Društvo

Ombudsman utvrdio: Gimnazijalci pretjerali sa slavljem u Tuzima, odgovorni i učenici i uprava

Učenici Gimnazije “25 maj” pretjerali su sa slavljem početkom marta, kada se u toj obrazovnoj ustanovi zavijorila zastava Albanije, nakon što je Albanski forum odnio pobjedu na izborima u Tuzima. To je u izvještaju utvrdio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

U mišljenju koje potpisuje zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković, navodi se da je slavlje otišlo predaleko, jer ovakvo postupanje učenika – skandiranje, proslavanje, u suštini predstavlja političko djelovanje u prostorijama škole.

Naime, prema nalazima inspekcije, u JU Gimnaziji “25 maj“ u Tuzima, početkom marta za vrijeme odvijanja nastave, gupa učenika iz više odjeljenja, slavila je pobjedu jedne političke stranke na lokalnim izborima u toj opštini. Učenici su slavili u holu i dvorištu škole- raširili su albansku zastavu, skandirali i pjevali.

“Direktorica škole preduzimala je određene aktivnosti, pozivala učenike u svoj kabinet, ukazivala im i objašnjavala da u ustanovi nema mjesta za isticanje vjerskih nacionalnih ni političkih obilježja i uvjerenja. Pojedini profesori Gimnazije, međutim, predlagali su prekid nastave, ali se direktorica nije saglasila sa tim”, ističe Mijušković.

Proslava sa istaknutom albanskom zastavom trajala je, prema navodima škole, oko 10-ak minuta. Inspekcija je utvrdila da za vrijeme proslave crnogorsku zastavu koja se nalazi na ulazu škole nije niko dirao niti ugrozio.

“Određeni broj učenika koji su bili učesnici događaja, nijesu bili na nastavi, što je konstatovano u odjeljenskim knjigama”, navela je Mijušković.

Zaštitnik primjećuje da ovakvo postupanje učenika – skandiranje, slavlje, u suštini predstavlja političko djelovanje u prostorijama škole.

“Iako je navedeni događaj trajao relativno kratko i nastava nije prekidana, nedopustivo je da se bilo kakvo političko djelovanje ili proslavljanje, događa u obrazovnoj ustanovi, što je i protivno zakonu”, ukazuje Mijušković.

Poručuje da je obaveza rukovodstva škole da ne dozvoli da se školska ustanova koristi u političke svrhe bilo od strane učenika ili nastavnika.

“Navedeni događaj nije bio u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, koji propisuje da u ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe. Dakle, bilo koji vid korišćenja ustanove u političke svrhe i od strane bilo kog, nije dozvoljeno i predstavlja zloupotrebu ustanove”, naglašava Mijušković.

Zaštitnik podsjeća na ocjenu prosvjetnog inspektora, da je “bez obzira na određene opstrukcije od strane nekih nastavnika, Gimnazija uspjela u tome da se nastava odvija normalno uz odsustvo grupe učenika”.

Takođe, ocjena inspektora je da trenutnu nepravilnost predstavlja činjenica da je jedan odjeljenski starješina opravdao časove učenicima koji su slavili izbornu pobjedu, dok drugi nijesu upisali ništa u smislu razloga odsustva sa nastave, u kom
smislu je školi ukazano da otkloni nepravilnosti.

Ministarstvo prosvjete u svom izjašnjenju naglašava da je u nadležnosti škola i prosvjetne inspekcije da se izvrši nadoknada časova i preduzmu mjere prema akterima pomenutog događaja, te da shodno pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije, škola može izreći vaspitne mjere učeniku.

Međutim, Zaštitnik smatra da učenici ne mogu biti jedini odgovorni za događaj koji je na samom početku trebao biti onemogućen, te dio odgovornosti pripada kako upravi škole, tako i nastavnicima koji su “dozvolili“ ovakvo ponašanje učenika i čak tražili da se prekine nastava tog dana.

