo, po kome je predsjednik DPS-a i dobio ime, bio je general, komandant Boke Kotorske uoči Drugog svjetskog rata. Mada je odbio da se preda kada je Jugoslavija kapitulirala, Milo nije pobjegao sa kraljem Petrom, već je krenuo u Ameriku kako bi mobilisao dobrovoljce i doveo ih da se bore za oslobođenje. Poginuo je u povratku iz Amerike, na podmornici „Nebojša“, koja je bila torpedovana.

Đed Mila Đukanovića, Blažo, bio je nadzornik puteva. Učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, u kome je ranjen, a dva brata su mu poginula. Jedan od Blažove braće se školovao na Sorboni, a drugi u Moskvi. Blažo Đukanović je umro početkom Drugog svjetskog rata. Mada politički protivnici Mila Đukanovića već godinama pokušavaju plasirati priču da je njegov đed drugi Blažo Đukanović, četnički komandant, činjenice ih demantuju. Riječ je o dva čovjeka istog imena i prezimena, ali različitog porijekla i života.

Otac predsjednika DPS Mila Đukanovića je Radovan Đukanović, ugledni pravnik, sudija Vrhovnog i Ustavnog suda Crne Gore i istaknuti funkcioner Saveza komunista Crne Gore.

Mandići iz Gornje Morače, ogranak bratstva Dulovića

Čelnik Demokratskog fronta Andrija Mandić je porijeklom iz Gornje Morače. O njegovom porijklu za CdM priča portparol DF-a i poslanik Jovan Vučurović.

 „Oni su barjaktarski ogranak bratstva Dulovića. Sredinom 19. vijeka, u vrijeme Njegoša, izdvojili su se u posebnu porodicu kada su i dobili sadašnje prezime. Zabilježeno je da su prvi Gornjemoračani koji su završili fakultete upravo iz ove porodice, koja je u to vrijeme bila jedna od najimućnijih u tom plemenu. Za vrijeme knjaževine i kraljevine Crne Gore, pored prvih obrazovanih ljudi ona je dala pet barjaktara, poslanike,  oficire. Mandići su strašno stradali u II svjetskom ratu, a bratoubilački rat u Crnoj Gori je počeo upravo tako što su, na Badnje veče 1942. u Kolašinu, komunisti, bez ikakvog suđenja i povoda, strijeljali starog barjaktara Mihaila Mandića sa tri sina, kao i još stotinak uglednih Kolašinaca. Na mjestu gdje su žrtve zakopane, ubili su i njihovog psa kojega su tu razapeli na krst i krvlju napisali – Pasje groblje, želeći da i tako ponize i osramote nevine žrtve“, kaže Vučurović.

Posebno je tragična bila  sudbina barjaktara, plemenskog kapetana i sreskog načelnika Ilije Mandića, učesnika Velike skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori 1918. godine koja je, kako on kaže, „ujedinila“ Srbiju i Crnu Goru, a koji je, kako dodaje, mučki ubijen 1919. u manastiru Morača od strane zelenaša.

Ipak, Vučrović kaže da Mandić u neformalim razgovorima ne potencira temu o porijeklu.

„Ali znam da je pristalica toga da se neki važni događaji, često i tragični, iz perioda nakon Prvog svjetskog rata ili iz Drugog svjetskog rata ne guraju pod tepih već da se sazna puna istina o svemu što i danas opterećuje Crnu Goru, jer je to jedini način da se dođe do pomirenja“, rekao je Vučurović.

Bečići porijeklom sa Čeva ali nastanjeni u Balabanima

Lider Demokrata Aleksa Bečić je rođen na Cetinju, ali porijeklo je iz Velestova sa Čeva, priča za CdM njegova stranačka koleginica Zdenka Popović.

„Prije više stotina godina jedan od predaka je sa Čeva došao u Zetu i nastanio se u selu Balabani, odakle su Aleksini najbliži preci. Drugi predak je nastanio prostor pored Budve, koji predstavlja današnje mjesto Bečići. Tako da su Bečići iz Zete i Bečića isto bratstvo. Aleksina porodica ima porodičnu kuću i u Bečićima i u Zeti već više decenija. On je dijete Podgorice, odrastao je u Podgorici, u dijelu grada preko Morače, išao je u O.Š. Sutjeska, a poslednjih dvadesetak godina živi u porodičnom stanu na Zabjelu. Uvijek sa zadovoljstvom priča i o Zeti i o Bečićima, a znam i da značajan dio godine, posebno ljetnjeg perioda provodi porodično u Bečićima. Kad god mu obaveze dozvole ‘skokne’ i do Balabana gdje njegov otac uživa u čarima i ljepoti Zete“, kazala je Popović.

U Lekiću spojeni Crmnica, Durmitor, Piperi i Mrkojevići 

Igrom životnih okolnosti lider Demosa, Modrag Lekić, ima pretke odnosno rođake sa  sjevera, juga i središnjegeg dijela Crne Gore.

O njegovom porijeklu za CdM govori njegova bliska saradnica Tina Raičević.

“U tradicionslnim plemensko-brastveničkim kategorijama po očevoj strani to je Crmnica (Lekići, Klisići, Plamenci) sa životnim putevima ka Cetinju, Baru, Beogradu.

