Društvo

Od naredne sedmice nove radionice za mališane

U Razvojnom centru udruženja Roditelji u Podgorici naredne sedmice počinje ciklus radionica za rani razvoj, namijenjenih mališanima uzrasta od jedne do tri godine, kazali su iz ovog udruženja.

I za predškolce uslijediće novi tip radionica, čiji je cilj da se uspješnije prilagođavaju onome što ih čeka u školi.

Mališani ranog školskog uzrasta moći će da se uključe u logoradionice. Besplatne radionice se održavaju u prostoru Biblioteke igračaka i Razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici.

“U ponedjeljak, 23. oktobra krećemo sa novim razvojnim radionicama pod nazivom Razigravanje, koje su namijenjene djeci jaslenog uzrasta. Za njih smo pripremili dva termina, od po 30 minuta. U 18 sati je radionica namijenjena djeci uzrasta od jedne do dvije godine, dok je termin u 19 sati rezervisan za djecu uzrasta od dvije do tri godine”, objašnjavaju iz ovog udruženja.


Na ovim radionicama posebna pažnja, kako dodaju, biće posvećena razvoju opšte motoričke spretnosti djeteta i motoričkih vještina koje odgovaraju tom uzrastu.

Realizacija je osmišljena kroz programe za ujednačavanje tonusa i osamostaljivanje pokreta, poskakivanja, bacanja, dohvatanja, uspostavljanje ravnoteže kao i razvoj vještine kretanja.

Mališani će, kroz zanimljive igre, razvijati sposobnost izvođenja elementarnih pokreta kao i onih složenijih, kroz praćenje ritma, koordinacije I vještine kretanja. Zapravo, ovim aktivnostima obuhvaćeni su i neki drugi elementi i aspekti razvoja djeteta.

Djeca će imati priliku da uče ritam kroz brzo-polako, rade u grupama, uče pravila i čekaju red. Cilj ovih radionica je da se pruži stimulativno okruženje za odrastanje djeteta a roditelji će imati priliku da dobiju konkretne savjete i uputstva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog što uspješnijeg razvoja.

Radionicu vodi defektolog Ivana Popović, a broj mjesta po grupi je ograničen. Prisustvo roditelja je obavezno. Ovaj tip radionica održavaće se svakog ponedeljka.

U utorak, 24. oktobra u 19 sati počinje radionica pod nazivom “Pripremimo se za čitanje i pisanje” u saradnji sa Logopedskim centrom Higia logos.


Cilj radionice je da pospješi razvoj funkcija i sposobnosti neophodnih za usvajanje vještina početnog čitanja, pisanja i računanja (pojma broja, količine i brojčanog niza).

“Tokom radionice djeca razvijaju govorno-jezičke, slušne i psihomotorne funkcije, koji su neophodni prediktori za uspješno učenje. Time se preveniraju specifične smetnje u učenju. Biće organizovane vježbe za razvoj ukupne psihomotorne organizovanosti, organizovanosti pažnje, vizuomotorne kontrole. Radionicu vodi logoped Glorija Vasiljević, a namijenjena je uzrastu od pet do sedam godina. Broj mjesta je ograničen na 15”, kazali su oni.

U četvrtak, 26. oktobra od 19 sati kreće novi program radionica u saradnji sa obrazovnim centrom Baltazar, koji ima licencu za sprovođenje programa.


Obrazovno-razvojni program Vijugice namijenjen je djeci uzrasta od četiri do šest godina i ima za cilj da kroz razvoj fine motorike, socijalne i emocionalne zrelosti, opažanja, pamćenja i pažnje omogući djeci lakši i uspješniji prelazak iz vrtića u školu.

Program se izvodi kroz interaktivne aktivnosti koje uključuju timski rad, saradnju i individualno osamostaljivanje i prilagođen je uzrastu djeteta.

“Na taj način podstiče se razvoj intelektualne, socijalne i emocionalne spremnosti djeteta. Neke od aktivnosti kojima se stimuliše rani razvoj su grafo-motoričke vježbe, vježbe opažanja percepcije, vježbe slušanja i pričanja, matematičko-logičke vježbe, poligon spremnosti. Radionicu vodi Ivana Leovac Radulović, a broj mjesta je ograničen na 10”, poručuju na kraju.

B.M

Send this to a friend