Društvo

Ombudsman: Vojska je povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja

Bjeković

Vojska Crne Gore se arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem o zabrani učešća na litijama, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), profesionalnom vojnom licu, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković za agenciju Mina.

Ombudsman naglašava da usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama i radnje u vezi sa tim nemaju jasno uporište u zakonu.

Profesionalno vojno lice, u službi u VCG, podnijelo je pritužbu Ombudsmanu na postupanje zamjenika komandanta Pješadijskog bataljona navodeći da je usmenim naređenjem, o zabrani učešća pripadnika tog bataljona na litijama, u organizaciji SPC, izvršen akt diskriminacije.

Zaštitnik je radi utvrđivanuja pravno relevatnih činjenica i okolnosti pokrenuo postupak i tražio izjašnjenje na navode iznijete u pritužbi.

U izjašnjenju Ministarstva odbrane (MO) – Generalštaba VCG navodi se da vojnik mora, bez obzira na politička uvjerenja, da bude neutralan i nepristrasan.

Ističe se da je vojna organizacija u konkretnom slučaju morala da reaguje pravovremeno i spriječi manipulaciju njenih pripadnika kako se ne bi dešavale ubuduće i za račun drugih političkih ciljeva.

„Svaki zakon, pa i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, izraz je političke volje, pa bi učešće pripadnika Vojske na ovakvim skupovima na kojima se iskazuje protest zbog usvojenog zakona bilo jasno ispoljavanje svojih političkih uvjerenja, što je u konkretnom bio slučaj sa podnosiocem pritužbe“, kažu iz MO.

Navodi se da se ova tvrdnja zasniva na činjenici da je podnosilac pritužbe javno i pristrasno učestvovao na protestima koji su bili organizovani od vjerske zajednice – SPC.

„Na protestima je bilo vidljivih primjesa politike, pozivanja „ratnih drugova na postrojavanje“ – od političke partije i na njima su se javno vrijeđali ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i država Crna Gora“, kaže se u izjašnjenju MO – Generalštaba.

Oni su poručili da se neće dozvoliti manipulacija pripadnika VCG po bilo kom osnovu i da će zahtijevati od svakog pripadnika da službu vrše časno, dostojanstveno, nepristrasno i politički neutralno.

Zaštitnik u mišljenju, objavljenom na sajtu te institucije, podsjeća da je sloboda okupljanja osnovno demokratsko pravo i poput prava na slobodu misli, savjesti i vjere, jedan od temelja društva.

Sloboda okupljanja, kako se navodi, ne može se usko tumačiti, pa ona saglasno dosljednim stavovima Evropskog suda za ljudska prava obuhvata skupove različite po obliku, povodu i sadržini poruke koja se sa njih upućuje.

„Sloboda okupljanja, zajemčena Evropskom konvencijom, može biti ograničena na način da je to propisano zakonom i neophodno u demokratskom društvu u interesu nacionalne ili javne bezbjednosti, radi sprječavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih“, podsjeća Ombudsman.

Zaštitnik zapaža da je Zakonom o VCG propisano da je “vojnom licu zabranjeno nošenje vojne uniforme ili djelova vojne uniforme prilikom prisustvovanja protestnim ili političkim skupovima i drugim aktivnostima koje nijesu u vezi sa vršenjem službe u Vojsci, kao i prilikom učestvovanja u štrajku van vojnog objekta.”

Kako se ističe, u kontekstu ove zakonske odredbe, jasno proizilazi da vojnim licima nije zabranjeno prisustvovanje protestnim i političkim skupovima pod uslovom da ne nose vojnu uniformu ili njene djelove.

“Pod pretpostavkom da su na litijama iznošeni i određeni politički zahtjevi i stavovi, učešće na njima, prema ovoj zakonskoj odredbi, podliježe zabrani isključivo u slučaju da vojno lice tom prilikom nosi vojnu uniformu odnosno djelove vojne uniforme”, kaže se u mišljenju Zaštitnika.

Kako se objašnjava, Zakon ne zabranjuje vojnim licima da učestvuju na protestnim i političkim skupovima pod uslovom da ne nose vojnu uniformu ili njene djelove.

“To proizilazi da mjera ograničenja prava na slobodu okupljanja nije zasnovana na zakonu u smislu kvaliteta zakona koji proizilazi iz zahtjeva pravne sigurnosti”, navode iz institucije Ombudsmana.

Zaštitnik je, poređujući sa drugim službama koje imaju poseban značaj za bezbjednost i stabilnost države, u analognoj situaciji konstatovao da policija nije primijenila disciplinske ili bilo koje druge mjere prema njihovom službeniku koji je učestvovao na litijama, što je u nedostatku eksplicitne i jasne norme po ovom pitanju pravilan rezon.

«Međutim, saglasni smo da bi svako javno ispoljavanje političkih stavova moglo da dovede u pitanje povjerenje jednog dijela javnosti u ove organe zbog čega je potrebno, doduše manje restriktivnim sredstvima, kao što su dodatni rad na edukaciji i podizanju svijesti, psihološka priprema, bliže upoznavanje sa standardima etike profesije i postići cilj do kojeg se željelo doći, a to je potpuna depolitizacija Vojske », navodi Ombudsman.

