Društvo

CPC: Među 3.000 potpisnika peticije i Brajović, Krivokapić, Abazović

Peticiji za poništenje svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo Državi Crnoj Gori, kako je saopšteno iz CPC, pristupio je i Ivan Brajović, predsjednik Parlamenta i predsjednik SD, kao i predsjednici dijela parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, Ranko Krivokapić – SDP, Dritan Abazović – URA, Andrija Popović – Liberalna partija, Dragan Ivančević – Crnogorska i mnogi drugi ugledni građani, profesori, akademici.

“Već nakon sedam dana od početka potpisivanja elektrinske Peticije, koju je pokrenuo Vesko Karadžić iz Udruženja Crnogoraca Kanade, i ova dva dana potpisivanja uz ličnu kartu po crnogorskim gradovima, peticiji je pristupilo ukupno blizu 3.000 građana”, saopšteno je iz CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva otvorila je prostorije svojih crkvenih opština za potpisivanje, a od ponedjeljka će i Crnogorska otvoriti svoje službene prostorije u Budvi, Cetinju, Podgorici i Bijelom Polju, svakim radnim danim od 10 do 12 časova za sve zainteresovane koji žele da pristupe peticiji.

Peticija traje do 28. februara, nakon čega će se uputiti državnim organima na razmatranje, kada počinje i redovno proljećno zasijedanje Skupštine Crne Gore.

“Neuspejele su sve insinuacije i uvrede koje dolaze od strane SPC i medija koji oni kontrolišu koje lažima i podmetanjima pokušaju sa ovu legitimnu demokratsku inicijativu dezavuišu i osujete”, dodaje se u saopštenju.

Uprava za nekretnine je, podsjećaju iz CPC, obećala da će formirati nezavisnu ekspertsku grupu koja bi sprovela analizu upisa eparhija Srpske crkve nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori.

“Postoji procedura tzv. obnova katastra, predviđena članom 71. Zakona o državnom premjeru i katastru, kada državni organ po službenoj dužnosti može da sprovede reviziju upisa. Jasno je da bi obnova katastra dokazala da je tkz. “MPC SPC” , koja nije registrovana kao vjerska zajednica u Crnoj Gori, upisana bez ikakvog pravnog osnova i dokumentacije na više od 70 odsto objekata, i da će se takav upis poništiti.

Peticija je jasno izražena volja građana da se napokon zaokruži naš nacionalni identitet i učvrsti naša nezavisnot obnovljena na referendumu 21.maja 2006 godine. Naookon da se stane na put bahatom govoru mržnje i podjela, da prestane negiranje svega crnogorskog (Države, Crkve, Ustava, Zakona, granica, jezika, istorije, kulture) i da se naše crkve i manastiri koje su gradili naši đedovi vrate Crnoj Gori u nasljeđe”, zaključuje se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve.

Send this to a friend