Zaštitnik takođe primjećuje da je u vezi sa ovim događajem, izostala zvanična reakcija Ministarstva prosvjete.

“Imajući u vidu da Ministarstvo prosvjete, vrši nadzor nad zakonitošću rada ustanova u oblasti obrazovanja, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, smatramo da je Ministarstvo prosvjete trebalo da reaguje i uputi jasnu poruku, kako se slične situacije ne bi ponovile”, mišljenja je Mijušković.

Učenici, ističe ona, treba da budu upoznati da nikakvo političko djelovanje u obrazovnoj ustanovi nije primjereno ni dozvoljeno.

“Stiče se utisak da učenici nijesu u potrebnoj mjeri upoznati sa zakonskom zabranom političkog djelovanja u ustanovi. Skandiranje, isticanje zastava po našem mišljenju predstavlja vid političkog djelovanja”, ukazuje Mijušković.

Poručuje da pravilnik o kućnom redu treba biti istaknut na vidnom mjestu u holu škole.

“Poznavanje pravila koja treba da se poštuju, doprinosi stvaranju sigurne, mirne i uređene sredine za učenike, a može doprinijeti i prevenciji nepoželjnih ponašanja među djecom. Škola je mjesto u kojem djeca provode veliki dio svog vremena i u kojem treba da se
osjećaju sigurno i bezbjedno”, navela je Mijušković.

Ona je preporučila Gimnaziji da da ubuduće u ovakvim i sličnim slučajevima preduzme radnje i mjere i spriječi političko djelovanje u
ustanovi, ali i da informiše učenike o njihovim pravima i dužnostima i o zabrani političkog djelovanja u ustanovi.

Ministarstvu prosvjete preporučuje da ispita odgovornost u vezi sa proslavom u JU Gimnaziji “25 maj“ i korišćenja škole u političke svrhe, ali i da preduzme aktivnosti na edukaciji nastavnog kadra o zabrani korišćenja obrazovne ustanove u političke svrhe.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Steka
Gost
Steka

Crna Gora nije država Crnogoraca nego sviju građana, šta se žalite ovo je demokratija!

Afrika
Gost
Afrika

a nijesu oni pretjerali ništa, no onako kako treba. Kad pogledamo zastave na svadbama, jasno je dosta toga kako zakon funkcioniše i koliko je većini stalo do svoje države

Vasilije
Gost
Vasilije

Umorila se zaštitnica sto je napisala ove konstatacije. Ako je srpsska zastava u pitanju policija interveniše.

Kot
Gost
Kot

To i nije istina

JA TO
Gost
JA TO

Zato smo tu đe smo….

Kazagrande
Gost
Kazagrande

ucenicima za kaznu 4 vikenda mahanje CG zastavama

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A okle pretjerali..nisu cini vam se to

Mujo
Gost
Mujo

Vrh a kazna

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Albanci ce na kraju da svedu CG na ono sto je nekada bila Cetinje i bliza okolina.

Goran
Gost
Goran

I hoće

Bnjj
Gost
Bnjj

A stanovima i kreditima šta je tu utvrdio ko je tu kriv

Jaon
Gost
Jaon

Idealan uzrast za manipulaciju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ombudsman se ne obraća o lošem životu građana ko je tu kriv

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

dps za rad interesa svoje partije i za rad licnog materijalnog interesa zrtvuje drzavu. Sve ce to doci na naplatu, samo polako!!!

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

nego sto nego da se raduju sa svojom drzavnom zastavim

Cuca iz Boke
Gost
Cuca iz Boke

Učenici malo pretjerali, Ramuš malo pretjerao, Kurti malo pretjerao, Meta malo pretjerao, albanska policija malo pretjerala…Nećemo za to malo dizati graju!

Dejo1000miliona
Gost
Dejo1000miliona

Šta reći a ne zaplakati. 😂

Beee
Gost
Beee

Kakav jad i tuga ove đece a još više njihovih roditelja.Potpuni zaostali maloumnici

Kobac
Gost
Kobac

Plitika od 1966.< mi smo deca Skenderbega _vijka Enver Hodze. . .