Iz te institucije naglašavaju da su zahtjevi sa ovih skupova jednim dijelom političke prirode jer su na njima istaknuti i zahtjevi za promjenu stava političkog organa kakav je Vlada po pitanju “povlačenja zakona”, odnosno za ostavkama nosilaca pojedinih političkih funkcija.

«Zaštitnik ne može ulaziti u provjeru okolnosti da li su ovi događaji političkog ili građanskog karaktera, ali je sasvim sigurno da osim karaktera javnog okupljanja ne mogu biti drugačije tretirani», kaže se u mišljenju.

Zaštitnik naglašava da usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama u organizaciji SPC i radnje u vezi sa tim nemaju jasno uporište u zakonu.

«Zbog čega nalazi da se VCG tim činom arbitrerno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja podnosioca pritužbe zajemčenog Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima”, kaže se u mišljenju.

Zaštitnik je preporučio MO-Generalštabu da se u svim budućim analognim situacijama uzdržava od miješanja u ostvarivanje prava na slobodu mirnog okupljanja podnosioca pritužbe i drugih lica u službi u VCG, osim kada to ima jasno uporište u zakonu.

“To uključuje i uzdržavanje od zabrane njihovog učešća na javnim okupljanjima, kada se to čini na način koji isključuje nošenje “vojne uniforme” ili “djelova vojne uniforme””, kaže se u preporukama.

Ombudsman je zatražio da predlože konkretnije i preciznije uređenje dužnosti lica u službi u Vojsci da vrše službu “politički neutralno i nepristrasno” i da se “uzdržavaju od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja”.

MO i Generalštab VCG su dužni, u roku od 30 dana od prijema mišljenja, da dostave izjašnjenje o radnjama i mjerama koje će preduzeti u vezi sa preporukama Zaštitnika.

43

avatar
1000
23
20
0
 
39
AnonimusDelijaPeckiMilaKrsto Zrnov
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Bjekovicu sin seta s litijasima..

Pecki
Gost
Pecki

Koga nasi gradjani placaju papreno, a javna tajna.

Maja
Gost
Maja

Bjekovicu sin seta s litijasima

Nema veza
Gost
Nema veza

Ombudsmane, ombudsmane, ovo nije objektivno. Šta kaže Evropska konvencija oko skupova gđe se otvoreno upotrebljava govor mržnje, nipodoštava i vrijeđaju druge nacionalnosti?
Uh, ako ste vi branitelj naših prava teško nama.

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

to se znalo koja je fela cim ga je falio front..

4 C
Gost
4 C

Naravno da niko ne smije da ima bilo šta protiv upražnjavanja vjerskih sloboda i prava na mirno okupljanje jer su to osnovna ljudska prava zagarantovana našim Ustavom. Ali, ovo što se dešava u Crnoj Gori je nepoštovanje zakona, politički protesti sa ciljem nasilne smjene vlasti, upliv stranih država u dešavanja, podsticanje i pozivi na pobunu, nasilje, mržnju i rat. Nošenje… Više »

Mila K
Gost
Mila K

Umiju li premijer Vlade i ministar odbrane ovo da pročitaju?

Pajo
Gost
Pajo

Po meni je to bio izuzetan preventivan potez obzirom da je korona kucala na vratima. Esencijalne službe kao vojska duzne su dodatno zaštititi svoje zaposlene od mogućeg prodora virusa u njihove krugove. A masovni skupovi su posebno rizični.

Delija
Gost
Delija

Aj bre ne mlati

Djuka
Gost
Djuka

Odakle tebi dokaz da je neko naredio da se ne ide na litije. Treba sad ja da se zalim da mi je neko naredio da skocim naglavu sa zgrade i ti bi povjerovao. Ovo je pristrasnost…. izdao si drzavu !

Slavko
Gost
Slavko

Zamisli kad ti sopstvena vojska brani kretanje u periodu mira. To nije vojska nego privatna sacica placenika. Nek’ je vjecna Crna Gora!

Frljoka
Gost
Frljoka

A srpska vojska bi dozvolila srpskim vojnicima da recimo odu na proslavu nezavisnosti Kosova?

Slavko
Gost
Slavko

Kakve veze ima srpska pokrajina, koju niko ne priznaje kao samostalnu, sa protestima protiv unistavanja Pravoslavne vjere u Crnoj Gori?

Delija
Gost
Delija

Aj frljaj se ti lepo u pm, ko je za to da si glup KOSOVO JE SRBIJA, a vi milogorci mars bre u albaniju za bolbe i niste

Lipovo
Gost
Lipovo

Slobodan sam pomisliti u nepouzdanost toga profesionalnog vojnika, koji bi odbio komandu u odbrani crnogorskog naroda pozivajući se na slobodu svojih uvjerenja.

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Hahahahaha……ovo je kmedija,ovaj ne zna sta prica,a postavio ga Milo,sve jasno!

Fileopg
Gost
Fileopg

poštovani ombudsmane zašto se ne oglasiste i ne odrediste prema oblicima nasilja u Budvi đe jedna bučna manjina vrijeđa ljude prijeti im kako njima tako i familijama.

