Društvo

Odluka MUP-a da odbije promjenu imena bez zakonskog utemeljenja

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da odbije zahtjeve trans osobi za promjenu ličnog imena nije pravno utemeljenje u zakonskim ili podzakonskim propisima i predstvalja uskraćivanje ljudskih prava, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Spektra.

Iz LGBT Foruma Progres ranije je saopšteno da je odlukom MUP-a trans osobi zabranjeno da promijeni lično ime u ime „suprotnog pola“.

Izvršni direktor Spektre, Jovan Ulićiveć rekao je da je pravno priznanje rodnog identiteta promjenom ličnog imena i oznake pola za trans osobe često od krucijalnog značaja za njihovo nesmetano svakodnevno funkcionisanje u društvu i u mnogo slučajeva direktno znači zaštitu od diskriminacije i nasilja.

Prema njegovim riječima, upravo iz tog razloga, važno je imati na umu, naročito kad su u pitanju organi koji imaju funkciju u zaštiti građana/ki i obezbjeđivanju vladavine prava, zašto je neophodno poštovati jasno definisane zakone, podzakonske akte i procedure.

“Imajući to na umu, jasno je da postupanje MUP-a u nedavnom slučaju odbijanja zahtjeva trans osobi za promjenu ličnog imena u željeno, već u “rodno neutralno”, nema pravno utemeljenje u zakonskim ili podzakonskim propisima”, rekao je Ulićević agenciji MINA.

On smatra da takvo postupanje nadležnih službi po osnovu ličnih uvjerenja, umjesto važećih propisa koje garantuje pravo na slobodan izbor imena svim građanima/kama Crne Gore, predstavlja direktno kršenje zakona, uskraćivanje ljudskih prava, i diskriminaciju po osnovu rodnog identiteta kao i zloupotrebe službenog položaja.

“Ovaj slučaj je naročito značajan s aspekta ljudskih prava, upravo zbog nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koji je donio presudu po kojoj je zahtijevanje sterilizacije ili bilo kojih medicinskih intervencija u cilju pravnog prepoznavanja rodnog identiteta, kršenje osnovnih ljudskih prava, te samim tim prinuđivanje osobe da izabere ime koje se percipira kao “rodno neutralno””, naveo je Ulićević.

 

Send this to a friend