Mare
Gost
Mare

Cim se pojavi koverta, deljenje stanova kupljenim nasim parama, odmah krene po rezimskim novianma sloj srpskog nacionalizma, sloj albanskog … i tako da se zamaze….

Realno
Gost
Realno

Nekolicina pokreće ovakve stvari a ostali skaču za njima kao ovce i kod Albanaca i kod svih drugih naroda.

nemamime
Gost
nemamime

nema toga ka ovce. procitaj orvelovu zivotinjsku farmu. to jesu ovce

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Procitaj ti Orvelovu “1984” i “Vrli novi svet” od Hakslija pa reci na sta ti vise lici ovo danas.

KADA
Gost
KADA

“””””Inspekcija je utvrdila da za vrijeme proslave crnogorsku zastavu koja se nalazi na ulazu škole nije niko dirao niti ugrozio.””””” HAHAHA! Da se covjek dobro nasmije!!!ije mi jasno iz izvjestaja , da li je ovo divljanje u skoli opravdano jer je u cosku stojala CG Zastava , Znate li Vi zamjenice sto pisete ???

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

To je nasa dudukljanska zastava njoj je i mesto u cosku

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

I to je bitno! Zato i naglasavaju da nije bilo povecanih pretezija. Za sada.

KADA
Gost
KADA

U NORMALNIM DRZAVAMA ZA OVAKAV NERAD SE SANKCIONICE CIJELO MINISTARSTVO A ODGOVORNIM KRIVICNE PRIJAVA ZBOG NECINJENJA ILI ZBOG ZATASKAVANJA PROBLEMA KOJI JE MOGAO PROUZROKOVATI TEZE POSLEDICE

Zoran
Gost
Zoran

Nađite nekog da je pustio Cecu iz auta i uhapsiti ga

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Ja pustam himnu dudukljistana, sekulinu, i niko mi ne pise kazne

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Eee kad je doslo da u nekadasnju srpsku knezevinu mrtvo ladno se mase albanskim zastavama, e crni montenegro milonegro u koje si jato lego…dobro pa ja ojdoh davno da ne gledam ovo zastidje

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Nama je mnogo dobro mi dudukljani za bolje i nismo

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Nama dudukljanima je ovde mnogo dobro mi za bolje i nismo

Ako, ako
Gost
Ako, ako

El; neka si otišao to ti je jedino pametno što si rekao danas.

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Ne mogu doc na red od vas nacitanih istoricara

Beee
Gost
Beee

A ti si načitan vidi se,čisti te septičke tamo daleko.No đe vam je Kosovo srpska knjazevino načitana🤪

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ne dirajte djecu kod njih je jos mozak zelen mada istini na voljuovo samo odrazava stav njihovi oceva

Ptice umiru
Gost
Ptice umiru

Samo se cuje pjesma Tamo daleko
A oni su tako bluzu 🤩🤩🤩🤩

Bobo kocka
Gost
Bobo kocka

Jeste trebali su sa poljskim zastavama da slave pa da se prave Svedjani ajde ne mlatite neka svako slavi kako mu volja dok god nekoga ne ugrozava!Pustite ljude da se prazne popucasmo svi ka baloni

biba struja
Gost
biba struja

šta če ljudi, moraju za nekog navijat, teško je biti njihovih godina a nemaš đe da odeš da se na nekom sportskom događaju isprazniš iz petnija žila, nemaju đe ni milogorci a kamoli oni

Tuta Bu Garin
Gost
Tuta Bu Garin

ne sme niko da ih bije

Besprekorno sve
Gost
Besprekorno sve

Dok je Mila I Armije🎵🎶🎵🎶🤣🤣🤣

pokojni papagaj
Gost
pokojni papagaj

volim i ja vas

ULQIN
Gost
ULQIN

Ostavite nas na miru, MI ALBANCI U CG nikad nismo napravili nijedan problem, Svako svoju zastavu i cao, Ove vase price su kao da smo u 11 vijeku. LJUDI U SVIJETU PRICAJU O BIZNISU I NAPREDJUJU ISTO NACIONALNOST 0% JE BITNO.