Miodragovi brat i sestra su rođeni na Cetinju gdje je njihov otac prije rata bio profesor. Očeva strana je pretežno sa školovanim, intelektualnim, dijelom svešteničkim biografijama.  Poslije rata njegovi roditelji  su prešli u Bar gdje su bili prosvjetni radnici, a otac Nikola prvi i dugogodišnji direktor barske gimnazije. Tada je, dakle u Baru, Miodrag Lekić rođen.

Majčini preci po očevoj strani  su Durmitorci, Šaranci (Kneževići) koji su živijeli u Pavinom Polju. Đed, Nikica Knežević  je bio vijećnik AVNOJ-a, general, poslije rata živio u Beogradu.  Rođaci Kneževići su i u Bijelom Polju, na Žabljaku  i u Pljevljima.

Pavino Polje je zajednička tema u razgovorima na ove teme, imajući u vidu da su i moji preci iz tog predivnog kraja.

Majčina strana majke Miodraga  Lekića je iz Pipera, Vučinić koji su kasnije doselili u Dobru Vodu. Nikola Vučinič je bio učitelj i plemenski kapetan u Mrkojevićima. Dio porodice je preselio u Ulcinj. 

Sa uvažavanjem i prijatnim emocijama Miodrag pominje pretke i rodbinu od Bara i  Ulcinja preko središnjeg dijela sve do Pljevalja. Prema svima pokazuje isti respekti i zasluženo čuvanje porodičnih priča”, kaže Raičević za CdM.

Ona kaže da Lekić, kad govori o svom porijeklu i porodici, uvijek kaže da se radi o     običnoj crnogorskoj priči, stavljajući svoje pretke u kontekst kolektivne istorijske sudbine crnogorskog naroda.

“Najupadljivije je što Lekić pokazuje visok respekt koji ima prema precima. Ponavlja da se kultura naroda ogleda i na osnovu poštovanja koji potomci imaju prema precima. Treba ih negdje i pomiriti, ako je potrebno, misleći na tragične diobe koje još odavno prate našu istoriju.  Smatra i da respekt prema precima nije izraz sužene svijesti. Naprotiv, smatra da se takvim poštovanjem  lakše može biti pripadnik šireg kolektiviteta. Sa jasnim identitetom i svješću o precima lakše se postaje normalno moderan, pa  i  građanin svijeta”, prenijela je Raičević o Lekiću.

Milići iz Bjelica preselili u Crmnicu

Predsjednik SNP-a, Srđan Milić je porijeklom iz Bjelica nadomak Cetinja, kaže za CdM njegova kolegnica Snežana Jonica. Ona podsjeća da je u selu Resna u Bjelicama prije pet godina osveštana  obnovljena crkva Uspenja Presvete Bogordice poznata kao Crkva Milića.

“Crkva vojvodske kuće Milića je specifična po puškarnicama koje su ugrađene u sami zid hrama, a cijeli objekat ima poseban značaj za to bratstvo, kao i za cijele Bjelice. Najznačajniji događaj vezan za taj kraj desio se 1714. godine kada je Crnu Goru napao vezir Ćuprilić. U toj crkvi zatvorilili su se Milići, na čelu sa vojvodom Milijom, boreći se sedam dana bez prestanka, dok im je nestalo municije. Nakon što im je nestalo municije, Turci su provalili u crkvu razbivši oltar, i ubili ih. Taj događaj je opjevao i Petar II Petrović Njegoš, čiji stihovi su urezani iznad vrata u crkvu”, kaže Jonica.

Dodaje da jedan ogranak bratstva Milića, čiji je Srman potomak  preselio se u Crmnicu, selo Limljane.

“Srđan ima običaj da kaže da je rađajući se kao Milić rođen  s obavezom da se bori za pravdu, a da je svjestan da je usud Milića da ginu za pravdu, jer ne umiju da bježe. A da je crkva Milića tu da nas opominje da ne zaboravimo od koga smo i kakvi moramo biti”, prenijela je Jonica Milićeve riječi.

Ona kaže i da je Milić izuzetno ponosan na spomenicu iz Gaete svog djeda.

Krivokapić je Katunjanin iz Cuca

Za predsjednika SDP-a samo saznali samo da je „Katunjanin iz Cuca“. Ko su mu preci i da li voli da razgovara o porijeklu nijesmo mogli da saznamo jer njegove stranačke kolege koji su poslanici u novom sazivu parlamenta Džavid Šabović, Raško Konjević i Draginja Vuksanović nijesu bili raspoloženi za razgovor na tu temu.

Brajović je Bjelopavlić

Što se tiče lidera SD-a tiče, Ivana Brajovića, iz stranke smo dobili informaciju da je Bjelopavlić.

„Ivan Brajović porijeklom je iz jednog od sedam brdskih crnogorskih plemena, Bjelopavlića, čije središte je Danilovgrad. Plemensko porijeklo nije baš česta tema neformalnih razgovora u kojima učestvuje, ali sa ponosom ističe svoje bjelopavlićko porijeklo“, naveli su sažeto iz SD-a.

Rakčević Staropogodičanin

Prema infromacijama CdM-a lider GP URA je Staropodgoričanin iz Momišića.

Popović sa Njeguša

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je rođeni Kotoranin, porijeklom sa Njeguša.

Send this to a friend