Mila
Gost
Mila

Ne oglašava se ni on niti i jedna ne vladina org. koja se bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda.!

Vojnik
Gost
Vojnik

A,kako bi ti odbranio?
Mrčno…

Delboj
Gost
Delboj

A kojih to mirnih okupljanja Zdombusmane. Koliko je povrijedjenih policajaca od pocetka litija?

gagi
Gost
gagi

Bjekovicu i za vrijeme rata 41/45,nama su pokusali”slomiti glavu”domaci izdajnici i dogmate,ja to ne pamtim ( u 69-toj sam godini starosti) a ti gospodine Bjekovicu JOS MANJE,ali su pamtili moji pokojni roditelji i prenijeli nama u familiji kao dostina u Crnoj Gori ( otac 1925 g.-majka 1930g)tako da se udarnoj snazi Drzave Crne Gore ne moze niti ce se dozvoliti… Više »

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Bjekoviću jesi li pri sebi, u svakoj zemlji svijeta ne lojalnost vojnog lica prema svojoj državi je izdaja. Litije su rušenje države CG.

Njegoš
Gost
Njegoš

Litije su rušenje zakona koji je donijela aktuelna vlast. Nema veze sa državom.

Lux
Gost
Lux

Ima ima, zakon je samo povod za histeriju

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Nije nego litije imaju za cilj da se osigura status quo koji podrzava pljacku Crne Gore. Ta pljacka koja se sprovodi nad narodom Crne Gore traje vise od 100 god i u zadnjih 40ak god zvanicnici u BG ma kojoj vlasti pripadali imaju direktne benefite od te pljacke. Litije su direktna podrska toj pljacki, recimo cinjenica da Risto ima 70%… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Potpuno pogresno tumacenje ombudsmana!

Haris
Gost
Haris

Ja mislio nešto priča o USA i Trumpu, on o CG. E blago ti u pamet.

Betoven
Gost
Betoven

Nigdje ovakvih filozofa kao u Crnoj Gori. Vojnik treba da ucestvuje u dogadjajima koji su protiv drzave. To nigdje nema.

Njegoš
Gost
Njegoš

Protiv sramnog zakona.

Frljoka
Gost
Frljoka

Bnjj ti li si? Kako plaća Bečić za komentarisanje?

Lux
Gost
Lux

Pa da, ombudsman i NVO su uvijek pripravni da kontriraju svemu što država CG radi. Dje su da se oglase oko Amerike, ni jedna dežurna NVO se nije oglasila? Dje su da kažu da je Amerika hibridni režim sad? Dje je i dežurna EU da osudi američki režim. Izgleda da se kontrolišu i ucjenjuju samo male države koje oće da… Više »

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

ne samo da su im zabranili, nego ih je trebalo sve posle toga pred vojni sud sto se veli da im se sudi za podrsku neprijatelju!!

Lux
Gost
Lux

I takvi da brane državu…takvi bi dezertirali na drugu stranu prvom prilikom, ko onaj bivši policajac iz Nikšića valjda

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

a je li jadan!!? a znaci da onda i oni drugi mogu da idu na ove druge proteste tj kontra, pa ce onda da se gadju i pljuju pa sjutra kad dodju na poso da to prenesu i u kasarnu kad su pod oruzjem pa ces ih ti kontrolisati.. no ove nebitne licnosti nadju nesto da lupaju samo da bi… Više »

4 C
Gost
4 C

Gospodine Ombudsmanu, objasnite nama neupućenima kako to da pripadnici drzavnih službi koji su zaposleni i placeni i koji su se zakleli na čuvanje mira i bezbjednosti države i na kraju, čiji je to posao, mogu da ucestvuju, be na vjerskim skupovima već na nasilnim protestima gdje se uzvikuju najgore uvrede protiv državnog rukovodstva zemlje, mase stranim zastavama i traži rušenje… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

Placeni od istog tog naroda koji ucestuje na litijama
Sto bi sad Obdusman ne valja

Delboj
Gost
Delboj

Ko placa, zar niste vi nezaposleni uglavnom, zaboravljeni od drzave, ugnjetavani, diskriminisani i slicno sto sve izmisljate…

Tek tako
Gost
Tek tako

Ovaj ombudsman brka babe i žabe. Svak ima pravo da u privatnom zivotu radi sve sto želi ali ne i da ide na skupove koji su protiv zemlje . Uloga svakog vojnika je da brani zemlju od stranih i domacih protivnika.

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

E AKO SU LITIJE MIRNA OKUPLJANJA ,ONDA SAM JA KRALJICA ELIZABETA!

Velja gora
Gost
Velja gora

Elizabeta jesi
Kraljica nijesi

Anonimous
Gost
Anonimous

A ti se u virtuelnom svijetu nazivaš veljim imenima, ali sigurno si u životu manji od makova zrna…

Toni
Gost
Toni

Šta nije bilo mirno na litijama? Nisi ti kraljica Elizabeta, ali ispranog mozga jesi.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ali litije su usmjerene protiv države???

Send this to a friend