Kako
Gost
Kako

Kad vam nije bitna nacionalnost što se toliko zalažete za nju.Što ističete svako malo zastave i koristite svaku priliku da iskažete nacionalizam.Što se ne bavite biznisom a ne isticanjem zastava ?

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Upravo sam to htela da odgovorim i da dodam da decu od malena uče razne nacionalističke parole, da dižu dva prsta, mašu zastavama i kamenjem gađaju ljude i vozila.
Pogledajte njihove mitinge, još kad je Tito bio živ, a posle i druge sa Kosova, svu decu su poveli od najmanjeg do najstarijeg. Daleko im lepa kuća…

Šefqet
Gost
Šefqet

Pricas o događajima sa Kosova nikad nešto takvo se nije dogodilo u Crnoj Gori i sigurna budi neće

Atos
Gost
Atos

Naravno, svako svoju zastavu. Mi u CG Crnogorsku, hrvati u u hrvatskoj hrvatsku i tako redom…
Ali ako neko hoće stranu zastavu u Crnoj Gori, ili obrnuto mi Crnogorsku negdije van Crne Gore to moramo u skladu sa zakonima te zemlje u koju idemo, i to je to

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Brate albanski, sve si u pravu, sledeci put jos vecu zastavu donesite, vi ste braca sa nama dudukljancima, sve protiv crnogorskosrpskih interesa cemo da radimo.

Toni
Gost
Toni

Niste napravili problem, sem što ste prijetili i blokirali liturgiju u Šasu. Dobri ste vi, ko vas ne zna.

Goran
Gost
Goran

Ovne vi ste im i napravili banana teritoriju pa imate pravo i da radite što vas je volja, samo napred

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

To su nasa braca, mi milogorci sve im dozvoljavamo, da nije bilo njih nikad nebi imali takozvanu nezavisnost, mi vise nismo crnogorci mi smo dudukljani.

Sefket
Gost
Sefket

Sucko cuti.

samo jako
Gost
samo jako

djeca se zaigrala pa precerala

ND
Gost
ND

Pretjerali? I šta ćete sad?

🔥_EL_🔥
Gost
🔥_EL_🔥

Nista, bitno je da znamo da su precerali

Ptice umiru
Gost
Ptice umiru

Dobice ukor razrednog staresine 😎

ND
Gost
ND

Neće dati Šehović!

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

ali nikako da stisnete pelju i kaznite ih.. tako to pocinje.. ovi juzno, serbi zapadno , igraju se sa drzavom i markovicem (Vlada CG) ping pong.

T48
Gost
T48

Gde ste sad Milogorci? Uskoro će vam Tuzi biti glavni grad a Ulcinj prestonica.

ne śekiraj se
Gost
ne śekiraj se

ko tebe drma kavez

Ptice umiru
Gost
Ptice umiru

Ne sekiraj se
Zasto se sekiras I drmas svoj kavez..
Izadji iz njega..Podledaj oko sebe ok vidjeces mnogo toga sto vidim I ja I T 48 samo sto NEKO ZMURI

cici
Gost
cici

tikvani

Komsija
Gost
Komsija

“Pretjerali”

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

“zastitnik takodje primjecuje da je izostala reakcija ministarstva prosvjete” Aaa vazi,a oni im zucnut ne smiju,ovi sto slave su u stvari prava vlast u danasnju CG.

KADA
Gost
KADA

Sto ste zurili sa misljenjem . Mogli ste sacekati da prodje nova godina . Stvarno ovakva expeditivnost nadleznih je za plakanje ,za sto vi primate platu !

Send this to a friend