Društvo NJEGOVA PRAUNUKA ANITA

Oformiti pokret Garibaldi u Crnoj Gori

“Crna Gora je među prvim zemljama koje su uzele sudbinu svog naroda u svoje ruke i ne znam da li je veća ratnička genijalnost njenog knjaza ili je heroizam samog crnogorskog naroda kome nema premca”. Tako je govorio Đuzepe Garibaldi, jedna je od najznačajnijih ličnosti novije italijanske istorije, koji je bio veliki prijatelj crnogorskog naroda. Crnu Goru je nedavno posjetila njegova praunuka Anita. U razgovoru za TVCG ona govori o Garibaldiju i prijateljstvu sa našim narodom.

“Više godina sam izučavala istoriju divizije Garibaldi i ja sam i predsjednica te divizije garibaldinaca i antifašista. Ta njihova priča i svi ti događaji, koje su preživjeli u Crnoj Gori me navelo da dođem u ovu zemlju i obiđem te krajeve. Željela sam to i ranije da učinim, ali nije bilo prilike”, kazala je Anita za TVCG.

Ona žali što nije posjetila Crnu Goru kada i predsjednik Italije Pertini.

“Crna Gora je imala jednu veliku sreću, zato što je imala dinastiju koja je uspjela da objedini crnogorski narod i da stvori ideju za koju se vrijedi boriti. Garibaldi je više puta pokazivao privrženost toj dinastiji i crnogorskom narodu, posebno tokom Veljeg rata 1867. i 68. godine. Čuo je za te bitke i vjerovao u to da će Crnogorci ostvariti svoj cilj. Garibaldi nije mogao da se uključi u te bitke, jer je tada već bio star”, kazala je Anita.

Željela bi da se oformi pokret “Garibaldi”.

“Bilo bi lijepo da se oformi pokret, koji će da afirmise sve vrijednosti do kojih je držao i sam Garibaldi a to su sloboda, zaštita životne sredine, ravnopravnost muškaraca i žena. Trebalo bi stvoriti jedan takav pokret, pa ga možemo kasnije i nazvati Garibaldi”, zaključila je njegova praunuka Anita.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
AlternatorAlhemicar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alternator
Gost
Alternator

Najaci smo’ovako mali a uf nemam rijeci kako se osjecam dobro kad sam svoj na svome Crnogorac u dusi i srcu!!!

Alhemicar
Gost
Alhemicar

Bogami tada nijesu bili ravnopravni zene i muskarci,znalo se ko kosi,a ko vodu nosi.

Send this to a friend