Društvo

Od Vlade za finansiranje Medrese Mehmed Fatih pola miliona eura

Za finansiranje Medrese “Mehmet Fatih” Vlada Crne Gore je opredijelila 500.000 eura, predviđenih aneksom ugovora o finansiranju Srednje vjerske škole, koji su potpisali ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i direktor Medrese “Mehmed Fatih” Amer Šukurica, saopšteno je iz tog resora.

Iz resora napominju da je Čekić na početku sastanka pozdravio je Bratić od reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića, sa kojim je u martu ove godine imala priliku da razgovara o važnim pitanjima vezanim za nastavak kontinuiranje saradnje.

“Takođe, podsjetio je da je Medresa ustanova internatskog tipa, te da će izdvojena finansijska sredstva biti usmjerena na internatske troškove, lične dohotke zaposlenih, kao i održavanje 5 zgrada, u okviru kompleksa ustanove. Ovom prilikom Čekić je pozvao Bratić da sa svojom delegacijom posjeti ovu školu i bliže se upozna sa njenim načinom rada”, navedeno je u saopštenju.

Direktor Medrese naglasio je da škola broji 380 učenika, a da ove godine, po prvi put u internatima boravi 200 učenika i učenica.

Čekić je dodao da je planirana izrada velikog sportskog centra u okviru kompleksa Medrese, za koji je već napravljen projekat, a čije bi realizovanje zahtijevalo podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, te je, u tom pogledu načelno dogovorena saradnja sa Ministarstvom i Upravom za sport i mlade.

„Model funkcionisanja nastave organizovan je tako što je 78 oidsto nastavnog plana i programa preuzeto od opšteg nastavnog programa, dok 22 odsto istog čine vjerski predmeti. Od samog osnivanja, naš cilj je da škola bude otvorenog tipa (sistem koledža), da Medresa predstavlja doprinos društvu, jer 90 odsto naših učenika dalje školovanje nastavlja upisujući svjetovne predmete, a krajnji cilj je model škole koja djecu priprema za život u građanskom društvu”, istakao je Čekić.

Iz MPNKS napominju da je Bratić istakla značaj modela funkcionisanja nestandardne škole, posebno akcentujući važnost internatskog tipa školovanja, jer u takvim uslovima, prema njenim riječima “djeca mogu da nauče i usvoje vrijednosti kao što su disciplina i suživot sa drugima”, dok je Šikurica poručio da su infrastrukturni kapaciteti škole na raspolaganju Ministarstvu za potrebe organizovanja seminara, kulturnih događaja, sportskih manifestacija i sličnih aktivnosti.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
BudućnostNikoladosta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budućnost
Gost
Budućnost

Pravac srednji vijek. Sad se može i u bogosloviju uvaliti nekoliko miliona. Da se Vlasi ne dosjete.

Nikola
Gost
Nikola

Šta se desilo sa glavom? Kakve su ovo froncle? 😧

dosta
Gost
dosta

Vesna Bratic – Zena sa 1000 lica, ni na jednoj fotografiji nije ista

Send this to a friend