Društvo

Od čovjeka čovjeku: Donora krvi u Crnoj Gori 30 odsto više

Foto: PR Centar

U Crnoj Gori je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto. Ipak, mladi i žene nisu dovoljno zastupljeni u strukuri davalaca, zbog čega bi trebalo da budu aktivniji u toj ulozi, poručeno je povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Tim povodom je Crveni krst Crne Gore CKCG, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, organizovao Veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi u tržnom centru Delta city, pod sloganom kampanje „Pruži ruku za život. Daruj krv“, koju već godinu sprovodi sa Radio-televizijom Crne Gore RTCG.

Ministar sporta, Nikola Janović, podsjetio je da su podaci Svjetske zdrastvene organizacije pokazali da u Crnoj Gori postoji 2,8 odsto ljudi koji su spremni da dobrovoljno daju krv, a da se procjenjuje, kako je naveo, da bi taj broj trebalo da iznosi oko četiri odsto.

„Prošle godine sam se uključio da budem promoter ove akcije i, zajedno sa svima onima koji su u njoj učestvovali, mislim da smo djelimično dobro uspjeli. Podaci govore da je porastao broj dobrovoljnih davalaca krvi za oko 30 odsto, i nadam se da će ta brojka i dalje da raste“, poručio je Janović.

Najavio je učešće crnogorskih vaterpolo i rukometnih reprezentativaca u akciji dobrovoljnog davanja krvi i poručio da „svi zajedno možemo da uradimo mnogo i, darujući krv, pomažemo drugima da opstanu“.

Generalna serkretarka CKCG, Jelena Dubak, kazala je da je, svaka osoba između 18. i 65. godine starosti potencijalni davalac krvi, kao i da, kako je poručila, svi treba da, bar jednom godišnje, odvoje pola sata kako bi nekome „pružili ruku za život“.

„Ono što mi želimo jeste da građanke i građani Crne Gore ne čekaju organizovane akcije, ne čekaju da ih neko pozove, već da znaju da su u Zavodu za transfuziju krvi dobrodošli svakog dana“, poručila je Dubak.

Apelovala je na građane da ne zaborave na to da su u ljetnjim mjesecima potrebne veće količine krvi, nego u ostalim periodima godine.

„Uvijek ponavljamo istu rečenicu, krv nema alternativu, to je lijek koji nema zamjenu i ne može ga proizvesti nijedna fabrika, osim čovjek. Od čovjeka čovjeku. Neprocjenjive je vrijednosti, a tako malo dobre volje svih nas je potrebno da pacijent nikada ne čeka krv, već krv pacijenta“, ocijenila je Dubak.

Ona je istakla da mladi i žene nisu dovoljno zastupljeni u strukuri davalaca krvi i apelovala da budu aktivniji u toj ulozi.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, Gordana Rašović, podsjetila je da je na današnji dan, prije 150 godina, rođen autrijski naučnik i ljekar Karl Landštajner, koji je, kako je pojasnila, postavio osnove liječenja transfuzijom krvi i za svoj rad dobio Nobelovu nagradu.

„Na nama je danas da nađemo malo vremena, organizujemo se, okupimo, podijelimo svoje iskustvo sa mlađom generacijom, primjenimo stručno medicinsko znanje i pomognemo onima kojima je naša pomoć potrebna“, poručila je Rašović.

Podaci pokazuju, naglasila je, da je sve veći broj onih koji su spremni da dobrovoljno daju krv.

„Rezultati postignuti u prošloj godini od 2,9 odsto ukupnog davalaštva, sa sada već 48 odsto učešća dobrovoljnih nenamjernih davaoca krvi, u odnosu na 2,1 odsto i svega 17 odsto učešća dobrovoljnih davaoca krvi prije nekoliko godina, govore da idemo uzlaznom putanjom i da naš cilj nije nedostižan“, zaključila je Rašović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend